Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Táto pochúťka bulharskej kuchyne je moja nová obľúbená maškrta. Pizza sa môže schovať

10.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/nikolay100). Brány do balkánskej kuchyne otvára pochúťka podávaná najčastejšie tesne pred hlavným jedlom. Tento tradičný bulharský chlieb je vynikajúcou odpoveďou na taliansku pizzu. Ak...

10.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/nikolay100).

Brány do balkánskej kuchyne otvára pochúťka podávaná najčastejšie tesne pred hlavným jedlom. Tento tradičný bulharský chlieb je vynikajúcou odpoveďou na taliansku pizzu. Ak ste ho nikdy neskúšali, ľahko si ho vykúzlite vo vlastnej kuchyni.

Parlenka.
Foto: Shutterstock/nikolay100

Parlenka je vzácnym pokladom bulharskej kulinárskej scény. Nemusíte však cestovať do zahraničia, aby ste si vychutnali miestne chute. Postupujte podľa nižšie uvedeného receptu a rýchlo pochopíte, prečo si tento lahodný chlieb získal chuť mnohých ľudí.

Ochutnajte bulharskú kuchyňu. Ako urobiť dobrú parlenku?

Tradičný bulharský chlieb sa často objavuje na stole namiesto bežného chleba. Funguje skvele ako samostatný snack a hodí sa k mäsitým jedlám a polievkam. Môže sa podávať mnohými rôznymi spôsobmi. Perfektne chutí posypaný fetou alebo strúhaným žltým syrom. S minimálnym miesením a rýchlym vyprážaním na panvici si túto chutnú pochúťku vychutnáte behom chvíľky.

Recept na bulharskú parlenku

Teplý chlieb namažte lahodnou zmesou masla a prelisovaného cesnaku alebo posypte rozdrobeným bielym slaným syrom pre autentickú chuť Bulharska.

Ingrediencie:

  • 400 g pšeničnej múky typu 500,
  • pohár bulharského jogurtu, gréckeho jogurtu alebo bieleho jogurtu,
  • lyžička sódy bikarbóny,
  • maslo alebo olivový olej,
  • 2-3 strúčiky cesnaku,
  • štipka soli a cukru.

Príprava krok za krokom:

  1. Najprv nasypte múku do misky, v strede vytvorte malú jamku. Nalejte do nej jogurt, potom pridajte štipku cukru, soľ a lyžičku sódy bikarbóny.
  2. Suroviny premiešajte rukami, kým nezískate hladké a lepkavé cesto. Hmotu je možné miešať aj pomocou mixéra.
  3. Hotové cesto položte na dosku jemne posypanú múkou a nožom ho nakrájajte na osem rovnakých kúskov. Sformujte každý do gule. Odstavte asi na päť minút.
  4. Každú guľu rozvaľkajte na okrúhly koláč. Posypte ich múkou, aby sa neprilepili.
  5. Predhrejte panvicu na stredne vysokú teplotu a začnite smažiť placky – asi dve-tri minúty, kým nebude spodok zlatistý. Otočte kúsok cesta a smažte ďalších pár minút. Odporúčame vyprážať každú zvlášť.
  6. Parlenku je najlepšie zjesť hneď, kým je ešte teplá a mäkká. Po vychladnutí to bude ťažšie. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Miešané vajcia budú zamatové a krémové. Nikto netuší, že tento prídavok dokáže zázraky

Vývar som presolila. Babička Mária mi povedala, aby som pridala jednu zeleninu a počkala 10 minút. Naozaj to funguje


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Tieto účesy opticky odčítajú 10 rokov. Ideálna voľba pre dámy 60+. Vhodné aj na svadbu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parilov). Správny účes dodáva lesk a zároveň uberá roky. Preto nie je prekvapením, že toľko žien vyhľadáva účesy, ktoré…

Alternatíva k preplneným letoviskám. Grécky ostrov láka zlatými plážami a azúrovou vodou

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/saiko3p). Toto je miesto, ktoré uchvacuje krásou svojej prírodnej krajiny. Malý ostrov je známy svojou krištáľovo čistou vodou, piesočnatými…

Tajomstvo hustého a zeleného trávnika: Bez dosievania a zbytočnej námahy

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1000 Words). Hustý, sýtozelený trávnik už nemusí byť len snom profesionálnych záhradníkov. S jednoduchými trikmi a správnou starostlivosťou ho…

Tu sa dozviete, čo sa stane s vaším telom, keď budete jesť semienka chia. Zoznam je dlhý

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ana_Malee). Sú malé, moderné a… veľmi výživné! Chia semienka sú absolútnou nevyhnutnosťou v kuchyni a jednou z najobľúbenejších diétnych…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov