Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Maximálne nadýchaná piškóta. Prekvapujúci recept na Veľkú noc

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova). Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez...

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova).

Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez tohto typu koláčov neviete predstaviť, vyskúšajte netradičnú piškótu. Ako ju pripraviť? Dáme Vám tip.

Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne
Foto: shutterstock.com/Elena Veselova

Netradičná veľkonočná torta


Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne. Môžeme vás ubezpečiť, že aj skúsení cukrári sa potešia chuti tohto nezvyčajného koláčika.


Ingrediencie na piškótovú tortu:

  • 7 vajec,
  • 1 šálka cukru,
  • štipka soli,
  • ½ šálky oleja,
  • ½ šálky vlažnej vody,
  • čerstvo vylisovaná šťava z 1 citróna,
  • 1½ šálky pšeničnej hladkej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.
Žĺtka s cukrom šľahajte do svetlej peny približne 10 minút
Foto: shutterstock/Arina P Habich

Ako pripraviť domácu piškótovú tortu?

  1. Najprv oddeľte bielka od žĺtkov a dajte ich do samostatných misiek. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuhej peny.
  2. Keď sú bielka pevne nadýchané, pridáme polovicu cukru a miešame, kým sa úplne nerozpustí a bielka sa nezačnú lesknúť.
  3. K žĺtkom pridajte druhú porciu cukru a šľahajte do svetlej peny približne 10 minút. Keď je to hotové, za stáleho miešania prilievame pomalým prúdom olej, vodu a citrónovú šťavu.
  4. V tejto fáze bude zmes pomerne riedka. V ďalšom kroku môžeme prejsť k preosiatiu múky s práškom do pečiva a celok premiešame lyžicou alebo stierkou.
  5. Ku koncu pridajte do zmesi vyšľahané bielka, najlepšie v troch častiach. Cesto nalejte do špeciálnej formy na bábovku alebo tortu. V druhom prípade je dobré dať do stredu sklenenú nádobu.
  6. Dôležité je, aby ste formu ničím nevymastili ani nevyložili papierom na pečenie. Forma by mala byť čerstvo umytá, utretá a osušená.
  7. Koláč vo forme vložte do rúry vyhriatej na 180 °C s nastavením horného a dolného ohrevu.
  8. Tortu pečte 40-45 minút alebo kým sa na vrchu neobjaví suchý povrch. Upečenú tortu ihneď vyberte z rúry a otočte ju hore dnom.
  9. Forma na tortu by mala visieť na sklenenej nádobe. Vďaka tomu bude torta pri chladnutí pružná a zároveň zostane nadýchaná a vlhká.
  10. Vychladnutú tortu vyberte z formy, preložte na servírovací tanier a podľa potreby ozdobte. Môžete použiť práškový cukor alebo si pripraviť domácu polevu.
Pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Prečo piškóta padá?


Ak máte skúsenosti s domácim pečením, pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch. Prvá chyba spočíva v príliš dlhom alebo príliš krátkom miešaní ingrediencií. Zbežným miešaním ingrediencií sa cesto nedostatočne prevzdušní, a preto nemá šancu vyrásť.


Pri príprave tortového cesta je však možné preháňať aj v opačnom smere. Predĺženie procesu miesenia o ďalších pár minút spôsobí, že skončíte s príliš tuhým cestom, ktoré najprv vyrastie, ale čoskoro sa zrúti dovnútra. Nie každý recept jasne uvádza celkový čas miešania, ale odporúča sa šľahať vaječný základ približne 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lahodný koláč pre každý rozpočet. Za celú vec miniete len 4 eura

Veľkonočná čokoládová roláda s exotickým nádychom. Nedá sa jej odolať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Pred pečením zemiaky namočte. Hranolky budú chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska). Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť - znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo…

Pridajte do vývaru na konci varenia. Bude zlatistý a číry ako nikdy predtým

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Slováci milujú vývar, takže nie je divu, že sa veľmi často objavuje na našich stoloch. Lahodný zeleninovo-mäso vývar,…

Pridajte si pol čajovej lyžičky do rannej kávy. Váš metabolizmus sa zrýchli

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elina Yevgrashkina). Káva je nápoj, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť ráno. Dodáva nám energiu, zlepšuje koncentráciu a…

Auto Trendy

Mazda CX-5: Prichádza nová generácia obľúbeného SUV

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je už od svojho uvedenia na trh jedným z najdôležitejších modelov značky Mazda. Od roku 2013, kedy debutovala prvá generácia, si tento model…

Renault Duster šokuje cenami: V Austrálii je lacnejší ako Dacia u nás

3.07.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault prekvapila automobilový svet uvedením modelu Duster na austrálsky trh s cenami, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako tie, za ktoré sa predáva Dacia…

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Dacia Duster: Cenovo dostupné SUV, ktoré si získalo srdcia zákazníkov

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster je jedným z najobľúbenejších SUV na trhu. Jej popularita neustále rastie, pretože ponúka kombináciu nízkej ceny, priestrannosti, praktickosti a atraktívneho dizajnu. Navyše, zákazníci…

Peralta S: Futuristické Maserati inšpirované vesmírnou loďou

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Peralta S, jedinečný automobil s dizajnom pripomínajúcim UFO, je poctou legendárnemu Maserati Boomerang z roku 1972. Tento futuristický model, navrhnutý Fabriziom Giugiarom, synom slávneho dizajnéra…

Unikátne objavy v Amazonskom pralese: Sedem gigantických urn odhalilo tajomstvá minulosti

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - V brazílskej časti Amazonského pralesa došlo k výnimočnému objavu. Sedem obrovských urn, ukrytých pod povrchom zeme, odhalilo fascinujúce detaily o pohrebných rituáloch predkolumbovských kultúr. Archeológovia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov