15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cesarz).
Slováci milujú polievky a môžeme sa pochváliť naozaj výnimočnými receptami. Niekedy však máme chuť podávať niečo iné ako vývar a preto máme dnes recept, ktorý je trochu prekvapivý, ale chutí výborne. Polievka z pečených paprík je ideálna na všetky rodinné oslavy a na každodenné obedy. Niet čo rozprávať, treba ju pripraviť.

Foto: shutterstock/Cesarz
Náš dnešný recept poteší všetkých milovníkov južných chutí a všetkých, ktorí túžia po dovolenke. Krémová polievka z pečených paprík chutí ako z dobrej reštaurácie v Grécku, Gruzínsku, Macedónsku alebo na juhu Talianska, a pripraví sa veľmi, ale naozaj veľmi ľahko a relatívne rýchlo, ak vám rúra funguje na jednotku. Tento recept je skutočnou cestou cez chute a vône, a najdôležitejšie je poriadne upiecť papriky. Pridajte k tomu kôru z limetky a trochu šťavy a máte obed ako z reštaurácie. Nesmiete zabudnúť ani na koriander a rozdrobený syr feta – je to lahôdka nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre oči.
Polievka z pečených paprík. S týmito prísadami je vynikajúca
Ingrediencie:
- 6 červených paprík
- cca 800 ml vývaru alebo ľahkého bujónu
- 2 stredne veľké cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- trochu paradajkového koncentrátu
- 1 limetka
- soľ, korenie, sladká paprika, štipka chilli, oregano, bazalka
- olivový olej
- na servírovanie – krutóny, drvený syr typu feta, nasekaná koriander, obľúbené semienka
Polievka z pečených paprík – postup prípravy
- Papriky rozkrojte na polovice alebo štvrtiny, odstráňte semienka a položte ich na plech. Potom ich jemne potrite olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov, kým šupka nezhnedne a miestami sa dokonca nepripáli.
- Potom papriky vyberte z rúry, olúpte ich a dužinu nakrájajte na kocky.
- Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom tri lyžice olivového oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a keď sklovatie, pridajte cesnak pretlačený cez lis.
- Restujte 2 minúty a pridajte pečenú papriku, bylinky a dve lyžice paradajkového koncentrátu. Znížte výkon horáka a restujte všetko asi 10 minút.
- Opražené zeleniny zalejte horúcim vývarom, pridajte kôru z limetky a šťavu z polovice plodu. Dochuťte korením a varte ďalších 10 minút.
- Potom polievku rozmixujte ručným mixérom na hladký krém a podávaj s rozdrobeným syrom feta a koriandrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Varia ju na juhu, ale na Slovensku chutí rovnako dobre. Táto polievka zasýti každý hlad
Zabudnite na suché dusené mäso. Stačí jedna jednoduchá vec, aby sa vám rozplývalo v ústach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.