Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Repkový olej: ste si istí, že o ňom viete všetko? [vlastnosti a použitie].

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Piece of Cake). Repkový olej je veľmi obľúbený produkt, ktorý nájdete pravdepodobne v každej kuchyni. Hoci sa najčastejšie spája s kuchynským použitím, nie každý...

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Piece of Cake).

Repkový olej je veľmi obľúbený produkt, ktorý nájdete pravdepodobne v každej kuchyni. Hoci sa najčastejšie spája s kuchynským použitím, nie každý si plne uvedomuje, aký je tento výrobok cenný. Aké vlastnosti má?

Repkový olej je veľmi obľúbený produkt, ktorý nájdete pravdepodobne v každej kuchyni.
Foto: shutterstock.com/Piece of Cake

Repkový olej je jedným z najobľúbenejších rastlinných olejov na svete. Komplexne sa využíva nielen pri varení, ale aj v kozmetickom, potravinárskom a energetickom priemysle.

Repkový olej – vlastnosti a výroba

Aké sú vlastnosti repkového oleja? Vlastnosti tohto univerzálneho produktu sú známe a oceňované už mnoho rokov. Repka olejná sa vo veľkom rozsahu pestuje už od 18. storočia. Stojí za zmienku, že aj naša krajina sa môže pochváliť dlhoročnou tradíciou pestovania repky olejnej a v súčasnosti je z hľadiska objemu produkcie na treťom mieste v Európskej únii. Ako vyzerá výroba repkového oleja? Proces sa začína zberom semien, ktoré sa následne čistia a sušia. Potom sa semená lisujú (za studena alebo za tepla). Po lisovaní za tepla sa olej filtruje a následne rafinuje. Cieľom rafinácie je získať produkt s neutrálnou chuťou, vďaka čomu sa repkový olej hojne využíva pri varení (rafinovaný repkový olej nemá vplyv na chuť jedál).

Nerafinovaný repkový olej vs. rafinovaný repkový olej

Repkový olej nerafinovaný a rafinovaný olej – čo presne sú tieto produkty a ktorý je lepšie si vybrať? Nerafinovaný repkový olej je lisovaný za studena, čo znamená, že nie je tepelne upravovaný. Považuje sa za zdravší a bezpečnejší pre ľudský organizmus. Na druhej strane, rafinovaný repkový olej je počas výrobného procesu vystavený vysokým teplotám, čím stráca cenné výživové hodnoty, ale napriek tomu sa hojne používa pri varení. Rafinovaný repkový olej má vysoký bod zadymenia (približne 240 stupňov), preto je bezpečný na vyprážanie a pečenie. Oleje s nízkym bodom zadymenia môžu pri tepelnej úprave uvoľňovať škodlivé látky, preto je lepšie používať ich napríklad do šalátov a dipov.

Repkový olej lisovaný za studena – aké má vlastnosti?

Repkový olej lisovaný za studena sa považuje za hodnotnejší, pretože lisovaním za studena sa zachováva viac zdraviu prospešných zložiek. Aké sú tieto zložky? Repkový olej je plný cenných vitamínov. Okrem iného obsahuje vitamín E, ktorý je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Okrem toho repkový olej obsahuje aj vitamín K, ktorý pomáha udržiavať zdravé kosti a zdravú zrážanlivosť krvi. Za zmienku stojí aj to, že repkový olej je cenným zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vrátane:

  • kyselina olejová (omega-9)
  • kyselina linolová (omega-6)
  • kyselina alfa-linolénová (omega-3)

Vyššie uvedené nenasýtené mastné kyseliny zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri správnom fungovaní organizmu. Ich úlohou je okrem iného podporovať funkciu mozgu, znižovať hladinu zlého cholesterolu a pôsobiť protizápalovo.

Ak vás zaujíma, či je repkový olej zdravý, vyššie uvedené argumenty potvrdzujú, že je. Pravidelná konzumácia repkového oleja má pozitívny vplyv na fungovanie organizmu.
Foto: shutterstock.com/New Africa

Je repkový olej zdravý?

Ak vás zaujíma, či je repkový olej zdravý, vyššie uvedené argumenty potvrdzujú, že je. Pravidelná konzumácia repkového oleja má pozitívny vplyv na fungovanie organizmu. Repkový olej podporuje činnosť mozgu a môže mať vplyv aj na zníženie zápalov v tele. Olej z repky má priaznivý vplyv aj na kardiovaskulárny systém, takže sa uvádza, že môže znížiť riziko srdcových ochorení. Repkový olej je nielen zdravý, ale dokonca sa považuje za jeden z najzdravších rastlinných olejov. Oplatí sa však vsadiť na kvalitné výrobky dodávané spoľahlivými výrobcami.

