Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento koláč pripravuje moja babička už 40 rokov. Zakaždým opakuje, čo je na ňom najdôležitejšie

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe,...

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe, ale moja babička mi vštepila záľubu v ďalšom koláči. Tento koláč je vrstvený a vždy, keď sa objaví na stole, urobí úžasný dojem. Jedna ingrediencia je veľmi kľúčová a bez nej stráca svoju chuť.

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Keby som sa každého z vás opýtala, aký je váš obľúbený koláč, pravdepodobne by som dostala veľa odpovedí. Niektorí by povedali, že je to jablkový koláč, iní, že je to tvarohový koláč, a ďalšia skupina, že je to krémový koláč. Nikomu by však nenapadli Dunajské vlny, ktoré podľa niektorých prekonávajú všetky ostatné dezerty. Tento vrstvený koláč je naozaj pôsobivý a moja babička je odborníčka na jeho prípravu. Skladá sa z dvoch rôznofarebných vrstiev a je preliaty pudingovým krémom. Okrem toho sú kľúčovou ingredienciou višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné.

Recept na dunajské vlny


Ingrediencie na cesto:

  • 2 šálky pšeničnej múky,
  • kocka masla,
  • 6 vajec,
  • 200 g práškového cukru,
  • 1/4 šálky mlieka,
  • 2 PL kakaa,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva.


Prísady na pudingový krém:

  • 2 balenia vanilkového pudingu,
  • kocka masla,
  • 2,5 šálky mlieka,
  • 2 lyžice cukru.

Prísady na čokoládovú polevu:

  • 50 g dezertnej čokolády,
  • 2 PL mäkkého masla,
  • 3 PL 33% smotany.


Ďalšie prísady:

  • 350 g kompótových višní alebo čerstvého ovocia,
  • pohár višňového likéru.
Kľúčovou ingredienciou sú višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné
Foto: shutterstock/nada54

Spôsob prípravy:

  1. Najprv si pripravte pudingový krém. Polovicu mlieka nalejte do hrnca, pridajte doň cukor, premiešajte a na miernom ohni priveďte do varu. Zvyšné mlieko zmiešajte s pudingovými práškami a tenkým prúdom nalejte do hrnca, pričom stále miešajte. Intenzívne miešajte, kým puding nezhustne.
  2. Horúci puding odstavíme z horáka, prikryjeme tanierom a necháme vychladnúť. Keď puding vychladne, pripravte si krém. Mäkké maslo preložíme do misy a pomocou mixéra ho dôkladne rozmiešame na krém. Potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding. Mixujte, kým sa prísady nespoja.
  3. Teraz sa môžete pustiť do prípravy ostatných ingrediencií. Višne z kompótu scedíme a vložíme do misky (dobre je aj odkôstkovať). Potom prilejte likér, premiešajte a odložte.
  4. Čas na prípravu cesta. Vajíčka rozbijeme do väčšej misy, pridáme cukor a mixérom šľaháme na vysokých otáčkach, kým nevznikne biela hmota. Potom ešte počas miešania prilejte rozpustené a vychladnuté maslo. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešame len dovtedy, kým sa úplne nespoja. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
  5. Polovicu cesta prelejeme do inej misy a pridáme doň kakao a mlieko. Intenzívne miešajte.
  6. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Potom do neho vlejte svetlé cesto a stierkou zarovnajte vrch. Potom pomocou lyžice opatrne a jemne vmiešajte tmavé cesto, aby sa vrstvy nelepili.
  7. Na cesto poukladajte višne a zľahka ich vtlačte do zmesi. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút. Po uplynutí času vypnite rúru a nechajte koláč vychladnúť.
  8. Po vychladnutí upečeného cesta potrieme vrch pudingovým krémom. Potom ho vložte na približne 30 minút do chladničky. Krém by mal už mierne stuhnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu.
  9. Do hrnca dajte maslo, rozdrvenú čokoládu a trochu smotany. Celé to zohrievajte na miernom ohni, kým nevznikne hladká, lesklá zmes. Nezabudnite však stále miešať, aby sa zmes nepripálila. Hotovú polevu nechajte mierne vychladnúť. Nakoniec ju nalejte na vrch koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchší koláč na svete. Využite jahody, kým je ich sezóna

Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zdravá nátierka z Mexika. Ako sa robí guacamole? Nezabudnite na zelenú prísadu

11.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/G.MARTYSHEVA). Mexická kuchyňa má medzi Slovákmi naozaj veľa priaznivcov. Milujeme jej výrazné, mierne pikantné chute a radi si pripravujeme…

Pripravte si tieto muffiny pre Vašich hostí a budú nadšení. Dokonalé na rodinné oslavy 

11.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhanAnhTuan13). Hľadáte nápady na chutné muffiny na rodinné oslavy alebo len tak? Vyskúšajte tento recept s čokoládou a jahodami.…

Recept na čučoriedkový dezert bez pečenia. Nikto mu neodolá.

11.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joanna Szypulska). Chcete svojich hostí prekvapiť netradičnou tortou? Potom pripravte nepečený čučoriedkový dezert. Nikto mu neodolá, pretože kombinácia sladkého…

Prekoná aj tradičný jablkový koláč. Tento chrumkavý jablkový dezert sa stane vaším obľúbeným

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zulfiska). Receptov na expresné dezerty nie je nikdy dosť. Najmä tých, ktoré potešia chuťou a jednoduchosťou prípravy. To je…

Tento kolagénový dezert jedli všetky ženy v komunistickom Slovensku. Bol najlepší na vyhladenie vrások

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vitstyle). Na vyhladenie vrások vôbec nemusíte míňať eúrá na kolagénové doplnky. Ukázalo sa, že istý dezert z čias komunizmu…

Auto Trendy

Vodiči to často nevedia: Niektoré kľúče od auta obsahujú skrytú funkciu

11.5.2025 Redakcia Auto trendy - Skryté možnosti vášho kľúča môžu zmeniť váš letný zážitok z jazdy. Toto by ste mali vedieť skôr, než nastúpite do rozpáleného auta počas horúcich letných…

Z krízou zmietaného ostrova až na vrchol: Neuveriteľný príbeh Singapuru

11.5.2025 Redakcia Auto trendy - Singapur, malý ostrovný štát v juhovýchodnej Ázii, je dnes známy ako jedna z najvyspelejších a najprosperujúcejších krajín sveta. Ale viete, že cesta k tomuto úspechu…

Biely dym z výfuku nie z komína: Nevinný úkaz alebo vážny problém motora?

11.5.2025 Redakcia Auto trendy - Sledujete niekedy, aký dym vychádza z výfuku vášho vozidla? Malý obláčik môže prezradiť veľa o zdraví vášho štvorkolesového miláčika. Zistite, kedy je biely dym neškodný…

Jeep Willys: Legenda, ktorá prešla vojnou a stala sa symbolom slobody

11.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nenápadný, hranatý, no nezastaviteľný. Jeep Willys nebol len obyčajným dopravným prostriedkom - bol stelesnením odolnosti, vynaliezavosti a slobody. Zrodený pre boje druhej svetovej vojny, tento…

Sivá nuda na kolesách: Čo sa stalo s farebnými autami?

11.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi pestrofarebné vozidlá z našich ciest miznú. Čierna, biela a šedá dominujú trhu ojazdených áut. Prečo sa bojíme výrazných farieb a ktoré farebné autá sa…

Zázračný trik za 2 eurá: Ako rozžiariť svetlomety skôr, než vás zastaví polícia

11.5.2025 Redakcia Auto trendy - Máte matné svetlomety a bojíte sa policajnej kontroly? Nemusíte investovať do drahých opráv ani nových dielov. Jednoduchý domáci trik za pár centov vyrieši problém skôr,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov