14.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Chcete paradajky ako z Toskánska? Sladké, šťavnaté a plné chuti? Stačí vám jeden šikovný trik, ktorý zvládne každý záhradkár: technika „5 dní pred zberom“.

Foto: súkromný archív
Paradajky a ich sladkosť nie sú náhoda
Každá paradajka začína svoju cestu pod slnkom. Vďaka fotosyntéze premieňa rastlina slnečné lúče na cukry – glukózu a fruktózu, ktoré tvoria až 70 % sacharidov paradajky. Práve tieto jednoduché cukry dodávajú plodom sladkú a plnú chuť.
Skutočný chuťový zážitok však vzniká v rovnováhe medzi sladkosťou a jemnou kyslosťou. A tu prichádza prekvapenie: ak rastlina dostane o niečo menej vody, než by chcela, začne v plodoch koncentrovať cukry.
Výskum z Gansu Agricultural University (2022) dokázal, že mierny nedostatok vody (vlhkosť pôdy 55–65 %) zvýši obsah cukrov o 9–27 %. Navyše takéto paradajky obsahujú viac vitamínu C a polyfenolov – látok, ktoré podporujú imunitu a chuť.
Trik „5 dní pred zberom“: jednoduchý, no prelomový
1. Znížte zálievku 4–5 dní pred zberom
Keď sú paradajky skoro zrelé, znížte ich zálievku. Nie úplne – len tak, aby rastlina mierne pociťovala nedostatok. Výsledok? Plody budú sladšie, aromatickejšie a s vyšším podielom sušiny.
Podľa štúdie z roku 2023 (opäť Gansu Agricultural University) sa tým zvyšuje nielen chuť, ale aj výživová hodnota.
2. Sledujte teploty
V horúčavách buďte opatrní. Ak prekročí teplota 30 °C, nerobte drastické zmeny. Namiesto toho zalievajte každé dva dni a sledujte listy – ak sú ráno pevné a zelené, všetko je v poriadku.
3. Pestovateľské prostredie
- V skleníkoch sa účinok prejaví už po 2 dňoch, ale hrozí väčší stres rastliny.
- V kvetináčoch voda rýchlo mizne – preto udržiavajte stabilnú vlhkosť a pomôžte si mulčovaním.
4. Vyberte si správne odrody
- Zelená Zebra – sladko-kyslá, ideálna do šalátov
- Black Krim – bohatá, dymová chuť
Malé paradajky sú najintenzívnejšie, stredné univerzálne a veľké vynikajú do štiav či omáčok. Farebné variácie prinášajú aj rôzne chuťové nuansy – žlté sú jemne ovocné, čierne majú hĺbku a zelené sviežu kyslosť.
5. Nezabudnite na svetlo
Aspoň 6 hodín priameho slnka denne je základ. Ideálne je slnečné, chránené miesto bez tieňa. V oblastiach so slabším svetlom pomôžu skleníky či záhradné lampy.
6. Správne hnojenie
V poslednej fáze sa vyhnite dusíku – spôsobuje prílišný rast a málo cukru. Radšej siahnite po hnojivách s vysokým podielom draslíka a fosforu.
Pomôže aj kompost z banánových šupiek či drevený popol. Hnojte raz za 1–2 týždne a najlepšie v tekutej forme počas zálievky.
7. Odstraňujte odnože
Odstraňovanie bočných výhonkov nasmeruje energiu do plodov, nie do listov. Paradajky tak budú väčšie a chutnejšie. Najlepšie je ich odtrhnúť, keď majú 5–10 cm.
8. Mulčujte
Použite slamu, trávu, kôru či kompost. Mulč:
- stabilizuje vlhkosť
- znižuje stres rastliny
- zlepšuje chuť
- obmedzuje burinu
- obohacuje pôdu
Stačí vrstva 5–10 cm okolo rastliny, ale nie priamo pri stonke.
Záver

Foto: shutterstock/encierro
Ak chcete, aby vaše paradajky chutili ako z luxusného farmárskeho trhu, nemusíte míňať peniaze na špeciálne prípravky. Stačí, keď 5 dní pred zberom trochu znížite zálievku a zabezpečíte im to, čo potrebujú – svetlo, draslík a vašu pozornosť. Odmena? Sladké, voňavé, plné paradajky, ktoré si zamilujete.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Málokto počul o tomto hnojive pre paradajky. Je to tajomstvo záhradkárov pre zrelé a šťavnaté plody
Vysaďte ich vedľa paradajok. Úrodu budete počítať v kilogramoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.