22.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HenadziPechan).
Viniču sa u nás darí čoraz lepšie. Letá sú teplejšie a plné slnka, a to sú pre rastliny ideálne podmienky. Pestovanie viniča sa u nás stalo populárnym len nedávno. Preto existuje len málo registrovaných a testovaných postrekov, o ktorých je isté, že nepoškodia konzumáciu hrozna. A túto rastlinu napádajú choroby aj škodcovia. Navrhujeme, ako si vyrobiť prírodné postreky na vinič a kedy ich použiť.

Foto: shutterstock/HenadziPechan
Aké choroby napádajú hrozno?
V našom podnebí, ktoré je o niečo chladnejšie ako prirodzené podmienky viniča, sa táto rastlina stáva obeťou chorôb. Ide najmä o hubové infekcie, ktoré sú dôsledkom prílišnej vlhkosti. Tu sú uvedené choroby, ktoré najčastejšie napádajú hrozno:
Pleseň viniča
Najnebezpečnejšie hubové ochorenie viniča. Na svoj rozvoj potrebuje teplotu nad 20 stupňov Celzia a vlhkosť. Plesni prospieva teplé a daždivé leto. Prejavuje sa okrúhlymi, hnedými a mastnými škvrnami na listoch. Na spodnej strane listov sa v škvrnách objavuje bielo-fialový kvet.
Múčnatka
Hubové ochorenie ohrozujúce najmä plodiny v skleníkoch a tuneloch. Rozmnožuje sa pri teplotách nad 23 stupňov Celzia a nepotrebuje vlhkosť z dažďa. Napáda plody, na hrozne sa objavujú tmavé škvrny, časom šupka vysychá a hrozno praská, pričom vydáva hubový zápach.
Biela hniloba
Toto hubové ochorenie vyvoláva krupobitie, ktoré poškodí plody. Môže ísť aj o iné mechanické poškodenie spôsobené hmyzom a zvieratami. Hrozno zhnedne a vyschne, výhonky tiež vyschnú a pokryjú sa hnedým povlakom.
Sivá pleseň
Hubové ochorenie, ktoré napáda v teplom a vlhkom lete. Jej obeťami sú najmä kvety a plody, ktoré zhnednú a zhnijú. Šupku hrozna pokrýva sivý povlak. V prípade vysokej vlhkosti sivá pleseň napáda aj listy, na ktorých vznikajú škvrny obklopené žltým lemom.
Škodcovia hrozna
Pre vinič sú vtáky škodcami, pre ktoré je hrozno chutným sústom. Pre túto rastlinu sú nebezpečné aj osy a sršne, ktoré poškodzujú šupku plodov a prispievajú k vzniku bielej hniloby. Ďalšími škodcami, ktorí ohrozujú hrozno, sú:
Roztočec chmeľový
Pavúkovec, ktorý vysáva šťavu z rastliny. Umiestňuje sa na spóry listov a deformuje ich. Roztočce sú malé, najväčšie jedince dosahujú veľkosť 1 mm. Možno ich spozorovať podľa jemných pavučín, ktoré vytvárajú na rastlinách.
Obaľovač viničový
Medené alebo zeleno sfarbené húsenice vysávajúce šťavu z hrozna. Sú dlhé asi 1 cm, takže ich nie je ťažké spozorovať. Dospelé jedince majú podobu malých, čiernohnedých motýľov s veľkosťou asi 2 cm.
Vlnovník viničový
Drobné roztoče mikroskopickej veľkosti. Živí sa šťavou, ktorú čerpá zavŕtaním sa do spodnej strany listov viniča. Samotného vlnovníka nemožno vidieť, ale účinky jeho žeru vidieť dokonale. Ich výsledkom sú vypukliny na vrchnej strane listov a na spodnej strane listov sú vypukliny pokryté krémovou, lesklou vrstvou, ktorá sa nazýva pilosebaceóza.
Kedy striekať hrozno?
Hrozno je najlepšie postrekovať hneď na začiatku vegetačného obdobia, teda v apríli a máji. Ide o preventívne postreky, ktoré dodajú rastline silu nielen na rast, ale aj na boj proti chorobám.
Rastlinu musíte pozorne sledovať a postriekať ju hneď, ako sa objavia príznaky choroby. Najmä máj a jún sú obdobím, keď je vinič ešte slabý a využíva svoju energiu na vývoj výhonkov a kvetov. Ak na rastline spozorujete príznaky choroby alebo aktivity škodcov, okamžite zasiahnite. Vinič sa zvyčajne postrekuje raz týždenne. Prírodné postreky sa môžu používať neobmedzene dlho.
Neexistuje veľa registrovaných umelých postrekov na vinič. Hrozno sa môže postrekovať medenými a sírovými prípravkami. Z prírodných postrekov sa najlepšie osvedčujú odvar alebo hnojivo z prasličky roľnej, žihľavy a odvar z cibule a cesnaku. Mydlové roztoky výborne pomôžu v boji proti roztočcom, pavúkom a húseniciam.
Prírodné postreky hrozna – recepty
Prírodné postreky na hrozno si môžete pripraviť sami. Nepoškodia rastlinu a nespôsobia, aby sa chemické látky dostali do plodov. Produkty na ich výrobu máme často k dispozícii v záhrade alebo v kuchyni. Tu je niekoľko osvedčených receptov na prírodné postreky na hrozno:
- Postrek z prasličky roľnej
Kilogram bylín zalejte 10 litrami vody. Varte pol hodiny, pridajte polievkovú lyžicu sivého mydla. Mydlo umožní, aby postrek zostal na listoch rastliny dlhšie. Zrieďte vodou v pomere 1:5 a nastriekajte na vinič. Postrek prasličky poľnej pomôže potlačiť oba typy múčnatky.
- Postrek zo žihľavy
Kilogram čerstvých mladých stoniek žihľavy zalejte 10 litrami vody. Nechajte pôsobiť 5 dní a z času na čas zmes premiešajte. Nakoniec ju sceďte, zrieďte vodou v pomere 1:20 a pridajte polievkovú lyžicu sivého mydla. Postrek žihľavy pomôže v boji proti roztočcom pavúkov a obom druhom múčnatky a plesne sivej.
- Postrek z rebríčka obyčajného
Dve hrste sušenej byliny rebríčka zalejte dvoma litrami vriacej vody. Prikryte, počkajte štvrť hodiny a nechajte vychladnúť. Okamžite použite sprej; nálev sa nesmie skladovať príliš dlho. Postrekom z rebríčka zabojujete proti roztočcom a húseniciam pavúka.
- Postrek z cibule a cesnaku
100 g cibuľových a cesnakových šupín zalejte dvoma litrami vody a odložte na týždeň. Každý deň odvar premiešajte. Po týždni sceďte a zrieďte vodou v pomere 1:1. Postrek z cibule a cesnaku bude bojovať proti hubovým chorobám a roztočcom.
Do všetkých postrekov môžete pridať polievkovú lyžicu sivého mydla, draselného mydla alebo prostriedku na umývanie riadu. Tým sa zabezpečí, že postrek z listov nestečie, ale vytvorí na povrchu film. Takýto film účinne odradí škodcov od žeru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hnojivo bohaté na túto zložku je pre vinič rozsudkom smrti. Neuvidíte ani jeden plod
Počasie je vhodné na prácu v záhrade. Zistite, kedy strihať vinič
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.