17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sugaredstory).
Piková dáma je lahodný koláč s karamelovou penou medzi dvoma vrstvami čokolády. Každé sústo je ako kulinársky zážitok, na ktorý dlho nezabudnete. Každý, kto tento dezert raz ochutná, sa k nemu bude vracať. Pozrite si náš recept.

Foto: shutterstock/sugaredstory
Keď si chcem pripraviť niečo dobré ku káve, tento recept sa mi vždy zíde. Piková dáma je jedinečné pečivo, ktoré milujú deti aj dospelí.
Tajomstvo spočíva v rozplývajúcom sa karamelovom kréme. Len čo si spomeniem na túto chuť, okamžite mám chuť ísť do kuchyne a pustiť sa do práce.
Piková dáma – zoznam ingrediencií
Dno:
- 270 g čokoládových sušienok
- 30 g práškového cukru
- 60 g masla
Krém:
- 480 ml mlieka
- 320 g 30% smotany
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 30 g zemiakovej múky
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica múky
- 4 lyžice vody
- 2,5 lyžičky želatíny
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky soli
Poleva:
- 200 g kondenzovaného mlieka
- 25 ml vody
- 100 g cukru
- 45 g kakaového prášku
- 10 g želatíny
Piková dáma – recept
Pripravte si dno.
- Rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť.
- Sušienky rozdrvte v kuchynskom robote na jemný prášok.
- Pridajte práškový cukor a aj maslo.
- Všetko potom vymiešajte do hladka.
Pripravte krém.
- V hrnci priveďte mlieko do varu.
- V miske vyšľahajte vajcia s lyžicou cukru a soľou, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Pridajte oba druhy múky a premiešajte.
- V samostatnom hrnci zohrievajte zvyšný cukor s 1 PL vody na miernom ohni, kým sa nerozpustí a nezíska karamelovú farbu. Často miešajte.
- Znížte teplotu pod karamelom a pomaly prilievajte horúce mlieko do karamelu. Miešajte na miernom ohni, kým sa všetko nespojí.
- Postupne pridávajte karamelové mlieko do vaječnej zmesi. Celé to zahrejte, priveďte do varu a za stáleho miešania udržujte na horáku, kým krém nezhustne.
- Odstavte potom zmes z ohňa a pridajte vanilkový extrakt. Prelejte do čistej misy a pevne zakryte potravinovou fóliou, aby sa na nej nevytvorila kôrka. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Želatínu rozpustite v zostávajúcich 3 lyžiciach vody a nechajte potom 5 – 10 minút odstáť. Potom zmes zahrejte a rozpustite.
- Želatínu nalejte do karamelového krému a premiešajte.
- V miske šľahajte smotanu, kým sa nevytvorí tuhá pena. Šľahačku potom jemne vmiešajte do pripraveného krému.
Zostavte tortu.
- Tortovú formu s rozmermi 30 cm vyložte papierom na pečenie. Dno potom vyložte vopred pripraveným tortovým dnom.
- Potom naň nalejte pripravenú karamelovú zmes a dajte do chladničky na približne 2 – 3 hodiny.
Pripravte polevu.
- Želatínu rozpustite v studenej vode.
- Kakao preosejte do misky.
- V malom hrnci zmiešajte vodu, cukor a kondenzované mlieko. Zahrievajte, kým sa nedosiahne bod varu. Zmes odstavte z ohňa a pridajte želatínu.
- Opatrne nalejte horúcu zmes do kakaa a všetko ručne vymiešajte do hladka.
- Odstavte a nechajte vychladnúť na približne 35 °C. Polevu nalejte na už stuhnutú karamelovú zmes.
- Tortu vložtee do chladničky na ďalšiu hodinu. Podávajte ju studenú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je vaše krehké cesto tvrdé ako skala? Je viac než isté, že robíte túto chybu.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.