15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hiroamano).
Okra určite zaujme všetkých milovníkov kulinárskych noviniek. Svojím vzhľadom trochu pripomína mix zelenej fazuľky a feferónky. Zaujíma vás, ako chutí, aký má vplyv na zdravie a ako okru využiť v kuchyni? Poradíme vám.

Foto: shutterstock/hiroamano
Čo je okra? Nazýva sa tiež ibištek jedlý, patrí do čeľade slezovitých. Rastie v tropickom, suchom podnebí a pochádza z Afriky, konkrétne z Etiópie, ale pestuje sa aj v Európe a Ázii. Zelená podlhovastá zelenina pripomína na priereze dokonalý päťuholník. Má pomerne neutrálnu trávovú chuť a môže sa konzumovať surová alebo varená. Ak sa chcete o nej dozvedieť trochu viac, určite si prečítajte zvyšok tohto článku.
Aké má benefity?
Okra je nízkokalorická zelenina, má len 33 kcal na 100 g, takže je ideálna pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje tráviaci systém, zabraňuje zápche, zlepšuje metabolizmus a zabezpečuje pocit sýtosti po jedle. Vláknina nielenže zlepšuje trávenie a podporuje chudnutie, ale tiež pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Táto zelená zelenina vykazuje aj antioxidačné vlastnosti, pretože v jej zložení sú karotenoidy, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov a majú aj protizápalové, protistarnúce a protirakovinové účinky. Okra obsahuje vitamín C, ktorý podporuje imunitu, ako aj vitamín B9 alebo kyselinu listovú, ktorá okrem iného ovplyvňuje rast telesných buniek a zabezpečuje správny vývoj plodu, preto sa odporúča tehotným ženám. Okra obsahuje aj veľa draslíka, ktorý okrem iného reguluje krvný tlak, horčíka, ktorý podporuje nervový, obehový a svalový systém, a vápnika, ktorý posilňuje kosti a zuby.
Okrem toho okra reguluje hladinu cukru v krvi, pomáha chrániť oči pred ochoreniami, podporuje imunitný systém a pomáha pri zápaloch žalúdka. Konzumácia je prospešná aj pre kardiovaskulárny systém a znižuje riziko vzniku rakoviny.
Okra – použitie pri varení
Chuť tejto zeleniny je pomerne jemná a niekedy sa prirovnáva k cukete alebo zelenej fazuľke, ale s príchuťou trávy. Je chrumkavá a môže sa jesť surová, takže môže byť chutným doplnkom šalátov. Zelenina je vhodná aj na marinovanie a nakladanie.
Možno ju pražiť, variť, grilovať, smažiť a dusiť, je obzvlášť vhodná do rôznych zeleninových a mäsových jedál a dusených pokrmov a bude chutnou prísadou do karí alebo nákypov. Možno ju pridať aj do zeleninových polievok, napríklad do hustej polievky s cícerom, cibuľou a paradajkami. Navyše okra obsahuje glutény, ktoré sa výborne hodia na zahustenie polievok a omáčok.

Foto: shutterstock/ChameleonsEye
Okra polievka – Recept
Budete potrebovať:
- 1 liter zeleninového vývaru,
- 250 g okra,
- 400 g uvareného cíceru,
- 400 g čerstvých alebo konzervovaných paradajok,
- 1 cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- štipka chilli,
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate,
- a korenie,
- 2 PL olivového oleja.
Postup:
Najprv na olivovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, potom pridajte štipku chilli a restujte, kým prísady nezískajú zlatistú farbu. Pridajte nakrájané paradajky bez šupky alebo paradajky z konzervy. Všetko niekoľko minút povarte. Zalejte vývarom, pridajte nakrájanú okru a varte 20 minút. Pridajte uvarený cícer, soľ a korenie podľa chuti a všetko niekoľko minút povarte. Podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Polievku nemusíte zahusťovať smotanou. Existuje diétna alternatíva. Má len 36 kcal v 100 g
Rýchla a krémová polievka, ktorá zasýti na dlhú dobu. Ostatné polievky sa jej nemôžu rovnať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.