6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Edita Paulauskiene).
Rastlinné oleje majú nielen veľkú výživovú hodnotu, ale aj lahodnú chuť. Na rozdiel od presvedčenia mnohých ľudí ich možno konzumovať aj pri diéte. Vďaka ich vlastnostiam sa budeme cítiť lepšie a chudnutie bude ešte jednoduchšie. Jedným z produktov, ktoré stoja za pozornosť, je tekvicový olej. Zistite, ako bude pôsobiť na váš organizmus.

Foto: shutterstock/Edita Paulauskiene
Mnohí ľudia si radi vychutnávajú tekvicové semienka. Ukazuje sa, že sa z nich vyrába cenný olej, ktorý môže podporiť náš organizmus. Zistite, aké vlastnosti má.
Tekvicové semienka – pokladnica vitamínov

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
- Obsahujú vitamíny E, C, A, K a B6, ako aj tiamín, riboflavín, kyselinu listovú, niacín a vlákninu.
- Sú tiež zdrojom minerálnych látok, ako sú vápnik, zinok, fosfor, draslík a železo.
Vďaka týmto zložkám sú mimoriadne zdravé a ich chuť sa výborne hodí k ovseným vločkám, jogurtu alebo šalátom.
Tekvicové semienka by mali byť súčasťou vyváženej stravy. Ak vám však nechutia, môžete ich do svojho jedálnička pridať vo forme oleja. Má jemnú chuť a vôňu, vďaka čomu je atraktívny takmer pre každého.
Aké vlastnosti má tekvicový olej?
Tekvicový olej obsahuje podobné zložky ako tekvicové semenienka.
- To, čo robí tekvicový olej dobrou voľbou, je vysoký podiel mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Práve tie z neho robia taký hodnotný produkt.
Tekvicový olej má svetlozelenú farbu s oranžovým nádychom. Je to spôsobené prítomnosťou zdraviu prospešných chlorofylov a karotenoidov.
- Tekvicový olej má predovšetkým protizápalové a regeneráciu podporujúce účinky na organizmus. Pomôže pri ochoreniach pečene a obličiek, ako aj pri autoimunitných ochoreniach.
- Vďaka obsahu zdravých mastných kyselín priaznivo pôsobí na obehový systém.
- Môže nám pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi a ochrániť nás pred vznikom srdcových ochorení, aterosklerózy alebo mozgovej príhody.
- Okrem toho dokáže tekvicový olej posilniť nervový systém. Jeho pravidelné užívanie môže zlepšiť schopnosť koncentrácie a dokonca zlepšiť našu pamäť.
- Ocenia ho aj ľudia, ktorí držia diétu. Tekvicový olej podporuje zdravie tráviaceho traktu, najmä vďaka svojmu pozitívnemu vplyvu na štruktúru epitelu tráviaceho traktu.
- Okrem toho znižuje riziko vzniku cirhózy pečene.
Vďaka bohatstvu živín posilní naše vlasy a nechty. Netreba zabúdať, že sa dá používať aj zvonka a mnohí ľudia si pochvaľujú jeho hydratačné a regeneračné vlastnosti pokožky.
Tekvicový olej je vhodné konzumovať v zdravom množstve – optimálne množstvo je polievková lyžica denne. Dôležité je piť ho studený, aspoň pol hodiny pred jedlom.
Na čo používať tekvicový olej?
Pred kúpou tekvicového oleja sa uistite, že je nerafinovaný a lisovaný za studena. Práve v takomto výrobku nájdeme najcennejšie látky, ktoré budú pôsobiť na náš organizmus. Olej má po vylisovaní trvanlivosť približne šesť mesiacov, preto sa ho oplatí kupovať v malých fľašiach, aby časom nestratil svoju kvalitu.
- Má jemnú chuť s jemnou orieškovou arómou. Z tohto dôvodu bude výborným základom pre rôzne omáčky, dipy a dresingy.
- Možno ho pridať aj do ovsených vločiek alebo jogurtu. V obklopení orechov a ovocia bude chutiť aj na sladko.
Musíme si uvedomiť, že pri zahrievaní oleja sa z neho vytratia prakticky všetky cenné živiny. Z tohto dôvodu sa s ním neoplatí smažiť ani ho pridávať do jedál, ktoré pečieme.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudni na botox! Tento prírodný olej z tekvicových semien omladzuje ako zázrak
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.