21.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova).
Máte chuť na jednoduché domáce pečivo, ktoré sa perfektne hodí k popoludňajšej káve alebo čaju? Babkin koláč s jablkami je ideálnou voľbou. Je nadýchaný, mäkký a navyše krásne vonia po pečených jablkách a škorici. Keď ho položíte na stôl, zmizne do poslednej omrvinky.

Foto: shutterstock/Anna Shepulova
Babkin koláč s jablkami je recept, ktorý je dobré mať po ruke, keď dostanete chuť na klasické popoludňajšie posedenie ako u babky. Na prípravu nadýchaného a lahodného koláča stačí pšeničná múka, biely jogurt, vajcia, olej a cukor. Hodia sa aj jablká, najlepšie tvrdé, mierne kyslé. Stojí za to pridať aj poriadnu štipku škorice, ktorá naplní celý dom krásnou vôňou.
Recept na babkin koláč s jablkami
Než sa pustíte do pečenia, pripravte si vhodnú formu. Dobrou voľbou bude tortová forma s priemerom 22 cm.
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 4 červené zrelé jablká
- 190 g bieleho jogurtu
- 190 g pšeničnej múky
- 125 g cukru
- 75 ml repkového oleja
- 2 vajcia veľkosti L alebo XL
- šťavu z 1 citróna
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- ½ lyžičky škorice
- 1 štipku soli
Ako pripraviť babkin koláč s jablkami?
- Jablká nakrájajte na mesiačiky alebo kocky, bez šúpania. Vložte ich do misy s citrónovou šťavou a škoricou. Premiešajte.
- V samostatnej mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a soľou.
- V ďalšej miske vyšľahajte vajcia s cukrom počas 3-4 minút, kým nevznikne svetlá a nadýchaná hmota.
- Znížte rýchlosť mixéra a postupne pridávajte olej, jogurt a vanilkový extrakt. Miešajte, kým nevznikne hladká konzistencia.
- Potom pridajte preosiate suché ingrediencie a pomocou špachtle miešajte len dovtedy, kým sa zložky spojia.
- Cesto nalejte do tortovej formy s priemerom 22 cm vyloženej papierom na pečenie. Na vrch rozložte kúsky jabĺk.
- Cesto vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 30 minút bez otvárania dvierok. Potom skontrolujte, či je cesto upečené. Ak áno, koláč vyberte.
- Babkin koláč s jablkami nechajte 10 minút vychladnúť na mriežke, potom ho vyberte z formy a preložte na tanier alebo misu.
Podávajte teplý alebo studený. Skladujte v uzavretej nádobe v chladničke do 5 dní alebo pri izbovej teplote do 3 dní.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší koláč bez pečenia. Tri sladké vrstvy sú presne to, čo potrebujete na víkend
Niektorí pýtajú o dupľu, iní o recept. Tajomstvo? Sezónna zelenina.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.