23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk).
Koláč s jahodami a posýpkou je kombináciou krehkého cesta, lahodného krému a sladkého ovocia. Chrumkavá posýpka dodáva tomuto dezertu výnimočnú chuť. Takýto koláč môže úspešne nahradiť aj letnú tortu pri špeciálnych príležitostiach.

Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk
Koláč s jahodami a posýpkou
Niekedy sú najjednoduchšie dezerty tie najlepšie. Koláč s jahodami a posýpkou je ideálnou sladkosťou na leto. Je ľahký, ovocný a mimoriadne jednoduchý na prípravu. Stačí pripraviť krehké cesto (na základe ktorého vznikne aj posýpka) a zamatový krém zo smotanového syra. Celok dotvoria čerstvé a šťavnaté jahody.
Efekt určite zanechá dojem – jemné maslové cesto a ovocie tvoria výnimočnú kombináciu. Koláč chutí dobre ako studený, tak aj teplý. Ak máte radi sladšie dezerty, odporúčame podávať ho so šľahačkou alebo porciou vanilkovej zmrzliny. Musíte vedieť, že tento koláč zmizne z tanierov tak rýchlo, ako sa pripravuje.
Koláč s jahodami a posýpkou – recept
Ingrediencie na cesto:
- 350 g pšeničnej múky
- 250 g masla (studeného)
- 130 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 5 lyžíc mandľovej múky
- citrónová kôra
Plnka:
- 400 g smotanového syra
- 2 vajcia
- balenie vanilkového cukru
- 500 g jahôd
Postup:
- Maslo nakrájajte na kúsky, pridajte pšeničnú múku, mandľovú múku, práškový cukor, citrónovú kôru a vajcia. Rýchlo vypracujte krehké cesto.
- 1/4 hotového cesta odložte do chladničky – použije sa ako posýpka.
- Zvyšok zabaľte do fólie a nechajte 30 minút chladnúť v chladničke.
- Potom ho vyberte, tenko rozvaľkajte a vyložte ním dno a boky štandardnej tartovej formy vymastenej maslom.
- Dno popichajte vidličkou a pečte približne 20 minút pri 180 °C, kým nezhnedne. Vyberte a nechajte vychladnúť.
- Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na menšie kúsky.
- Smotanový syr zmiešajte s vanilkovým cukrom a spolu s vajcami rozmixujte do hladka. Rozotrite na vychladnutý korpus.
- Na vrstvu krému poukladajte jahody.
- Zvyšok krehkého cesta nastrúhajte na strúhadle alebo rozdrvte prstami a posypte povrch koláča. Dodatočne posypte cukrom.
- Koláč vložte späť do rúry na približne 30-40 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchle cesto na víkend. Chutí ako babkin koláč z detských čias
Najlepší koláč bez pečenia. Tri sladké vrstvy sú presne to, čo potrebujete na víkend
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.