25.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aga7ta).
Áno, vajcia sú jednou z najlepších raňajkových potravín – bohaté na bielkoviny, vitamíny a pocit nasýtenia, navyše ich nemusíte obmedzovať na pár kusov. Ale ako je to s cholesterolom a mýtmi okolo nich?

Foto: shutterstock/aga7ta
Prečo sú vajcia na raňajky dobré?
Dnešné vedecké štúdie jasne potvrdzujú: vajcia sú výživovo bohaté a výdatné, no cholesterol z vajec nevadí väččine ľudí. Obsahujú kvalitné bielkoviny, tuky, vitamíny A, D, B skupiny a minerály ako železo či zinok. Bonusom sú látky ako cholín, luteín a zeaxanthín podporujúce mozog a zrak.
Mayo Clinic uvádza, že zdraví ľudia môžu bezpečne jesť až 7 vajec týždenne, bez vplyvu na cholesterol v krvi.
Prečo oteckovia (a odborníci) obľubujú vajcia?
Výživová poradkyňa Leticia Carrera z Vogue Scandinavia hovorí:
„Konzumácia vajec znižuje únavu a zlepšuje fyzickú a duševnú produktivitu.“
Vogue France pri teste raňajok dnes zdôrazňuje, že vajcia dodávajú dlhší pocit sýtosťi, znižujú chuť na sladké a podporujú mentálnu jasnosť počas celého dopoludnia. Odborníci ako Boticaria García dodávajú, že ich výsostnou kvalitou je vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov aj antioxidantov, a že cholesterol z vajec nie je dôvod na ich obmedzovanie, pokiaľ nie sú kombinované s nezdravými ingredienciami.
Podľa odborníkov ideálna dávka závisí od apetítu – niektorým stačia dve, iní pokojne aj tri, až štyri, ak sú to jediné zdroje bielkovín. V Vogue sa spomína, že výživová odborníčka Andreau konzumuje pri raňajkách dve až tri vajcia, maximálne štyri, ak sú jediným zdrojom proteínu. Samotný Mayo Clinic odporúča ideálne až 7 vajec týždenne.
Ako vyberať a pripravovať?
- Bio a vidiecke vajcia majú lepší nutričný profil a čistšie zloženie
- Vyhnite sa slaným, mastným prílohám ako slanina – čo potvrdzuje aj MUDr. Minárik: varené alebo pošírované vajcia sú zdravšie než vyprážané na tuku
- Najzdravšia úprava: mäkko varené, pošírované alebo jemná praženica bez masla – zachovávajú vlhké vajce bez oxidácie tukov .
Mýty a fakty o vajciach
- Mýtus: vysoký cholesterol je škodlivý – súčasná veda ukazuje, že cholesterol z vajec neovplyvňuje krvný cholesterol významne u väčšiny ľudí .
- Mýtus: vajcia spôsobujú srdcové riziká – štúdie ukazujú neutralitu alebo dokonca ochranu, navyše zvyšujú “dobrý” HDL cholesterol .
- Mýtus: bez žĺtka je lepšie – práve v žĺtku sa nachádza väčšina vitamínov, cholín aj antioxidanty potrebné pre zdravie očí a mozgu .
Záver: Vajcia sú dobrý ranný základ – pokiaľ ich pripravíte správne
Stručne povedané, vajcia sú ideálnou potravinou na raňajky. Majú výborný nutričný obsah, zasýtia na celé dopoludnie a podporujú mozog aj svaly. Stačí ich správne upraviť (menej tuku), voliť kvalitný zdroj (bio, vidiecke) a kombinovať s celozrnným chlebom alebo zeleninou. Cholesterol z nich nemusíme báť – pokiaľ sa vyhneme iným škodlivým potravinám.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Bola zvolená jedovatá rastlina roka 2025 a Slováci ju milujú. Často jeme jej semená
Štipka v káve stačí na zahnanie hladu a zlepšenie trávenia. Pite ráno
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.