15.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Cory shutterstock/Pradit.Ph).
Treba priznať, že ide o jeden z najproblematickejších odpadových produktov produkovaných v kuchyni, pretože nie každý vie, kam olej po vyprážaní vyhodiť. Každý pravdepodobne prizná, že najčastejšie končí v toalete alebo sa vyleje do drezu. Toto je vážna chyba a používanie tejto praxe môže byť veľmi nákladné.

Foto: shutterstock.com/Cory shutterstock/Pradit.Ph
Olej je jedným z tých produktov, ktoré sa nachádzajú takmer vo všetkých domácnostiach. Používame ho každý deň a keď ho už nepotrebujeme, zvyčajne ho vylejeme do odtoku. Tam tuk stuhne a usadí sa na stenách potrubí, čím vytvorí vrstvu sedimentu, ktorá môže časom viesť k úplnému zablokovaniu odtoku.
Olej po vyprážaní – kam teda vyhodiť tento problematický odpad?
Možno nie každý si uvedomuje, že vylievanie tuku do potrubí môže spôsobiť vážne škody. Odtok určite nie je miestom, kam by mal použitý olej po vyprážaní ísť. Kam teda vyhodiť tento druh kuchynského odpadu?
Existujú dve možnosti:
- Olej možno odovzdať v uzavretých plastových fľašiach na zberných dvoroch.
- V niektorých mestách je zavedený aj samostatný zber použitých jedlých olejov a tukov, kde obyvatelia môžu využiť nádoby, ktoré sa nachádzajú na vybraných odberných miestach v mestských častiach, v určitých supermarketoch či na niektorých čerpacích staniciach. Použitý olej treba vhodiť v pevne uzavretej plastovej fľaši. Nie je nutné ho predtým precediť cez sitko.
- Olej je tiež možné vhodiť do čierneho kontajnera na zmiešaný odpad, po naliatí do tesne uzavretej nádoby.
Pred vyhodením použitého oleja na vyprážanie je teda vhodné skontrolovať, čo k tejto téme hovoria miestne predpisy o odpadovom hospodárstve.

Foto: shutterstock/New Africa
Olej – kam ho vyhodiť a ako? Vyhnite sa týmto chybám
Ani drez, ani toaleta nie sú miesta, kam by sa mal olej po vyprážanívyhadzovať. Už vieme, kam vyhodiť tuk, ktorý používame na prípravu jedla v našich kuchyniach. Potrebujeme tiež vedieť, ako by sa mal jedlý olej pripraviť na likvidáciu. Nižšie sú uvedené najdôležitejšie pravidlá:
- Tuk by sa mal naliať do plastovej fľaše alebo sklenenej nádoby.
- Neprelievajte horúci olej – musí byť dobre vychladený, aby sa plast neroztopil vplyvom vysokej teploty
- Nádoba so studeným olejom by mala byť veľmi pevne uzavretá, aby tekutina nevytekala a neznečistila iný odpad
- Mal by sa likvidovať nielen olej po vyprážaní, ale aj iné druhy tukov a olejov, ktoré sa používajú v našej kuchyni, napr. tuk z pečených jedál, olej z marinád, konzerv a zaváranín
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Inštinktívne hádžeme papierové utierky do nesprávneho kontajnera. Je to veľká chyba
Kam vyhodiť obal od mäsa? Slováci robia stále rovnakú chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.