24.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Nayashkova).
Keď počujete „ vajíčka Benedikt“, pomyslíte si: to je určite niečo znamenité, ťažké a určite nie vhodné bežné raňajky. Pritom túto klasickú pochúťku si môžete doma pripraviť rýchlejšie, ako si myslíte. Prezradíme vám krok za krokom, ako pripraviť dokonalé vajcia Benedikt!

Foto: shutterstock/Olga Nayashkova
Vajcia Benedikt sú synonymom luxusných raňajok. Vyzerajú ako jedlo z päťhviezdičkového hotela, ale v skutočnosti si ich každý z nás môže pripraviť vo vlastnej kuchyni. Stačí trochu cviku a dobrý recept. A výsledok? Raňajky budú skutočným zážitkom – a to bez toho, aby ste museli vyjsť z domu.
Čo sú to vajíčka Benedikt?
Vajíčka Benedikt („Eggs Benedict“) sú klasickým raňajkovým jedlom, ktoré sa skladá z niekoľkých prvkov: chrumkavého toastu (pôvodne z anglickej žemle), plátku šunky alebo slaniny, vajíčka pošírovaného (t. j. uvareného bez škrupiny v horúcej vode) a krémovej holandskej omáčky. Celok vytvára lákavú kompozíciu chrumkavosti, krémovej jemnosti a zamatovej omáčky, ktorá si už roky získava chute gurmánov na celom svete.
Odkiaľ pochádza tento názov?
O pôvode názvu existuje niekoľko teórií. Najznámejšia hovorí, že jedlo bolo vynájdené v 19. storočí v New Yorku v slávnom hoteli Waldorf. Istý burzový maklér Lemuel Benedict, ktorý si chcel ráno vyliečiť opicu, si vraj v hotelovej reštaurácii objednal dosť nezvyčajné raňajky: toast, maslo, vajíčko, slaninu a holandskú omáčku. Šéfkuchár si myslel, že toto jedlo má potenciál, a zaradil ho do jedálneho lístka pod názvom „Vajcia Benedikt“. Iná teória spája názov s benediktínskym kláštorom, hoci historických dôkazov o tom je málo. Tak či onak, názov zostal a dnes každý vie, že vajcia Benedikt sú raňajkovou klasikou.
Je to ťažké? To je celá pravda o príprave ikonických raňajok
Na prvý pohľad sa zdá, že ich príprava je úlohou pre profesionálneho kuchára. Veď je tu holandská omáčka, pošírované vajce (ktoré sa ľahko prevarí) a niekoľko vecí, ktoré treba robiť súčasne. Ale buďte pokojní – s dobrým receptom, trpezlivosťou a trochou cviku si ich môžete pripraviť aj na nedeľné raňajky doma. Kľúčom k úspechu je dobre si pripraviť všetky ingrediencie ešte predtým, ako začnete variť – potom vás už nič neprekvapí.
Čo budete potrebovať na vajcia Benedikt?
Na prípravu dvoch porcií budete potrebovať:
- 2 čerstvé vajcia (čím čerstvejšie, tým lepšie)
- 2 žemle typu anglický muffin (môžete použiť aj bagel, bagetu alebo v krajnom prípade obyčajnú žemľu alebo toastový chlieb)
- 2 plátky dobrej šunky, slaniny alebo údeného lososa
- trochu octu na varenie vajec
- pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu.
Na holandskú omáčku:
- 2 žĺtky
- 100 g masla
- lyžička citrónovej šťavy
- soľ a korenie

Foto: shutterstock/valkyrielynn
Príprava holandskej omáčky:
V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo a dávajte pozor, aby sa nepripálilo. V samostatnej kovovej miske vyšľahajte žĺtky s citrónovou šťavou za stáleho varenia (misku umiestnite nad hrniec s vriacou vodou, ale misa sa nesmie dotýkať vody). Keď zmes zhustne, pomaly prilievajte tenkým prúdom teplé maslo za stáleho miešania metličkou. Nakoniec dochuťte soľou a korením. Omáčka by mala byť krémová a homogénna.
Príprava pošírovaných vajec:
Do širokého hrnca nalejte vodu, priveďte ju do varu a znížte teplotu, aby sa len mierne varila. Pridajte polievkovú lyžicu octu. Každé vajce rozbijeme zvlášť do šálky. Vodu premiešajte lyžicou, čím vytvoríte vír, a opatrne do stredu nalejte vajce. Varte približne 2 a pol -3 minúty. Jemne vyberte pomocou sitka.

Foto: shutterstock/dangtrinh0612
Doplnky, ktoré vylepšia chuť raňajok
Chvíľu opečte plátky slaniny alebo šunky. Odložíme na tanier. Rozrežte pečivo na polovicu a opečte ho na panvici. Na každú polovicu položte plátok šunky, slaniny alebo lososa. Ako zostavíte pokrm? Na toast so slaninou alebo lososom položte vajíčko, všetko zalejte holandskou omáčkou a ozdobte pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na nudné raňajky a pripravte si vajcia benedikt. Nezabudnite na zelenú prísadu a ocot
Najväčšie chyby pri varení vajec: Takto prichádzate o cenné živiny!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.