26.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Panumas Yanuthai).
Hľadáte zdravšiu náhradu klasickej kávy, ktorá neobsahuje kofeín, ale zároveň povzbudí a prinesie benefity pre telo? Riešením môže byť káva z topinamburu. Je ideálna pre diabetikov, podporuje zdravé trávenie, znižuje cholesterol a chutí prekvapivo dobre.

Foto: shutterstock/Panumas Yanuthai
Čo je to topinambur?
Topinambur, známy aj ako slnečnica hľuznatá, je nenápadná koreňová zelenina s jemne orieškovou chuťou. Hoci sa podobá na zázvor, má oveľa širšie využitie – dá sa piecť, variť, jesť surový, a dokonca aj pražiť ako základ zdravej kávy.
Pochádza z Ameriky a do Európy sa dostal vďaka Krištofovi Kolumbovi. Dnes ho nájdeme nielen v kuchyni, ale aj v potravinárstve či kozmetike. Obsahuje množstvo cenných látok, medzi ktorými vyniká najmä inulín.
Prečo je topinambur zdravý?
Najvýznamnejšou zložkou topinamburu je inulín – prírodný prebiotikum, ktoré podporuje zdravé trávenie, zlepšuje črevnú mikroflóru a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo je kľúčové pre diabetikov.
Ďalej obsahuje:
- veľa draslíka – pomáha znižovať krvný tlak,
- vitamíny skupiny B, C, vápnik, železo a horčík,
- veľmi málo kalórií – je teda vhodný aj pri redukcii hmotnosti.

Foto: shutterstock/Chatham172
Káva z topinamburu – zdravá náhrada kofeínu
Káva z topinamburu sa pripravuje z pražených hľúz. Jej chuť pripomína zmes orieškov, ďatlí a ľahkú zemitú arómu. Často sa kombinuje aj s praženým púpavovým koreňom, kardamómom či škoricou, čo z nej robí nielen zdravý, ale aj aromatický nápoj.
Neobsahuje kofeín, a predsa má povzbudzujúci účinok – preto je výborná na ráno aj pre tých, ktorí sa kofeínu musia vyhýbať.
Účinky kávy z topinamburu:
- podporuje trávenie a zlepšuje peristaltiku čriev,
- pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi,
- znižuje zlý cholesterol (LDL),
- chráni srdce a cievy,
- obsahuje antioxidanty – spomaľuje starnutie buniek,
- pomáha pri únave a zlepšuje pamäť a koncentráciu.
Ako si pripraviť kávu z topinamburu?

Foto: shutterstock/Jiri Hera
Ak si ju chcete pripraviť doma od základov, pripravte sa na trochu práce – ale výsledok stojí za to.
Postup:
- Topinambur dôkladne umyte, nakrájajte na plátky (nešúpte).
- Sušte ho v rúre na 50 °C s pootvorenými dvierkami 3–4 hodiny denne, po dobu 3 dní.
- Potom plátky upražte pri 200 °C približne 20 minút – získa typickú chuť.
- Po vychladnutí rozomelte na prášok (napr. v mlynčeku na kávu).
- Na šálku nápoja použite 1–2 čajové lyžičky prášku, zalejte 200 ml vriacej vody a nechajte lúhovať 3–5 minút.
Kávu môžete piť samotnú, alebo si ju dochutiť mliekom či rastlinným nápojom.
Pre koho je káva z topinamburu vhodná?
- Pre diabetikov – vďaka inulínu pomáha s hladinou cukru v krvi,
- Pre ľudí s vysokým tlakom alebo cholesterolom,
- Pre tých, čo sa vyhýbajú kofeínu,
- Pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami alebo zápchou,
- Pre deti, tehotné ženy aj seniorov, ako bezpečná alternatíva kávy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nazývajú ho „zdravší zemiak“. Pomáha chudnúť, znižuje hladinu cholesterolu, reguluje krvný tlak
Zjedzte ho tesne pred spaním. Toto šialenstvo má svoju metódu a výsledky sú prekvapujúce
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.