06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit).
Na čele najnovšej správy Environmental Working Group (EWG) o znečistení pesticídmi sa umiestnil špenát. Táto obľúbená a výživná listová zelenina bola označená za produkt s najväčším množstvom zvyškov chemických látok v roku 2025. Zoznam známy ako „The Dirty Dozen“ každoročne upozorňuje spotrebiteľov na potraviny s najvyšším obsahom pesticídov.

Foto: shutterstock/nika-lit
Špenát pod drobnohľadom. Obsahuje až 19 rôznych pesticídov
Environmental Working Group je americká nezisková organizácia, ktorá od roku 2004 analyzuje dáta o neorganickej (konvenčnej) zelenine a ovocí. Podľa najnovšej správy, vytvorenej na základe výskumu amerického Ministerstva poľnohospodárstva (USDA), dvanásť z 47 testovaných druhov ovocia a zeleniny vykazovalo najvyššiu úroveň kontaminácie pesticídmi.
Okrem špenátu sa v rebríčku objavili aj jahody, hrozno, broskyne či zemiaky. Výsledky prirodzene vyvolávajú obavy u ľudí, ktorí dbajú na zdravú výživu.
Testovanie vzoriek konvenčného špenátu odhalilo v priemere sedem pesticídov na jednu vzorku. V niektorých sa našlo až 19 rôznych chemických látok, vrátane známej neurotoxickej permetrínu. Táto látka sa používa v prípravkoch proti všiam a komárom, no v Európe je už vyše 20 rokov zakázaná v potravinovej výrobe. V USA je však stále legálna. Odborníci varujú, že pri vysokých dávkach môže zaťažovať nervový systém a spôsobiť vážne neurologické problémy.
EWG: Neodradzujeme od ovocia a zeleniny, len vyzývame k uvedomelej voľbe
Podľa Alexis Temkinovej, viceprezidentky pre vedu v EWG, cieľom zverejňovania týchto rebríčkov nie je ľudí odradiť od konzumácie ovocia a zeleniny. Zdôrazňuje, že prechod na organickú stravu dokáže viditeľne znížiť hladinu pesticídov v tele. Zároveň upozorňuje, že tieto potraviny, hoci obsahujú zvyšky pesticídov, sú naďalej dôležitou súčasťou zdravej výživy.

Foto: shutterstock/La Huertina De Toni
Vedci varujú pred možnými zdravotnými následkami
Zarážajúca prítomnosť chemikálií v každodennej strave podnecuje odborníkov k analýze ich možných zdravotných následkov. Podľa profesora Darina Detwilera z Northeastern University v Bostone závisí riziko od typu a množstva pesticídov, ako aj od dĺžky ich pôsobenia. Štúdie naznačujú možný vplyv na predčasné pôrody, vývojové chyby plodu, genetické problémy, ale aj zvýšené riziko srdcových chorôb a rakoviny.
Správa EWG nenecháva nikoho na pochybách — je dôležité vedieť, čo si kladieme na tanier. Riešenie tohto problému však nespočíva len v osobných rozhodnutiach, ale aj v zodpovednej poľnohospodárskej politike a štátnych reguláciách.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Výhody pre črevá, nízky cholesterol a menej kilogramov. Jedzte viac
Pite namiesto čaju – tento domáci nápoj rozbehne metabolizmus a pomôže vám konečne schudnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.