Olivový alebo repkový olej?

Olivový alebo repkový olej – existuje lepší produkt? Olej z olív je v kuchyni veľmi cenený a je súčasťou mnohých jedál. Repkový olej, ako už vieme, je tiež plný cenných živín a oplatí sa ho pravidelne konzumovať. Výber medzi olivovým a repkovým olejom môže závisieť nielen od individuálnych chuťových preferencií, ale aj od konkrétneho použitia v kuchyni. Ak potrebujete výrobok, ktorý nezmení chuť pripravovaného pokrmu, ale je plný cenných nenasýtených mastných kyselín, oplatí sa zvoliť repkový olej. Olivový olej sa naopak osvedčí, keď chceme obohatiť chuť pokrmu a zaradiť do stravy neoceniteľné antioxidanty a polyfenoly.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hodím do nej horúci tuk a nemusím sa báť, že sa mi večera pripáli. Tento babičkin patent je skvost!

Pravidelne vylievam jeden pohár do umývadla. Tento trik mi prezradila moja svokra. Špina a zápach sú minulosťou


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Bravčové rezne vyjdú chrumkavé a šťavnaté. Mlieko som nechala v chladničke

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Zabudnite na tradičné namáčanie v mlieku. Existuje lepší spôsob, ako pripraviť dokonale šťavnaté bravčové rezne. Stačí jedna…

Majú zemiaky viac kalórií ako ryža? Vysvetľujeme raz a navždy

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Razvan Ciuvelic). Roky sme ich považovali za nepriateľa štíhlej línie, no pravda o zemiakoch je úplne iná. Tieto bežné…

Nikdy takto nevyvesujte vlajku! Môžete dostať pokutu až 7-tisíc eur

05.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svet foto). Vyvesiť štátnu vlajku na dom či inštitúciu môže byť prejavom hrdosti. No ak to urobíte nesprávne, hrozí…

Tento koláč robím vždy na jar. Prvý podnos zmizne v ten istý deň

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1). Jahodový želé koláč je jarná a letná klasika, na ktorú sa teší veľa ľudí. Najlepšie samozrejme chutí s…

Používate fľašu na vodu? Možno robíte túto závažnú chybu

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahmet Misirligul). Fľaše na vodu sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Nosíme ich do fitnescentra, práce aj na prechádzky.…

Auto Trendy

Alkohol a jazda: Tučné jedlo vás pred policajtom nezachráni!

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že stačí zjesť mastné jedlo a alkohol sa rýchlejšie odbúra? Odborníci varujú: organizmus potrebuje na odbúranie alkoholu oveľa viac času, než si väčšina…

Tankujte správne: Tajomstvá čerpania paliva, ktoré vás prekvapí!

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že viete všetko o tankovaní auta? Možno vás prekvapí, že táto zdanlivo jednoduchá činnosť skrýva viacero záludností. Prinášame vám kompletného sprievodcu, ktorý ocení…

Hrdza na aute je tichý zabijak: Najlepšie spôsoby ako ju odstrániť

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Aj malé škvrny hrdze môžu časom zničiť vaše auto. Poznáme najúčinnejšie metódy, ktoré vám pomôžu zachrániť karosériu pred koróziou.

Reinkarnovaní predkovia alebo obyčajní hlodavci? Chrám Karni Mata: Miesto, kde sú potkany uctievaní ako bohovia

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si chrám, kde sa po zemi premáva 25-tisíc potkanov. Miesto, kde sa veriaci klaňajú hlodavcom a považujú ich za svojich reinkarnovaných predkov. Znie to…

Bez šoféra, no plné nádrže: Autonómne kamióny dobýjajú cesty!

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Budúcnosť dopravy už nie je sci-fi. Po texaských diaľniciach sa začali preháňať kamióny bez vodičov. Spoločnosť Aurora spustila komerčnú prevádzku nákladných vozidiel s autonómnym riadením…

Vyvíjajú revolučný superstroj: Z oceánu vzlietne nový gigant!

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americká armáda čoskoro získa unikátne stroj, ktoré nie je ani lietadlo, ani loď. Prekoná všetko, čo sme doteraz videli!

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov