17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Snabl).
Malinový sen je vanilkový krémový koláč, ktorý sa rozplýva v ústach pod vstvou čerstvých malín zaliatych v želé. Je to ideálny dezert na leto – nie príliš sladký a nie príliš ťažký. Hodí sa na rôzne príležitosti a keď ho raz vyskúšate, určite si recept odložíte na neskôr.

Foto: shutterstock/Jakub Snabl
Malinový sen – upúta pozornosť svojím vzhľadom
Upúta pozornosť už svojím vzhľadom, len čo sa objaví na stole. Šťavnatá farba malín nádherne kontrastuje s ľahkým krémom a piškótou. Každá vrstva tu má svoj účel – nadýchaný koláč poskytuje ľahký základ, zamatový vanilkový krém prináša jemný nádych sladkosti a ovocie v želé dodáva osvieženie a jemnú kyslosť.
Dezert je dokonalou kombináciou textúr – jemný spodok, krémový stred a pružný ovocný vrch tvoria harmonický celok. Malinový sen vyzerá výnimočne elegantne, no jeho príprava je jednoduchá. Môže sa podávať na letných večierkoch – je totiž ideálny na teplé dni.
Malinový sen – recept
Ingrediencie:
- 160 g pšeničnej múky
- 70 g cukru
- 60 g masla
- vajce
- lyžica medu
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
Krém:
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 75 g masla
- 2 vajcia
- 30 g zemiakového škrobu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Želé:
- 400 g čerstvých malín
- 400 ml vody
- balíček malinového želé
Spôsob prípravy:
Piškóta
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
- Pridáme potom mäkké maslo a med. Šľaháme, kým sa dobre nespoja.
- Do mokrých prísad preosejeme múku a sódu bikarbónu. Premiešame, aby sa spojili.
- Formu na pečenie s rozmermi 30×40 cm vyložíme papierom na pečenie. Nalejeme do nej potom 1/2 pripravenej zmesi na piškótu. Formu vložíme do rúry nastavenej na 180 stupňov Celzia a pečieme 7-9 minút. Vyklopíme a necháme potom vychladnúť.
- Potom opatrne odlepíme papier na pečenie. Vo forme upečieme druhú piškótu so zvyšnou polovicou cesta.
Krém
- Minútu šľaháme vajcia s cukrom. Pridáme potom vanilkový extrakt, múku a šálku studeného mlieka. Všetko spolu premiešame.
- Zvyšok mlieka nalejeme do hrnca a privedieme do varu. Pridáme vaječnú zmes a za stáleho miešania privedieme do varu.
- Odstavíme zmes z ohňa, pridáme na kocky nakrájané maslo a premiešame.
Želé
- Maliny očistíme a dobre osušíme.
- Želé zmiešame s horúcou vodou, kým sa nerozpustí.
- Odstavíme do chladna, kým nezačne pomaly hustnúť.
Ako zostaviť koláč:
- Jeden korpus vrátime do formy vystlanej papierom na pečenie.
- Rovnomerne rozotrieme asi polovicu krému.
- Prikryjeme druhým korpusom a natrieme zvyšným krémom.
- Na korpus poukladáme maliny tak, aby pokrývali celý povrch. Ovocie pomaly polejeme želé.
Malinový sen nechajte vychladnúť aspoň 3-4 hodiny , kým všetky vrstvy úplne nestuhnú. Dezert podávajte studený.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy robím na špeciálne príležitosti. Milionársky koláč zaujme svojou sladkosťou.
Raňajky ako v parížskej kaviarni. Citrusová vôňa, zlatistá farba
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.