Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

5 dní pred zberom: Trik na dokonale sladké paradajky

14.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Chcete paradajky ako z Toskánska? Sladké, šťavnaté a plné chuti? Stačí vám jeden šikovný trik, ktorý zvládne každý záhradkár: technika „5...

14.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).

Chcete paradajky ako z Toskánska? Sladké, šťavnaté a plné chuti? Stačí vám jeden šikovný trik, ktorý zvládne každý záhradkár: technika „5 dní pred zberom“.

*Popis pod fotku: Vďaka správnemu zalievaniu môžu byť vaše paradajky sladšie až o 25 %. *
Foto: súkromný archív

Paradajky a ich sladkosť nie sú náhoda

Každá paradajka začína svoju cestu pod slnkom. Vďaka fotosyntéze premieňa rastlina slnečné lúče na cukry – glukózu a fruktózu, ktoré tvoria až 70 % sacharidov paradajky. Práve tieto jednoduché cukry dodávajú plodom sladkú a plnú chuť.

Skutočný chuťový zážitok však vzniká v rovnováhe medzi sladkosťou a jemnou kyslosťou. A tu prichádza prekvapenie: ak rastlina dostane o niečo menej vody, než by chcela, začne v plodoch koncentrovať cukry.

Výskum z Gansu Agricultural University (2022) dokázal, že mierny nedostatok vody (vlhkosť pôdy 55–65 %) zvýši obsah cukrov o 9–27 %. Navyše takéto paradajky obsahujú viac vitamínu C a polyfenolov – látok, ktoré podporujú imunitu a chuť.

Trik „5 dní pred zberom“: jednoduchý, no prelomový

1. Znížte zálievku 4–5 dní pred zberom

Keď sú paradajky skoro zrelé, znížte ich zálievku. Nie úplne – len tak, aby rastlina mierne pociťovala nedostatok. Výsledok? Plody budú sladšie, aromatickejšie a s vyšším podielom sušiny.

Podľa štúdie z roku 2023 (opäť Gansu Agricultural University) sa tým zvyšuje nielen chuť, ale aj výživová hodnota.

2. Sledujte teploty

V horúčavách buďte opatrní. Ak prekročí teplota 30 °C, nerobte drastické zmeny. Namiesto toho zalievajte každé dva dni a sledujte listy – ak sú ráno pevné a zelené, všetko je v poriadku.

3. Pestovateľské prostredie

  • skleníkoch sa účinok prejaví už po 2 dňoch, ale hrozí väčší stres rastliny.
  • kvetináčoch voda rýchlo mizne – preto udržiavajte stabilnú vlhkosť a pomôžte si mulčovaním.

4. Vyberte si správne odrody

  • Zelená Zebra – sladko-kyslá, ideálna do šalátov
  • Black Krim – bohatá, dymová chuť

Malé paradajky sú najintenzívnejšie, stredné univerzálne a veľké vynikajú do štiav či omáčok. Farebné variácie prinášajú aj rôzne chuťové nuansy – žlté sú jemne ovocné, čierne majú hĺbku a zelené sviežu kyslosť.

5. Nezabudnite na svetlo

Aspoň 6 hodín priameho slnka denne je základ. Ideálne je slnečné, chránené miesto bez tieňa. V oblastiach so slabším svetlom pomôžu skleníky či záhradné lampy.

6. Správne hnojenie

V poslednej fáze sa vyhnite dusíku – spôsobuje prílišný rast a málo cukru. Radšej siahnite po hnojivách s vysokým podielom draslíka a fosforu.

Pomôže aj kompost z banánových šupiek či drevený popol. Hnojte raz za 1–2 týždne a najlepšie v tekutej forme počas zálievky.

7. Odstraňujte odnože

Odstraňovanie bočných výhonkov nasmeruje energiu do plodov, nie do listov. Paradajky tak budú väčšie a chutnejšie. Najlepšie je ich odtrhnúť, keď majú 5–10 cm.

8. Mulčujte

Použite slamu, trávu, kôru či kompost. Mulč:

  • stabilizuje vlhkosť
  • znižuje stres rastliny
  • zlepšuje chuť
  • obmedzuje burinu
  • obohacuje pôdu

Stačí vrstva 5–10 cm okolo rastliny, ale nie priamo pri stonke.

Záver

Správne zavlažovanie paradajok je kľúčom k bohatej úrode a sladkým plodom.
Foto: shutterstock/encierro

Ak chcete, aby vaše paradajky chutili ako z luxusného farmárskeho trhu, nemusíte míňať peniaze na špeciálne prípravky. Stačí, keď 5 dní pred zberom trochu znížite zálievku a zabezpečíte im to, čo potrebujú – svetlo, draslík a vašu pozornosť. Odmena? Sladké, voňavé, plné paradajky, ktoré si zamilujete.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Málokto počul o tomto hnojive pre paradajky. Je to tajomstvo záhradkárov pre zrelé a šťavnaté plody

Vysaďte ich vedľa paradajok. Úrodu budete počítať v kilogramoch


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Babka varí obed a potom tým polieva muškáty. Má záhradu plnú kvetov

14.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Garkusha). Muškáty sú rastliny, ktoré dokážu krásne zdobiť nielen váš balkón a terasu, ale aj záhradu. Ak však…

Prekonáva surfínie a petúnie. Kvitne bláznivo a jej pestovanie je triviálne

14.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kabar). Chcete, aby váš balkón upútal pozornosť a vynikol? Namiesto klišéovitých surfínií alebo petúnií je lepšie siahnuť po mimoriadne…

Stojí to pár centov a má to úžasný efekt. Muškáty budú kvitnúť vďaka domácej výžive

14.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nice_she). Stojí to pár centov, ale má to úžasný efekt. Domáci výživný prostriedok je skutočne výživným elixírom pre muškáty.…

Palacinky sa trhajú ako papier? Nepridávate túto zložku. S ňou budú pružné.

14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Pečenie palaciniek nie je žiadna veda. Väčšina ľudí ich pripravuje od oka, bez použitia konkrétneho receptu. Stáva…

Susedky budú obdivovať vaše ľaliovky. Budú sa ohýbať pod váhou kvetov, keď ich polejete týmto

14.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alex Manders). Ak chcete, aby vaša záhrada bola farebná, stojí za to pestovať v nej ľaliovky. Sú to rastliny…

Auto Trendy

Podmorské zemetrasenie zasiahlo grécky poloostrov Chalkidiki: Zemetrasenie poškodilo poklady UNESCO

14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Podmorské zemetrasenie zasiahlo grécky poloostrov Chalkidiki a poškodilo svetoznáme kláštory na Svätej hore Athos. Unikátne fresky z 18. storočia majú trhliny, zo stien opadáva omietka…

Koniec bezplatnej batožiny v lietadle: Európa schvaľuje platené príručné batožiny!

14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Európska rada rozhodla, že letecké spoločnosti budú môcť účtovať poplatky za príručné batožiny umiestnené v úložných priestoroch nad sedadlami. Bezplatne budú môcť cestujúci prevážať len…

Škoda Enyaq RS Race 2025: Nová verzia elektrického pretekárskeho konceptu

14.06.2025, Redakcia Auto trendy - Škoda oficiálne predstavila novú verziu konceptu Enyaq RS Race. Po prvom predstavení na jeseň 2024 je koncept teraz namaľovaný v farbách výkonnostnej divízie Škoda Motorsport…

Lufthansa ruší lety kvôli konfliktu: Motoristi, pripravte sa na drahšie palivo!

14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká letecká skupina Lufthansa zastavila všetky lety do Teheránu a ďalších destinácií na Blízkom východe po izraelských útokoch na Irán. Automobilový klub ADAC varuje nemeckých…

Hyundai pripravuje Ioniq 6 N - druhé výkonné elektromobil debutuje v júli

14.06.2025 | Redakcia Auto trendy . Hyundai pripravuje uvedenie druhého elektrického výkonného modelu - Ioniq 6 N. Oficiálny debut pre výkonný elektrický sedan sa uskutoční v júli. Kórejský výrobca automobilov…

Sedadlo 11A zachránilo život: Jediný preživší z leteckej katastrofy prezradil tajomstvo!

14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Ramesh Viswashkumar je jediným človekom, ktorý prežil štvrtkovú katastrofu Boeingu Dreamliner v Indiách. Zahynulo najmenej 265 ľudí - pasažierov, členov posádky a ľudí na zemi.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov