21.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Pistáciová pasta je skvelým doplnkom k chlebíkom, palacinkám, do kaší a do dezertov a môže úspešne nahradiť arašidové maslo alebo menej zdravé čokoládové peny. Pasta z pistáciových orieškov je nielen lahodná, ale aj zdravá a môžu ju konzumovať aj diabetici a ľudia s diétou.
Pistáciová pasta, známa aj ako pistáciové maslo, je chutná a zdravá „nátierka“, ktorá sa vyrába strúhaním a mletím orechov bez škrupín. Na prípravu pasty sa oplatí vybrať čerstvé, nesolené a surové pistácie, ktoré je vhodné pred mletím opiecť v rúre pri teplote 180 stupňov. Cieľom tohto procesu je získať z orechov hlbšiu chuť a vôňu.
Pistácie rozložte tak, aby sa navzájom nedotýkali a opekajte ich približne 5 až 7 minút. Po uplynutí tejto doby môžete plech vybrať, orechy nechať vychladnúť a potom prejsť k mletiu.
Ako si vyrobiť domácu pistáciovú pastu?
Najprv sa pistácie pomelú na múku, ale po niekoľkých minútach sa začne zrážať tuk a spájať sa s práškovými orechmi. Vznikne tak hladká pistáciová pasta, ktorá by mala mať dosť tekutú konzistenciu.
Ak chcete, aby bola pasta veľmi sladká, môžete pridať kocku bielej čokolády, ktorú predtým roztopíte vo vodnom kúpeli. Ak máte radšej suchšiu verziu, môžete do nej pridať trochu ochuteného olivového oleja.
Pistácie: Výživné látky
Pistáciová pasta je nielen chutná, ale vďaka živinám obsiahnutým v orechoch aj zdravá. Pistácie sú orechy stromu pistacia vera (pistácia pravá), ktorý pravdepodobne pochádza z Blízkeho východu a patrí do čeľade kôstkovitých. Sú veľmi dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, ale netreba zabúdať, že sú aj kalorické – ich energetická hodnota je približne 560 kcal na 100 g výrobku. Napriek tomu majú pistácie nízky glykemický index (GI= 15).
Pistácie sú skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, najmä vitamínu B1, B6, C, E, K, fosforu, draslíka, mangánu, medi, železa, zinku a horčíka. Obsahujú tiež luteín, karotenoidy, flavonoidy, fenolové kyseliny, fytosteroly a antokyány. Vďaka prítomnosti týchto zložiek sú pistácie veľmi pozitívne pre naše zdravie. Štúdie ukázali, že môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení vrátane vysokého krvného tlaku, ischemickej choroby srdca a mŕtvice.
Vďaka prítomnosti polyfenolov v pistáciách majú silný antioxidačný a protizápalový účinok, znižujú pocit hladu a vďaka nízkemu glykemickému indexu si ich môžu dopriať aj diabetici a ľudia držiaci diétu. Tí však musia byť opatrní s množstvom skonzumovaných orechov – odborníci na výživu odporúčajú približne 15-30 g denne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zaraďte do svojho jedálnička „usmevné oriešky“. Spomaľujú starnutie a posilňujú srdce
Chcete rýchlo ošúpať pistácie? Vyskúšajte metódu, ktorá funguje za pár sekúnd. „Celý život klame“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.