15.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jan_Mach).
Bravčové rezne sú našou národnou špecialitou a pre mnohých Slovákov sú najlepším obedom. Recept na bravčové rezne je veľmi jednoduchý – vyklepané kúsky bravčového mäsa sa obalia a usmažia dozlatista. Nedávno som však urobila chybu, ktorá spôsobila, že moje rezne boli tvrdé a nechutné. Netušila som, že mi korenie pokazí obed.
Ako pripraviť bravčové rezne, aby boli mäkké a šťavnaté? Určite nie tak, ako som to urobila naposledy. Na nedeľný obed som mala v pláne pripraviť práve tieto rezne. Vedela som, že v ten deň budem mať veľa inej práce, a tak som sa do prípravy rezňov pustila deň vopred. Mäso som nakrájala, pridala soľ, korenie a sladkú papriku, roztĺkla ho tĺčikom a dala do chladničky marinovať do druhého dňa. Neuvedomila som si, že pridanie soli do suchej marinády spôsobí, že budete musieť každé sústo žuť donekonečna.
Pridala som ho do mäsa na rezne. Hanbila som sa pred rodinou
Pri dochucovaní mäsa som urobila takmer učebnicovú chybu. Veď som dobre vedela, že soľ zmršťuje vlákna mäsa a odvádza z neho vodu. Túto vlastnosť korenia využívam pri príprave dozrievajúcej bravčovej panenky a údenín. Zabudla som však na to a kúsky mäsa som nasolila a potom som ich vyklepala, aby sa korenie „dostalo dovnútra“. Keď som mäso vytiahla z chladničky, všimla som si, že sa z neho uvoľnilo veľa tekutiny. Nechala som ho odkvapkať, obalila som ho ako zvyčajne a usmažila som ho na veľkom množstve masti. Rezne síce pekne voňali, ale boli suché a tvrdé. Nikto nič nepovedal, ale podľa výrazov v tvárach mojich blízkych som videla, že sa nad svojimi taniermi jednoducho trápia.
Po tomto debakli s rezňami som sa rozhodla vrátiť k svojmu starému receptu na rezne. Soľ som pridala až pred vyprážaním a namočila som ich do marinády. Tieto bravčové rezne boli vždy šťavnaté a jemné, základom bola cibuľa a cmar. Neviem, čo ma v ten deň zlákalo opustiť tento patent.
Tieto rezne sú vždy mäkké. Základom je marinovanie
Ingrediencie:
- niekoľko plátkov bravčovej panenky rozkrojených na rezne,
- 2 stredne veľké cibule,
- 500-700 ml prírodného cmaru,
- 3 vajcia,
- pšeničná múka
- strúhanka,
- soľ a korenie podľa chuti,
- masť na vyprážanie.
Bravčové rezne marinované v cmare – ako na to:
- Vyklepané plátky bravčovej panenky vložte do misky. Cibuľu nakrájajte na kolieska a rozložte ju na mäso. Mäso zalejeme cmarom a pridáme trochu korenia. Vložte do chladničky na niekoľko hodín (alebo na noc).
- Marinované mäso vyberte z chladničky, mierne ho očistite, ale nevysušujte – zvyšky marinády mu dodajú chuť. Nezabudnite tiež nechať mäso chvíľu na pulte, aby dosiahlo izbovú teplotu. Potom mäso jemne osoľte a môžete pridať aj trochu sladkej papriky.
- Teraz je čas na obaľovanie. Plátky bravčovej panenky zľahka osolíme a okoreníme z oboch strán, potom ich obalíme najprv v múke, potom v rozšľahanom vajci a v strúhanke. Strúhanku môžete zdvojnásobiť.
- Na panvici rozohrejte veľké množstvo bravčovej masti. Položte na ňu bravčové rezne a na miernom ohni ich opečte z oboch strán dozlatista. Podávajte ihneď po usmažení – najchutnejšie rezne sú tie priamo z panvice.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bez passaty. Ak chcete paradajkovú polievku, použite čerstvé paradajky. Recept je veľmi jednoduchý
Robím najlepšie kuracie rezne. Vďaka tejto zmesi sú šťavnaté a obal je chrumkavý