24.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BlackFarm).
Snívate o vlastných bio mandliach priamo zo záhrady? Pestovanie mandľovníkov doma je možné, hoci si vyžaduje správne znalosti a starostlivosť. Zistite, ako sa úspešne starať o mandľovník – od výsadby cez starostlivosť až po zber.

Foto: shutterstock/BlackFarm
Mandľovník – vlastnosti rastliny
Mandľa jedlá (Prunus dulcis) je malý strom z čeľade ružovitých, príbuzný broskyni a nektarinke. Dorastá do výšky 5 až 6 metrov a vytvára rozložitú korunu. Jej najväčšou devízou je nielen cenné ovocie, ale aj veľkolepé kvitnutie – skoro na jar je obsypaná ružovými alebo bielymi kvetmi, ktoré sa objavujú ešte pred rozvinutím listov.
Vo voľnej prírode sa mandľovník jedlý vyskytuje najmä v teplých oblastiach Stredomoria a Strednej Ázie. Hoci uprednostňuje teplé podnebie, niektoré odrody, ako napríklad „Tuono“ alebo „Ferragnes“, vykazujú väčšiu odolnosť voči chladnejším podmienkam, vďaka čomu sú vhodné na pestovanie na Slovensku.
Plodom mandľovníka je kôstka so zeleným kožovitým obalom, ktorý pri dozrievaní praská a odhaľuje výraznú zvrásnenú škrupinu. Vnútri sa nachádza jedlé semeno – mandľa, ktorú všetci poznáme.
Ako vypestovať mandľovník jedlý?
Pre úspech pestovania mandlí je rozhodujúci výber správneho miesta a správna starostlivosť.
Výsadba
Najlepší čas je neskorá jeseň alebo skorá jar, keď je rastlina v období vegetačného pokoja. Vyberte si dvojročnú sadenicu s dobre vyvinutým koreňovým systémom. Pripravte výsadbovú jamu dvakrát širšiu ako koreňový bal a dostatočne hlbokú, aby bol koreňový krčok na úrovni zeme. Medzi stromami dodržiavajte vzdialenosť aspoň 4 – 5 metrov.
Substrát
Mandľovník rastie najlepšie v priepustnej, úrodnej pôde, ktorá je mierne zásaditá (pH 7 – 8). Ideálne sú vápenaté alebo piesočnato-hlinité substráty. Vyhnite sa ťažkým, ílovitým a zamokreným pôdam.
Pozícia
Vyberte miesto na plnom slnku a chránené pred silným vetrom. Vzhľadom na skoré kvitnutie a citlivosť na mráz sa odporúča vysadiť mandle k južnej stene budovy, aby boli dodatočne chránené.
Zalievanie
V prvom roku po výsadbe rastlinu pravidelne zalievajte. Dospelé stromy sú odolnejšie voči suchu, ale v obdobiach dlhodobého nedostatku zrážok, najmä počas nasadzovania a dozrievania plodov, zalievajte výdatne raz týždenne.
Hnojenie
Začnite druhým rokom starostlivosti. Začiatkom jari použite kombinované hnojivo bohaté na dusík na podporu rastu listov a výhonkov. Počas obdobia kvitnutia a plodenia používajte hnojivá bohaté na draslík a fosfor na podporu správneho vývoja kvetov a plodov.
Kvitnutie
Mandľovník jedlý kvitne veľmi skoro, zvyčajne v marci alebo apríli, ešte pred rozvinutím listov. Kvety sú ružové alebo biele, podobné kvetom broskýň, a zostávajú na strome približne 2 – 3 týždne. Skoré kvitnutie ich môže vystaviť poškodeniu mrazom, preto sa v chladnejšom podnebí odporúča zasadiť mandľovník k južnej stene budovy.
Plodenie
Zvyčajne sa začína 3 – 4 roky po výsadbe a strom dosahuje plný výnos približne po 7 – 8 rokoch. Plody dozrievajú od augusta do septembra v závislosti od odrody a klimatických podmienok. Zrelosť plodov spoznáte podľa prasknutia vonkajšieho zeleného obalu, čím sa odhalí charakteristická škrupina.
Ak chcete zvýšiť šance na bohatú úrodu, oplatí sa vysadiť aspoň dva rôzne mandľovníky – väčšina odrôd vyžaduje krížové opelenie.
Orezávanie mandľovníka a ochrana pred chorobami
Pravidelný rez mandľovníka jedlého je dôležitý na udržanie zdravia stromu a zabezpečenie bohatej úrody. Hlavný formatívny rez sa vykonáva v zime, počas obdobia vegetačného pokoja. Odstráňte zmrznuté, poškodené a krížiace sa výhonky, ako aj výhonky rastúce dovnútra koruny.
Najčastejšími problémami mandľovníkov sú monilióza (hnedá hniloba), múčnatka a škodcovia, ako sú vošky a roztočce. Pravidelne sledujte strom, či sa na ňom nevyskytujú príznaky choroby – hnedé škvrny na listoch, biely porast alebo prítomnosť škodcov.
Preventívne aplikujte fungicídne postreky skoro na jar pred a po odkvitnutí. Ak sa objavia škodcovia, použite insekticídy podľa odporúčaní výrobcu.
Ako pripraviť mandľovník pred zimou?
Mandľovník jedlý má strednú odolnosť voči mrazu – vydrží teploty až okolo -15 °C, hoci mladé stromčeky sú na ne náchylnejšie. Pred zimou chráňte základňu kmeňa kopčekom zeminy vysokým asi 30 cm. Mladé stromčeky možno dodatočne chrániť netkanou textíliou alebo slamenými rohožami.
Najcitlivejšie na mráz sú kvetné puky, ktoré môžu zamrznúť už pri teplote -5 °C. Preto v chladnejších oblastiach Slovenska vyberajte odrody s neskorším kvitnutím alebo stromy vysádzajte na chránených miestach.
Aké vlastnosti majú plody mandlí?
Mandle sú bohatým zdrojom zdravých tukov, bielkovín, vlákniny a vitamínov a minerálov. Majú vysoký obsah vitamínu E, horčíka, vápnika a draslíka. Pravidelná konzumácia mandlí podporuje zdravie srdca, pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a podporuje normálnu činnosť nervového systému.
Mandle zberajte koncom leta alebo začiatkom jesene (august – september). Plody sa zbierajú priamo zo stromu alebo tie, ktoré spadli na zem. Po zbere odstráňte vonkajší obal a škrupiny spolu s mandľami sušte na vzdušnom a suchom mieste približne 2 – 3 týždne.
Po usušení sa mandle môžu skladovať v škrupinách na chladnom a suchom mieste až jeden rok. Ak chcete vylúskať semená, opatrne ich rozbite kladivkom alebo špeciálnym luskáčikom na orechy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vytvára aromatické kvety a jedlé plody. Málokto vie, že posilňuje zdravie
Mandľa trojlaločná v zime prežije silný mráz, v lete ju nezastraší sucho
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.