13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).
Zemiakové placky sú pravdepodobne najlepším slovenským jedlom. Ako ich urobiť dokonalé? Mám patent hodný majstra. Túto vec pridajte do cesta a cibuľu až na samom konci. Výsledok vás ohromí.

Foto: shutterstock/Timolina
Zemiakové placky sú dobré na všetko. Zlepšujú zlú náladu, dodávajú energiu a uvoľňujú hormóny šťastia. Zemiakové placky vám jednoducho nemôžu chutiť. Jedna verzia vám môže chutiť viac, iná menej, ale vždy sú výborné. Dokonalé placky by mali byť zlatisté a chrumkavé a ja presne viem, ako to dosiahnuť.
Bohužiaľ, niekedy zmes na zemiakové placky stmavne a placky po vyprážaní rýchlo stratia svoju chrumkavosť. Ak sa chcete tohto problému zbaviť, jednoducho pridajte do cesta plnú polievkovú lyžicu kyslej smotany a chvíľu pred smažením pridajte do cesta nastrúhanú cibuľu. Cibuľová šťava počas smaženia krásne skaramelizuje a vytvorí na povrchu palaciniek zlatistú kôrku. Na to, aby placky nepili tuk, existuje ešte jeden patent – stačí kvapka octu. Funguje to, nevymýšľam si.
Zlaté a chrumkavé. Ako pripraviť dokonalé zemiakové placky?
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov, najlepšie múčnatých
- 1 väčšia biela cibuľa
- 2 malé vajcia
- 4 PL pšeničnej múky
- 1 PL zemiakového škrobu
- soľ podľa chuti
- 1 vrchovatá lyžica kyslej smotany
- lyžica octu
- olej na vyprážanie
Zlaté a chrumkavé zemiakové placky – ako ich pripraviť?
- Zemiaky ošúpeme, opláchneme a nastrúhame na najmenšom strúhadle. Môžeme ich tiež pomlieť v kuchynskom robote.
- Nastrúhané zemiaky zbavíme od prebytočnej vody. Vodu si však necháme a počkáme, kým sa škrob usadí na dne misky.
- Škrob, ktorý sa usadil na dne nádoby, pridáme k nastrúhaným zemiakom. Pridáme aj múku, vajcia, smotanu, ocot a soľ.
- Cibuľu nastrúhame na rovnako jemnom strúhadle. Potom všetko spolu zmiešame a začneme smažiť. Panvica by mala byť dobre rozohriata, ale výkon šporáka nesmie byť príliš vysoký.
- Pomocou hlbokej lyžice dávkujeme porcie zemiakového cesta do horúceho tuku. Smažíme z oboch strán do zlatista a do chrumkava. Podávame na obľúbený spôsob.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na zemiakové placky. Zemiaky nastrúhajte metódou 1:1. Budú tenké a veľmi chrumkavé.
Zdravé a výživné lievance zmiznú z tanierov za pár minút. Ideálne na raňajky alebo večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.