Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Toto je najhoršia chyba pri výrobe uhoriek. Vďaka nej sú ochabnuté a pokrčené.

20.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova). V lete všetci plníme do pohárov najrôznejšie dobroty a rôzne ich spracovávame. Je ťažké nesúhlasiť s tým, že väčšinu našich zaváranín robíme...

20.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova).

V lete všetci plníme do pohárov najrôznejšie dobroty a rôzne ich spracovávame. Je ťažké nesúhlasiť s tým, že väčšinu našich zaváranín robíme z uhoriek, pričom uhorky vedú. Ako pripraviť uhorky, aby boli pevné a chrumkavé? Stačí jedna chyba a budú nechutne zvráskavené.

V lete všetci plníme do pohárov najrôznejšie dobroty a rôzne ich spracovávame. Je ťažké nesúhlasiť s tým, že väčšinu našich zaváranín robíme z uhoriek.
Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova

Slováci milujú uhorkové zaváraniny. V lete, keď je sezóna v plnom prúde, nakladáme uhorky, samozrejme, vynikajúce uhorky, ktoré sú ideálne na sendviče, šaláty a občerstvenie. Recept na uhorky je veľmi, veľmi jednoduchý a myslím, že ho bez problémov zvládne každý. Existuje však jedna chyba, ktorá nám uhorky účinne zničí. Vôbec nejde o nesprávne pomery alebo chybné uhorky.

Ako pripraviť uhorky, aby neboli zvráskavené?

Keď hovoríme o nakladaných uhorkách a chybách pri ich príprave, zvyčajne sa zameriavame na samotnú zeleninu. Do hry vstupujú podmienky, v ktorých dozrievali, ich veľkosť a prípadné zmeny spôsobené chorobami alebo kŕmením parazitmi. Dôležité sú aj otázky nálevu – je lepšie nepoužívať vodu z vodovodu bez prevarenia a tiež sa neodporúča používať uhorky bez ich predchádzajúceho namočenia. To všetko je dôležité, ale môžete sa veľmi snažiť, aby boli vaše uhorky dokonalé, a keď ich po nakladaní vyberiete z hrnca, uvidíte, že sú bledé, zvráskavené, a keď ich ochutnáte, mäkké a ochabnuté. Všetko kvôli chybe pri pasterizácii.

Uhorky zalejeme octovou marinádou so soľou, cukrom, horčicou, cesnakom a niekedy aj bobkovým listom a korením. Poháre pevne uzavrieme, vložíme do hrnca vystlaného utierkou a zalejeme vodou. Potom privedieme do varu na miernom ohni a pasterizujeme len 5-7 minút. Ak čas pasterizácie predĺžime, uhorky pravdepodobne zmäknú. V neposlednom rade po pasterizácii vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť.

Uhorky zalejeme octovou marinádou so soľou, cukrom, horčicou, cesnakom a niekedy aj bobkovým listom a zrnitým korením. Poháre pevne uzavrieme, vložíme do hrnca vystlaného utierkou a zalejeme vodou.
Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Recept na uhorky. Vyjdú chrumkavé a pevné

Ingrediencie:

  • 3 kg malých uhoriek,
  • 3 l vody,
  • 0,5 l liehového octu,
  • 6 polievkových lyžíc cukru,
  • 3 lyžice soli,
  • 2 korene chrenu nakrájané na kúsky,
  • 1 väčšia hlava cesnaku,
  • nové korenie, bobkový list, zrnká korenia, biela horčica,
  • kôpor spolu so stonkami (jedna stonka do každej nádoby).

Spôsob výroby:

  1. Uhorky dôkladne umyte. Sklenice vyvarte a osušte, cesnak ošúpte (strúčiky môžete rozrezať na polovicu), koreň chrenu tiež ošúpte a nakrájajte na kúsky tak, aby boli v každej nádobe aspoň 4.
  2. Na dno každej nádoby vložte vetvičku kôpru, pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, niekoľko kúskov chrenu, lyžičku horčičných semienok a 3-4 bobkové listy a niekoľko zrniečok korenia.
  3. Do pohárov vložte uhorky. Ukladajte ich pomerne tesne na seba, ale nie tak, aby sa skrčili. Potom pripravte nálev. Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, soľ a 8-10 guľôčok nového korenia a priveďte do varu.
  4. Horúcim nálevom zalejte poháre s uhorkami a pevne ich uzavrite. Umiestnite poháre do veľkého hrnca (dno vopred vystelte utierkou). Poháre zalejte asi 3/4 vody a priveďte do varu. Po zovretí pasterizujte 5-7 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime

Ako zavárať uhorky? Ani chren, ani hrozno. Už viem, aké je tajomstvo receptu mojej svokry


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ktorým látkam je lepšie sa v lete vyhnúť? Niektoré môžu zmeniť leto na nočnú moru

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Selenit). Vyzerá krásne, ale po hodine na slnku sa cítite ako v igelitke. Látka, ktorá mala byť ideálna na…

Toto je bežný problém v domovoch cestovateľov. Ako sa vyhnúť plošticiam a ako sa ich zbaviť, keď sa objavia?

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hit Stop Media). Ploštice posteľné sa do domácností dostávajú často nepozorovane – najmä po návrate z ciest. Tento sprievodca…

Jemná chuť, najlepšie do šalátov. Reguluje metabolizmus a trávenie, má veľa vitamínov

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tieningtyas Madjid). Vo svete rôznych druhov cibule je šalotka stále podceňovaná, hoci by mohla úspešne konkurovať svojej slávnejšej „sesternici“…

Vedci odhalili najviac kontaminovanú zeleninu. Slováci ju milujú

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit). Na čele najnovšej správy Environmental Working Group (EWG) o znečistení pesticídmi sa umiestnil špenát. Táto obľúbená a výživná…

Zásadná chyba pri večernej starostlivosti. Výsledok? Viac vrások pod očami

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Pokožka okolo očí je mimoriadne jemná a náročná oblasť tváre. Je oveľa tenšia ako pokožka na lícach alebo…

Auto Trendy

Najľudnatejšie mesto sveta má viac obyvateľov ako celá Kanada. Ako je možné, že stále funguje dokonale?

7.7.2025 Redakcia Auto trendy Najľudnatejšie mesto na svete? Tokio. V celej metropolitnej oblasti žije viac ako 37 miliónov ľudí. To je viac ako v celej Kanade! A napriek tomu je…

Nemecko nezníži povolený limit alkoholu za volantom: Minister dopravy považuje aktuálne pravidlá za dostatočné

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - V Nemecku zostáva povolený limit alkoholu pre vodičov na úrovni 0,5 promile. Minister dopravy Patrick Schnieder sa vyjadril, že malá dávka alkoholu automaticky neznamená ohrozenie…

Planéta, ktorá ovláda svoju hviezdu: Prelomový objav astronómov

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmír nás neprestáva prekvapovať. Najnovší objav astronómov spôsobil skutočnú senzáciu vo vedeckom svete. Po prvýkrát bola spozorovaná planéta, ktorá ovplyvňuje správanie svojej hviezdy. Ide nielen…

Výfukový systém: Ako rozpoznať problémy a udržať vozidlo v kondícii

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Výfukový systém vo vašom vozidle zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní emisií, hluku motora a odvádzaní škodlivých plynov od pasažierov. Jeho správna funkcia je nevyhnutná pre…

Ako správne umývať auto v samoobslužnej umyvárni? Najčastejšie chyby a správny postup

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Samoobslužné autoumyvárne sú čoraz populárnejšie aj na Slovensku, pretože predstavujú ekonomickú a rýchlu možnosť starostlivosti o auto. Avšak, aby ste dosiahli dobré výsledky a nepoškodili…

Sú popoludňajšie zdriemnutia nebezpečné? Nové štúdie prinášajú prekvapivé zistenia

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Zdriemnutia, ktoré sú často považované za spôsob rýchlej relaxácie a regenerácie počas dňa, môžu byť rizikové, ak sú časté, dlhé a vyskytujú sa v určitých…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov