Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Toto je najhoršia chyba pri výrobe uhoriek. Vďaka nej sú ochabnuté a pokrčené.

20.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova). V lete všetci plníme do pohárov najrôznejšie dobroty a rôzne ich spracovávame. Je ťažké nesúhlasiť s tým, že väčšinu našich zaváranín robíme...

20.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova).

V lete všetci plníme do pohárov najrôznejšie dobroty a rôzne ich spracovávame. Je ťažké nesúhlasiť s tým, že väčšinu našich zaváranín robíme z uhoriek, pričom uhorky vedú. Ako pripraviť uhorky, aby boli pevné a chrumkavé? Stačí jedna chyba a budú nechutne zvráskavené.

V lete všetci plníme do pohárov najrôznejšie dobroty a rôzne ich spracovávame. Je ťažké nesúhlasiť s tým, že väčšinu našich zaváranín robíme z uhoriek.
Foto: shutterstock.com/Viktorya Telminova

Slováci milujú uhorkové zaváraniny. V lete, keď je sezóna v plnom prúde, nakladáme uhorky, samozrejme, vynikajúce uhorky, ktoré sú ideálne na sendviče, šaláty a občerstvenie. Recept na uhorky je veľmi, veľmi jednoduchý a myslím, že ho bez problémov zvládne každý. Existuje však jedna chyba, ktorá nám uhorky účinne zničí. Vôbec nejde o nesprávne pomery alebo chybné uhorky.

Ako pripraviť uhorky, aby neboli zvráskavené?

Keď hovoríme o nakladaných uhorkách a chybách pri ich príprave, zvyčajne sa zameriavame na samotnú zeleninu. Do hry vstupujú podmienky, v ktorých dozrievali, ich veľkosť a prípadné zmeny spôsobené chorobami alebo kŕmením parazitmi. Dôležité sú aj otázky nálevu – je lepšie nepoužívať vodu z vodovodu bez prevarenia a tiež sa neodporúča používať uhorky bez ich predchádzajúceho namočenia. To všetko je dôležité, ale môžete sa veľmi snažiť, aby boli vaše uhorky dokonalé, a keď ich po nakladaní vyberiete z hrnca, uvidíte, že sú bledé, zvráskavené, a keď ich ochutnáte, mäkké a ochabnuté. Všetko kvôli chybe pri pasterizácii.

Uhorky zalejeme octovou marinádou so soľou, cukrom, horčicou, cesnakom a niekedy aj bobkovým listom a korením. Poháre pevne uzavrieme, vložíme do hrnca vystlaného utierkou a zalejeme vodou. Potom privedieme do varu na miernom ohni a pasterizujeme len 5-7 minút. Ak čas pasterizácie predĺžime, uhorky pravdepodobne zmäknú. V neposlednom rade po pasterizácii vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť.

Uhorky zalejeme octovou marinádou so soľou, cukrom, horčicou, cesnakom a niekedy aj bobkovým listom a zrnitým korením. Poháre pevne uzavrieme, vložíme do hrnca vystlaného utierkou a zalejeme vodou.
Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Recept na uhorky. Vyjdú chrumkavé a pevné

Ingrediencie:

  • 3 kg malých uhoriek,
  • 3 l vody,
  • 0,5 l liehového octu,
  • 6 polievkových lyžíc cukru,
  • 3 lyžice soli,
  • 2 korene chrenu nakrájané na kúsky,
  • 1 väčšia hlava cesnaku,
  • nové korenie, bobkový list, zrnká korenia, biela horčica,
  • kôpor spolu so stonkami (jedna stonka do každej nádoby).

Spôsob výroby:

  1. Uhorky dôkladne umyte. Sklenice vyvarte a osušte, cesnak ošúpte (strúčiky môžete rozrezať na polovicu), koreň chrenu tiež ošúpte a nakrájajte na kúsky tak, aby boli v každej nádobe aspoň 4.
  2. Na dno každej nádoby vložte vetvičku kôpru, pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, niekoľko kúskov chrenu, lyžičku horčičných semienok a 3-4 bobkové listy a niekoľko zrniečok korenia.
  3. Do pohárov vložte uhorky. Ukladajte ich pomerne tesne na seba, ale nie tak, aby sa skrčili. Potom pripravte nálev. Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, soľ a 8-10 guľôčok nového korenia a priveďte do varu.
  4. Horúcim nálevom zalejte poháre s uhorkami a pevne ich uzavrite. Umiestnite poháre do veľkého hrnca (dno vopred vystelte utierkou). Poháre zalejte asi 3/4 vody a priveďte do varu. Po zovretí pasterizujte 5-7 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime

Ako zavárať uhorky? Ani chren, ani hrozno. Už viem, aké je tajomstvo receptu mojej svokry


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto miesto v záhrade priťahuje potkany. Často si tam stavajú hniezda

06.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nat Nat Nat). Ako sa rýchlo zbaviť potkanov? Kľúčom je rýchlo rozpoznať problém a prijať opatrenia, ktoré ho účinne…

Silné stránky ľudí pred 70-kou. Darí sa im lepšie ako mladým

06.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bojan Milinkov). Máte pocit, že učenie bolo kedysi pre vás jednoduchšie, ale teraz je ťažšie sa sústrediť, a to…

Málo známe plody starobylého stromu sú skutočným liekom

06.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JS MPM). Ziziphus, tiež známy ako unabi, jujube alebo čínska datľa, je malý ovocný strom pôvodom zo severnej Číny…

Porovnateľný s olivovým olejom. Ovplyvňuje srdce, proces starnutia a vzhľad pokožky

6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Diana Taliun). Orechy sú veľmi žiadanou zložkou stravy. Sú totiž zdrojom prospešných mastných kyselín, mnohých minerálov a vitamínov. Hrsť…

Umelá inteligencia vám zmení život: Digitálny pomocník pre vašu lepšiu verziu seba samého

6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Luna A. Safitri). Ešte nedávno sme o nej snívali len v sci-fi filmoch, dnes nám pomáha s kariérou, učením…

Auto Trendy

Pozor, vodiči! Tieto priestupky vás pripraví o vodičák

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nielen vysoká rýchlosť či jazda pod vplyvom alkoholu! Aj bežné prehrešky môžu skončiť odobratím vodičského preukazu. Pozor, vodiči!

Mechanici varujú: Týmto motorom sa pri kúpe ojazdeného auta vyhnite za každú cenu

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Uznávané automobilky v histórii často vyrobili motory, ktoré sa stali ich najväčšou nočnou morou. Predstavujeme vám skutočný zoznam hanby – najporuchovejšie pohonné jednotky, na ktoré…

Počujete v motore cinkanie mincí? Neriskujte, inak vás čakajú tisícové účty od mechanika!

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Charakteristický kovový zvuk pod kapotou môže signalizovať vážnu poruchu motora. Najmä majitelia motorov TSI 1.2 a 1.4 by mali zbystriť pozornosť. Ignorovanie prvých príznakov môže…

Štvornohý kuriér zvládne schody a prenesie ťažké náklady bez ľudskej pomoci

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si robot, ktorý nielen doručí balík, ale ho aj sám naloží a vyloží. Bez ľudskej pomoci dokáže preniesť až 85-kilogramový náklad, zvládne schody aj…

Gigant vyzýva Ferrari: „Naše superauto bude lepšie ako SF90!"

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska automobilka Great Wall Motor (GWM) pripravuje športový voz, ktorý má prekonať legendárne Ferrari. Po piatich rokoch vývoja sa chystá šokovať svet výkonom, ktorý údajne…

Žiadne mýtne brány, žiadne zdržanie: Recept na plynulú premávku v meste

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa vyberiete na výlet do Švédska a zistíte, že tu nenájdete žiadne mýtne brány. Žiadne státie v kolónach, žiadne hľadanie drobných. Namiesto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov