17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shaiith).
Kým ešte stále trvá sezóna jahôd, oplatí sa toto sezónne ovocie využiť naplno. Určite si pripravte tento fantastický koláč, ktorý poteší chrumkavým základom, jemnou penou a jahodovým želé. Lepšiu kombináciu si neviete predstaviť. Pozrite si recept.

Foto: shutterstock/Shaiith
Koláče bez pečenia sú ideálnou voľbou na leto. Zvyčajne sa pripravujú rýchlo, jednoducho a predovšetkým bez zapnutia rúry. Príkladom takéhoto dezertu je tento dezert, ktorý bude ideálnou voľbou na horúce dni. Je ľahký, krémová konzistencia je dokonale osviežujúca a je ťažké sa zastaviť pri jednom kúsku. Mizne bleskovou rýchlosťou a do posledného sústa.
Ingrediencie na Jahodový želé mousse koláč
Koláč sa skladá z troch vrstiev – sušienkovo-čokoládového základu, penovej mousse a želé s jahodami. V tomto recepte používame jahody. Môžete ich však nahradiť malinami. Aké produkty budeme potrebovať na prípravu tohto koláča bez pečenia?
Ingrediencie na základ:
- 280 g sušienok bez cukru
- 350 g orechovo-čokoládového krému (napríklad nutella alebo nugeta)
Penová mousse:
- 500 g 30 % smotany na šľahanie
- 350 g gréckeho jogurtu
- 250 g vody
- 50 g práškového cukru
- 1 balenie jahodového želé
Ingrediencie na jahody v želé:
- 500 g vody
- 500 g jahôd
- 2 balenia jahodovej želatíny
Jahodový želé mousse koláč – spôsob prípravy
- Na prípravu Jahodového cheesecake mousse najprv pomeľte sušienky v kuchynskom robote. Sušienky môžete tiež nasypať do vrecka a rozdrviť ich valčekom alebo tĺčikom.
- Rozdrvené sušienky nasypte do misky a zmiešajte ich s orechovo-čokoládovým krémom.
- Potom vysteľte formu na pečenie s rozmermi 24 x 24 cm papierom na pečenie. Dno rovnomerne vysteľte pripraveným základom.
- V ďalšom kroku si pripravte penovú mousse. Najprv rozpustite želé vo vriacej vode a nechajte ho vychladnúť. Potom smotanu na šľahanie nalejte do misky, pridajte práškový cukor a šľahajte, kým nezhustne.
- Potom pridajte grécky jogurt a vychladnutý, ale nie stuhnutý želé. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Výslednú penovú mousse nalejte na spodok nepečeného koláča a dajte ho na hodinu do chladničky.
- 30 minút pred koncom chladnutia dezertu si pripravte jahodové želé. Želatínu nasypte do 250 g vriacej vody, premiešajte a nechajte 30 minút vychladnúť.
- Medzitým rozmixujte polovicu jahôd so zvyšnou vodou.
- Na koláč poukladajte zvyšnú polovicu jahôd (môžete ich nakrájať) a polejte ho vychladnutým, ale nie stuhnutým želé.
Dezert nechajte v chladničke minimálne 4 hodiny, najlepšie však cez noc.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bostonský cheesecake s bielou čokoládou a salkom. Je taký krémový, že sa rozplýva v ústach
Tento koláč vám zostane dlho v pamäti. Keď ho raz ochutnáte, budete lietať v oblakoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.