24.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstpck/Viktoria Hodos).
Chrumkavé, jemne krehké pusinky plnené smotanovým alebo čokoládovým krémom a posypané ovocím sú obľúbeným koláčom mnohých ľudí. Bohužiaľ, niekedy sa dezert môže rozpadnúť a stratiť svoje čaro. Ako sa teda vyhnúť kulinárskemu prešľapu? Pozrite sa na to teraz a pripravte pavlovky ktoré potešia chuťové bunky aj oči.

Foto: shutterstpck/Viktoria Hodos
Snehové dezerty ako napr. pavlovka či pusinky môžu spadnúť kedykoľvek počas prípravy, t. j. počas šľahania, ale aj v rúre. Preto je potrebné si dávať pozor na kulinárske chyby pri príprave tohto koláča. Vďaka našim tipom konečne upečiete dokonalý dezert
Prečo snehová pusinka počas prípravy spadne?
Snehové pečivo „padá“ najčastejšie z dôvodu nepresného oddelenia bielkov od žĺtkov. V takom prípade sa vám nepodarí zmes správne vyšľahať, aj keď to budete robiť dlho. Dlhé šľahanie nie je dobré ani pre tento koláč. Preto je najlepšie postupne zvyšovať rýchlosť mixéra a cukor pridávať hneď, ako sa bielky spenia. Na záver je dobré pridať trochu citrónovej šťavy alebo octu, prípadne trochu zemiakového škrobu na spevnenie.
Dôležitý je aj výber správneho sladidla. Obyčajný cukor nedosiahne správnu konzistenciu. Na druhej strane, pri práškovom cukre si nemôžete byť istí, či je dobre premiešaný s bielkami. Preto použite kvalitný cukor. Nezabudnite, že aj kvapka vody v nádobe na miešanie spôsobí spadnutie pusiniek. Odporúčame tiež používať vybavenie z nehrdzavejúcej ocele. Je oveľa lepšie ako plastové.
Padajú vám pusinky už v rúre? Upečený výrobok je potrebné vysušiť
Pusinky sa nepečú, ale sušia. Preto nemôžeme nastaviť rúru na rovnakú teplotu ako pri štandardnom koláči. Musíme byť aj trpezliví – proces sušenia tohto pečiva neunáhlime. Pusinky by sa mali sušiť pri teplote 100 °C počas 3 hodín. Po uplynutí tohto času ich necháme v rúre úplne vychladnúť. Vďaka tejto metóde sa tento koláč nemá ako rozpadnúť.
Recept na dokonalý snehový dezert
Prísady:
- 4 bielky;
- 200 g jemného cukru;
- 2 lyžičky zemiakového škrobu.

Foto: shutterstock/nelea33
Ako na to?
Na začiatok predhrejte rúru na 120 stupňov. Kým sa zohrieva, vyšľahajte bielka, pričom začnite na nižších otáčkach. Postupne zvyšujte ich intenzitu na strednú rýchlosť. Keď sa vytvorí hustá pena, ešte viac zvýšte výkon mixéra a po častiach pridávajte jemný práškový cukor. Ten sa musí dobre rozpustiť. Nakoniec pridajte zemiakový škrob.
Na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvorte snehové pečivo v tvare akom preferujete. Vložte ho do rúry a teplotu ihneď znížte na 100 stupňov. Upečený výrobok sušíme 3 hodiny. Pusinky necháme v spotrebiči s pootvorenými dvierkami, kým nevychladnú. 3 hodiny pred podávaním ich naplníme hustou, dobre vyšľahanou a vychladnutou šľahačkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.