Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Spomienky na detstvo. Moja stará mama z nich robila džem. Je taký dobrý, že ho v zime jem lyžičkou z pohára

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Leto je ideálny čas na prípravu niečoho chutného na zimné dni. Egrešový džem je ideálny spôsob, ako využiť toto kyslé ovocie. Jeho...

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Leto je ideálny čas na prípravu niečoho chutného na zimné dni. Egrešový džem je ideálny spôsob, ako využiť toto kyslé ovocie. Jeho osviežujúca chuť rozbije sladkosť koláčov a dodá sviežosť každému pečivu.

Spomienky na detstvo. Moja stará mama z nich robila džem. Je taký dobrý, že ho v zime jem lyžičkou z pohára.
Foto: shutterstock/New Africa

V babičkinej záhrade rástol nenápadný egrešový krík, pichľavý, ale plný zelených guľôčok. Vďaka nemu boli v našej špajze vždy poháre plné tohto ovocia, popri klasických džemoch z malín a jahôd. Pamätám si, že bol mierne kyslý, hustý a jantárovej farby. Túto chuť som si veľmi obľúbila vďaka rovnováhe medzi sladkosťou a osviežujúcimi tónmi, ktoré sa výborne hodili k bielemu syru, palacinkám alebo aj k cestám z droždia. Dnes stojí za to si ju pripomenúť, je jednoduchá, a predsa pozoruhodná.

Egrešový džem. Recept, ktorý môžete obohatiť o ďalšie ovocie

Egreš sa výborne hodí k jablkám, banánom, čiernym ríbezliam alebo dokonca k vanilke. Takéto kombinácie dodajú džemu hĺbku chuti a samotný džem získa na štruktúre a vôni. V klasickej verzii je výraznejší a mierne kyslastý, skvelý na ozvláštnenie sladkých koláčov.

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých egrešov (zelených alebo červených),
  • 500 g cukru,
  • čajová lyžička citrónovej šťavy,
  • balenie želírovacieho cukru 2:1.
V babičkinej záhrade rástol nenápadný egrešový krík, pichľavý, ale plný zelených guľôčok.
Foto: shutterstock/Jess Gregg

Ako sa pripravuje egrešový džem?

Hoci sa príprava egrešového džemu môže zdať časovo náročná, v skutočnosti ide o jednoduchý proces. Jeho príprava si navyše nevyžaduje špecializované vybavenie. Všetko, čo potrebujete, je hrniec s hrubým dnom a chvíľka trpezlivosti. Tajomstvo spočíva v starostlivom vyberaní ovocia a jeho pomalom varení, kým nedosiahne správnu konzistenciu.

Egreše dôkladne umyte a očistite od stopiek a končekov. Ak chcete, aby mal džem homogénnejšiu konzistenciu, môžete ho mierne roztlačiť tĺčikom alebo rozmixovať. Ovocie preložíme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu a posypeme cukrom. Necháme odležať 30 až 60 minút, kým nepustia šťavu. Zmes zohrievajte na strednom plameni za častého miešania. Keď začne bublať, znížte teplotu a varte asi 30 minút, kým zmes nezhustne.

@serenity_of_cooking

Gooseberries are extremely underrated 🥺 To make the jam: 1 cup of frozen tart cherries, 1 cup of frozen gooseberries, 2 tbs of sugar. This will be pretty sour, so add more sugar if you like it sweet. Heat to boiling and let it simmer for about 30 mins. Take a little dish, add 1 tsp of corn starch and add 3 tbs of cold water. Mix until dissolved and then add a little in the simmering jam. Let it cook another 5 mins. Add more starch until you like the consistency 🫶🏼#bakewithme #cakerecipe #berrycake #gooseberry #jamrecipe #viralvideo #viralcooking #cookwithme

♬ الصوت الأصلي – seasoned_84

Ak používate želírovací cukor, pridajte ho podľa pokynov na obale, zvyčajne na posledných 5 minút varenia. Vykonajte skúšku pripravenosti. Položte trochu džemu na studený tanier a zistite, či po chvíli stuhne. Ak sa tak stane, znamená to, že je hotový. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Skladujte na tmavom a chladnom mieste a po otvorení v chladničke.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:



Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ozdoba záhrady, hnojivo a ochrana v jednej rastline. Obzvlášť užitočná pre uhorky.

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/demamiel62). Hľadáte rastlinu, ktorá bude nielen ozdobou záhrady a záhradky, ale aj cennou oporou pre iné kultúry? Kostihoj lekársky…

Ako pripraviť ľadový čaj? Pridajte tieto ingrediencie a nápoj získa osviežujúcu, sladkú arómu.

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IriGri). Ľadový čaj je ideálnou voľbou pre horúce dni. Uhasí smäd, osvieži a zároveň spríjemní spoločenské stretnutia svojou chuťou.…

Najchutnejšie jablkové lievance. S týmto nápojom sú úžasne nadýchané

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer). Dnes sa zameriame na jedno z tých jedál, ktoré už samotnou vôňou vyvolávajú silné detské spomienky. Veď…

Farba rozhoduje! Táto odroda ríbezlí je najzdravšia zo všetkých

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jurga Jot). Čierne, červené alebo biele? Ktoré ríbezle by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, ak chcete maximálne podporiť…

Revolúcia v kuchyni: Čo teraz nahradí obkladačky?

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Sidorov_Ruslan). Kuchyňa je srdcom každej domácnosti. Hľadáte spôsob, ako ju premeniť bez klasických obkladačiek? Prinášame vám horúce trendy, ktoré…

Auto Trendy

Ručná brzda na semaforoch: Prečo tento zvyk môže poškodiť vaše auto

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči majú zvyk používať ručnú brzdu pri zastavení na semaforoch. Zvyčajne ju používajú, aby nemuseli šliapať na pedál brzdy, ale je to správne? Ručná…

Kontrolka paliva svieti: Koľko kilometrov ešte prejdete a čo robiť?

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Všetci sme to zažili - idete po diaľnici, do najbližšej čerpacej stanice je niekoľko kilometrov a rozsvieti sa kontrolka paliva. Nikto z nás nechce zostať…

500-ročný vynález Leonarda da Vinci môže revolučne zmeniť technológiu dronov

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Nový výskum Johns Hopkins University naznačuje, že zariadenie vynájdené Leonardom da Vinci pred viac ako 500 rokmi môže byť kľúčom k vývoju tichšej technológie dronov.…

Nebezpečné sledovanie vozidiel: Ako sa brániť agresívnym vodičom

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Sledovanie vozidiel patrí medzi najnebezpečnejšie návyky na cestách. Vodiči jazdia príliš blízko za iným autom a riskujú tak vážnu nehodu. Tento problém sa týka každého…

Najfuturistickejšie mesto sveta ťa dostane do kolien: Toto musíš vidieť

29.6.2025 Redakcia Auto trendy Toto je najfuturistickejšie mesto na planéte. Až ti ukážem budovy, které tu majú, stratíš rozum. Plávajúci barák popri rieke, vlak prechádzajúci budovou a čerpacia stanica na…

Čo robiť po autonehode - mali by ste sa ospravedlniť?

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Nehoda sa môže stať každému vodičovi bez ohľadu na skúsenosti. Dôležité je vedieť, ako sa správne zachovať v prvých minútach po kolízii. Dodržanie správnych krokov…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov