10.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/LN team).
Cesnak je zdraviu prospešná plodina, známa ako prírodné antibiotikum. Môže sa používať preventívne pri mnohých ochoreniach, nielen pri prechladnutí. Jeho vôňa nie je veľmi príjemná, poznáme však spôsoby, ako vôňu cesnaku zmierniť. A vy ho tak bez odporu môžete ľahko konzumovať

Foto: shutterstock/itor
Cesnak – nutričné hodnoty
Cesnak má jednu obrovské plus – je nízkokalorický. Jeden strúčik s hmotnosťou približne 5 g má 8 kalórií. Výživové hodnoty 100 g cesnaku sú nasledovné: sacharidy – 33 g; tuk – 0,5 g; bielkoviny – 6,4 g; vláknina – 2 g. Cesnak má vo svojom zložení veľa vitamínov skupiny B, ako aj vitamíny A, C, E, K. Okrem toho má cesnak minerálne látky a fytochemikálie, vďaka ktorým ho možno nazvať zdraviu prospešným.
Cesnak – zdraviu prospešné vlastnosti
Cesnak sa môže konzumovať na liečbu mnohých chorôb. Jeho najdôležitejšími zdravotnými benefitom sú, že má protizápalové a antivírusové vlastnosti. Cesnak pôsobí ako antibiotikum, pretože obsahuje flavonoidy, selén a vysokú koncentráciu síry. Medzi ďalšie vlastnosti cesnaku patria:
- Vlastnosti zabraňujúce poškodeniu buniek – rozdrvený cesnak obsahuje alicín, ktorý má antibiotické a protiplesňové vlastnosti. Cesnak tiež obsahuje antioxidanty, ktoré bránia rozvoju Alzheimerovej choroby a demencie.
- Schopnosť znižiť krvný tlak – cesnakový olej pôsobí na rozšírenie ciev.
- Napomáha tiež k rýchlemu hojeniu rán – za to je zodpovedný ajoén obsiahnutý v cesnaku.
Cesnak sa odporúča aj diabetikom, pretože znižuje hladinu cukru v krvi. Môžu ho konzumovať ľudia, ktorí chcú zlepšiť tráviaci systém. Cesnak má priaznivý vplyv na tvorbu žlče a vylučovanie tráviacich štiav.
Na čo všetko pomôže konzumácia cesnaku?
Pravidelná konzumácia cesnaku určite pomôže počas chrípkového obdobia, ktoré pripadá na jeseň a zimu. Cesnak je veľmi účinný pri všetkých vírusových infekciách, najmä dýchacích ciest. Počas prechladnutia sa používa na vykašliavanie sekrétov alebo zvýšenie potenia.
Pravidelná konzumácia cesnaku zlepšuje prietok krvi, a tým zvyšuje pružnosť ciev. Konzumácia cesnaku preto môže znížiť riziko aterosklerózy. Taktiež môže pomôcť pri chudnutí. Cesnak má pozitívny vplyv na tráviaci systém – urýchľuje činnosť čriev a vylučovanie žlče. Zabraňuje tiež nežiaducej plynatosti.
Konzumácia cesnaku môže dokonca pomôcť v boji proti rakovine. Ako už bolo spomenuté – cesnak zabraňuje poškodeniu buniek a ničí aj nebezpečné baktérie. Pravidelná konzumácia cesnaku znižuje riziko vzniku rakoviny žalúdka a hrubého čreva.

Foto: shutterstock/B-D-S Piotr Marcinski
Konzumácia cesnaku môže byť vďaka prítomnosti vitamínov a minerálov vhodná pri kŕčových žilách. Cesnak má tiež antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie buniek. Ľudia s tráviacimi problémami by cesnak nemali jesť. Platí to najmä pre tých, ktorí držia ľahko stráviteľnú diétu. Cesnak môže spôsobiť nadúvanie a podráždenie tráviaceho systému. Ľudia s gastritídou alebo črevným katarom by cesnak nemali jesť. Po jeho konzumácii môže dôjsť k podráždeniu žalúdočnej sliznice a dokonca k začervenaniu pokožky.
Koľko cesnaku môžete denne zjesť?
Cesnak by sa mal konzumovať denne v množstve jeden až tri strúčiky. To je množstvo potrebné na to, aby sa v tele prejavili jeho liečivé vlastnosti. Nejedzte viac strúčikov cesnaku, pretože môžu podráždiť žalúdočnú sliznicu. Ak sa tak stane, dôjde k páleniu záhy.
Nepríjemný zápach cesnaku sa dá odstrániť konzumáciou zelených petržlenových listov. Ďalším spôsobom, ako odstrániť zápach cesnaku, je cmúľať strúčiky. Enzýmy v jablku tiež pomáhajú odstrániť nepríjemný zápach cesnaku. To isté platí aj pre citrón. Príjemným spôsobom, ako odstrániť zápach cesnaku, môže byť pitie vody s medom a citrónom. Stačia tri polievkové lyžice medu a troška citrónovej šťavy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môžete jesť naklíčený cesnak? Mnoho ľudí to stále nevie. Tieto údaje hovoria jasne
Je veľmi zdravá a zoženiete ju počas celého roka. Mnoho ľudí však odrádza vôňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.