Prečo sa v reštauráciách dáva ryža do soľničiek? Existujú dva dôvody, jeden menej zrejmý
22.03.2024 Vášeň v tebe (Fofo: shutterstock.com/HandmadePictures). Bez soli sa nedá variť, a už vôbec nie chutne. Samozrejme, príliš veľa soli môže pokaziť akýkoľvek pokrm, preto je lepšie dosoliť si pokrm...
22.03.2024 Vášeň v tebe (Fofo: shutterstock.com/HandmadePictures).
Bez soli sa nedá variť, a už vôbec nie chutne. Samozrejme, príliš veľa soli môže pokaziť akýkoľvek pokrm, preto je lepšie dosoliť si pokrm na tanieri, ako premýšľať, ako pokrm „odsoliť“. Majitelia reštaurácií a skúsení kuchári to veľmi dobre vedia, a preto so svojimi soľničkami robia jednu vec, ktorá určite mnohých mätie. Prečo si dať ryžu do soľničky?
Bez soli sa nedá chutne variť Fofo: shutterstock.com/HandmadePictures
Soľ sprevádza ľudstvo už celé stáročia. Kedysi bola soľ skutočným bohatstvom a ten, kto jej mal dostatok, mohol získať obrovský majetok. Soľ sa používala nielen na dochucovanie jedál, ale predovšetkým na konzervovanie mäsa. V časoch, keď ešte neexistovali chladničky, sa mäso posypalo soľou a uložilo do jám vyložených kameňmi. Vďaka nej sa mäso kazilo oveľa pomalšie. Teraz sa už o takéto veci nemusíme starať a soľ používame na marinovanie, konzervovanie a, samozrejme, na varenie.
Určite ste si aspoň raz v reštaurácii alebo bare všimli, že v soľničke položenej na stole sú zrnká ryže. Niektorí ľudia sa pravdepodobne pýtajú, aký to má účel. Raz som počúval rozhovor medzi matkou a jej malým dieťaťom.
„Mami, a prečo sú tieto zrnká v soli? Pretože reštaurácia šetrí na soli a chce, aby sme si mysleli, že je jej tam viac“
Je to, samozrejme, nezmysel, ale nemohla som si pomôcť, aby som sa neusmiala popod nos. Prečo potom reštaurácie, dokonca aj tie najlepšie, pridávajú ryžu do soľničky?
Ryža absorbuje vlhkosť zo vzduchu, takže soľ v soľničke zostáva sypká Foto: shutterstock/elking jaimes
Prečo sa do soľničky v reštaurácii pridáva ryža?
Pointa je naozaj zrejmá. Do soľničky sa nielen v reštauráciách, ale aj v jedálňach a v súkromných domoch sype jemná a hrubozrnná soľ. Bohužiaľ, tento druh soli veľmi dobre absorbuje vlhkosť, neskôr sa zhlukuje a cez malé otvory sa nepresype. Pri hrubozrnnej soli, ktorá sa používa na dochutenie jedla priamo počas varenia, to nie je problém. Jemná soľ v soľničkách sa však častejšie používa na dochutenie už na tanieri. Ryža absorbuje vlhkosť zo vzduchu, takže soľ v soľničke zostáva sypká a nezhlukuje sa.
Príliš veľa soli môže pokaziť akýkoľvek pokrm, preto je lepšie dosoliť si pokrm na tanieri, ako premýšľať, ako pokrm „odsoliť“ Foto: shutterstock/VasiliyBudarin
To však nie je všetko
Vlhkosť je vlhkosť, ale existuje aj iné využitie zrniek ryže v soľničke. To je trochu komplikovanejšie. Ide o to, že každý šéfkuchár v reštaurácii sa snaží (alebo by sa aspoň mal snažiť), aby pokrmy, ktoré vychádzajú z jeho rúk, boli dokonale vycibrené a dokonale ochutené. Zrniečka ryže však mierne blokujú voľný priechod soli cez otvory, aby ste jedlo neúmyselne nepresolili.
Tento trik sa určite oplatí, ale nezabudnite, že sa vzťahuje len na malé soľničky. Ak ryžu nasypete do väčšej nádoby na soľ, z ktorej priamo čerpáte korenie na dochutenie napríklad polievky, môže sa stať, že vývar budete jesť spolu s ryžou.
Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.
4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angela Kotsell). Zvyčajne sa spája s májom, ale tento rok začala kvitnúť skôr. Bezinky, ako sa im hovorí, sa…
4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Vedeli ste, že len niekoľko vlašských orechov denne môže výrazne ovplyvniť vaše zdravie? Štúdie potvrdzujú ich blahodarný vplyv…
4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/khak). Unavené škáry v kúpeľni či kuchyni prezrádzajú, že váš domov potrebuje oživenie. S našimi trikmi budú vaše škáry…
3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Vaša chladnička potrebuje osviežiť, ale nechcete míňať peniaze na drahé čistiace prostriedky? Vyskúšajte jednoduchý domáci odvar, ktorý naozaj…
3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DoreenB Photography). Čo pridať do omáčky, aby bola hustá? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, múka nie…
4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Mysleli ste si, že táto ikona už patrí do múzea? Omyl! Talianska automobilka prekvapila svet ďalšou exkluzívnou verziou svojho legendárneho superšportu. Tento jedinečný kúsok dokazuje,…
4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska armáda predviedla jednu z najničivejších zbraní na svete. Demonštrácia sily prichádza uprostred rastúceho napätia ohľadom Taiwanu.
4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Legendárna značka motoriek z USA čelí vážnym ekonomickým problémom kvôli clám, ktoré zaviedla americká administratíva. Strata v prvom štvrťroku 2025 dosiahla 9 miliónov dolárov.
4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európska únia zvažuje radikálne opatrenia proti dieselovým vozidlám bez filtra pevných častíc. Majitelia starších modelov by sa mali pripraviť na nepríjemné prekvapenie.
4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Texaská cesta sa zmenila na "more striebra", keď sa z nákladiaku vysypalo 800 tisíc dolárov v drobných minciach. Dopravný kolaps trval 14 hodín.
4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka, ktorá roky ignorovala preferencie zákazníkov, teraz čelí tvrdej realite. Nútené prepúšťanie je len začiatkom bolestivých opatrení.
Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.