18.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atsushi Hirao).
Dezerty, hoci sú väčšinou chutné, sa málokedy spájajú so šťastím. Maximálne tak prínášajú radosť pri jedle. Čo ak niektoré z nich môžu tiež zlepšiť náš vzťah k osudu? V minulosti sa v Japonsku verilo, že dezert, ktorý v súčasnosti dobýva svet, má zvláštne vlastnosti. Čo mal spôsobiť?

Japonsko, podobne ako iné krajiny, najmä tie s bohatou históriou, má taktiež svoje povery. O slovanských rituáloch, aspoň o tých populárnejších, mnohí z nás počuli, avšak japonské sú oveľa menej známe, a jeden z nich je nepochybne sladký a má prinášať veľa šťastia. Dezertom pre šťastie bolo mochi.
Čo je mochi? Na Slovensku ho dostaneme v mnohých obchodoch
Mochi je koláčik, ktorý si na Slovensku získal veľkú popularitu.
- Je vyrobený zo špeciálnej odrody ryže, ktorá je krátka, sladká a lepkavá. Pod vplyvom vody sa mení na hmotu, z ktorej sa zvyčajne formujú guľôčky, ale môžu mať aj iné tvary. Niekedy sa do nich vkladá aj náplň.
Najčastejšie sa jedia ako sladké, ale existujú aj v slanej forme, vtedy sa podávajú so sójovou omáčkou. Pri prvom ochutnaní môže konzistencia tohto dezertu pôsobiť špecificky, na Slovensku je ťažké porovnať mochi s niečím, čo poznáme.
- Najpopulárnejším druhom mochi sú daifuku, čo v japončine znamená „veľké šťastie“.
Môžu byť biele, ružové alebo zelené a majú náplň zo sladkej pasty.
Prečo malo mochi prinášať šťastie?
V minulosti sa tento dezert nepodával v takmer každej japonskej reštaurácii, naopak, pripravoval sa len na špeciálne príležitosti. Boli to hlavne dôležité udalosti, ako Nový rok alebo svadba. Vtedy sa tieto lahôdky jedli v presvedčení, že prinesú šťastie. Prečo práve tento dezert a nie iný?
- Predovšetkým to bolo vďaka jeho konzistencii. Mochi je veľmi lepkavé a ťahavé, jeho konzumácia počas sviatkov alebo dôležitých udalostí v živote rodiny mala zabezpečiť silné „spojenie ako cesto” vzťahov v rodine. Blízki si tak mohli navzájom dôverovať a držať sa tak pevne, ako častice ryžového mochi.
V súčasnosti táto tradícia zaniká, ale povera je v Japonsku stále živá a mnoho rodín stále pripravuje domáce mochi počas dôležitých osláv a konzumuje ho s rodinou, aby zlepšilo vzťahy nielen s blízkymi, ale aj so samotným osudom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tajomstvo dlhovekosti Japoncov. Počet jedál je tu dôležitý
Vidíte detský kočík opustený pri ceste? Radšej si dávajte pozor, môže to byť pasca
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.