Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Táto pochúťka bulharskej kuchyne je moja nová obľúbená maškrta. Pizza sa môže schovať

10.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/nikolay100). Brány do balkánskej kuchyne otvára pochúťka podávaná najčastejšie tesne pred hlavným jedlom. Tento tradičný bulharský chlieb je vynikajúcou odpoveďou na taliansku pizzu. Ak...

10.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/nikolay100).

Brány do balkánskej kuchyne otvára pochúťka podávaná najčastejšie tesne pred hlavným jedlom. Tento tradičný bulharský chlieb je vynikajúcou odpoveďou na taliansku pizzu. Ak ste ho nikdy neskúšali, ľahko si ho vykúzlite vo vlastnej kuchyni.

Parlenka.
Foto: Shutterstock/nikolay100

Parlenka je vzácnym pokladom bulharskej kulinárskej scény. Nemusíte však cestovať do zahraničia, aby ste si vychutnali miestne chute. Postupujte podľa nižšie uvedeného receptu a rýchlo pochopíte, prečo si tento lahodný chlieb získal chuť mnohých ľudí.

Ochutnajte bulharskú kuchyňu. Ako urobiť dobrú parlenku?

Tradičný bulharský chlieb sa často objavuje na stole namiesto bežného chleba. Funguje skvele ako samostatný snack a hodí sa k mäsitým jedlám a polievkam. Môže sa podávať mnohými rôznymi spôsobmi. Perfektne chutí posypaný fetou alebo strúhaným žltým syrom. S minimálnym miesením a rýchlym vyprážaním na panvici si túto chutnú pochúťku vychutnáte behom chvíľky.

Recept na bulharskú parlenku

Teplý chlieb namažte lahodnou zmesou masla a prelisovaného cesnaku alebo posypte rozdrobeným bielym slaným syrom pre autentickú chuť Bulharska.

Ingrediencie:

  • 400 g pšeničnej múky typu 500,
  • pohár bulharského jogurtu, gréckeho jogurtu alebo bieleho jogurtu,
  • lyžička sódy bikarbóny,
  • maslo alebo olivový olej,
  • 2-3 strúčiky cesnaku,
  • štipka soli a cukru.

Príprava krok za krokom:

  1. Najprv nasypte múku do misky, v strede vytvorte malú jamku. Nalejte do nej jogurt, potom pridajte štipku cukru, soľ a lyžičku sódy bikarbóny.
  2. Suroviny premiešajte rukami, kým nezískate hladké a lepkavé cesto. Hmotu je možné miešať aj pomocou mixéra.
  3. Hotové cesto položte na dosku jemne posypanú múkou a nožom ho nakrájajte na osem rovnakých kúskov. Sformujte každý do gule. Odstavte asi na päť minút.
  4. Každú guľu rozvaľkajte na okrúhly koláč. Posypte ich múkou, aby sa neprilepili.
  5. Predhrejte panvicu na stredne vysokú teplotu a začnite smažiť placky – asi dve-tri minúty, kým nebude spodok zlatistý. Otočte kúsok cesta a smažte ďalších pár minút. Odporúčame vyprážať každú zvlášť.
  6. Parlenku je najlepšie zjesť hneď, kým je ešte teplá a mäkká. Po vychladnutí to bude ťažšie. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Miešané vajcia budú zamatové a krémové. Nikto netuší, že tento prídavok dokáže zázraky

Vývar som presolila. Babička Mária mi povedala, aby som pridala jednu zeleninu a počkala 10 minút. Naozaj to funguje


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nakrájala som a namarínovala ako steak. Hostia neverili, čo som dala na gril.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto). Čo vegetariánskeho na grilovanie? Hostí môžete prekvapiť nielen klasickou zeleninou. Čoraz častejšie siahame po netradičných ingredienciách, ktoré na…

Toto je najzdravšie ovocie sveta. Na Slovensku ho poznáme, ale jeme ho málo

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Traveler0205). Vedci roky skúmajú, ktoré ovocie je najlepšie pre naše zdravie. Americkí výskumníci konečne odhalili, ktoré si zaslúži titul…

Príliš ste sa spálili? Použite domáci prostriedok a začervenanie zmizne

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Useekate). Nastali dlho očakávané slnečné teplé dni. A to znamená, že ako nikdy predtým je potrebné dbať o ochranu…

Vložte si to do peňaženky 1. júla. Počas celých prázdnin budete mať dostatok peňazí

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Iemelianenko). Júl sa rýchlo blíži – horúci mesiac ideálny na výlety. Snívate o „luxusnej“ dovolenke? Ak si chcete…

Tajomstvo zdravého mozgu: Jahody ako zbraň proti demencii

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FamVeld). Cítite, že vám pamäť občas zlyháva? Vyskúšajte jahody! Vedci objavili, že každodenná konzumácia týchto šťavnatých plodov môže spomaliť…

Auto Trendy

Rozjazd do kopca? Toto musí vedieť každý vodič!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Pre mnohých vodičov je rozjazd do kopca nevyhnutné zlo. Je to desivý, ale často nevyhnutný manéver na našich kopcovitých cestách. Či už ste začiatočník alebo…

Kamión zrazil opravára vo výške 6 metrov. Neuveríte, ako to dopadlo

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Človek by si myslel, že vysoko nad cestou nemôžeme mať problémy kvôli vodičom, ale nie je to pravda. Nedávno totiž pracovníka na plošine zdvíhacieho vozidla…

BYD v problémoch: Výroba klesá, sklady sa plnia

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant BYD, ktorý nedávno predbehol Teslu ako najväčší výrobca elektromobilov na svete, teraz čelí vážnym problémom. Spoločnosť musela znížiť výrobu a zastaviť rozširovanie…

Toyota chystá bombu! Nový motor dokáže vyprodukovať až 600 koní

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský gigant Toyota pracuje na revolučnom štvorvalcovom motore, ktorý môže zmeniť budúcnosť benzínových áut. Zatiaľ čo celý svet sa ženie za elektrifikáciou, Toyota ide proti…

Kamión visel nad priepasťou! Vodič uviazol v kabíne smrti

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Polovica kamióna visela nad priepasťou, polovica stála na zvyškoch mosta. Situácia vodiča bola o to nebezpečnejšia, že kabína visela vo vzduchu. Nemal sa ako dostať…

Zákerný podvod s nabíjacími stanicami: Ako sa chrániť pred falošnými QR kódmi

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Nový zákerný podvod ohrozuje elektromobilistov po celej Európe. Podvodníci prelepujú originálne QR kódy na nabíjacích staniciach svojimi falošnými, ktoré vedú na podvodné stránky. Predstavte si, že…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov