10.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Prehryznuté hroznové jadierko môže pokaziť všetku radosť z konzumácie tohto sladkého ovocia. Preto si mnohí ľudia pri nákupe vyberajú len verziu bez jadierok. Aj keď tieto horké semienka skrývajú mnoho cenných látok prospešných pre organizmus. Využívajú sa na výrobu oleja. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké vlastnosti má a na čo používať olej z hroznových jadierok.
Donedávna panoval názor, že ak chcete schudnúť a byť zdraví, mali by ste sa v strave vyhýbať olejom. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Zdravé tuky v primeranom množstve by sa mali stať trvalou súčasťou nášho jedálnička. Jedným z nich je olej z hroznových jadierok. Zistite, ako ho najlepšie používať.

Foto: shutterstock/PawelKacperek
Aké vlastnosti má olej z hroznových jadierok?
Olej z hroznových jadierok obsahuje okrem iného vitamín E, ktorý je známy ako vitamín mladosti, pomáha sa starať o kondíciu pokožky, vlasov a nechtov a zabraňuje predčasnému starnutiu. Olej má tiež antioxidačné vlastnosti, takže neutralizuje škodlivé účinky voľných radikálov a má protizápalové, protistarnúce a protirakovinové účinky.
Olej z hroznových jadierok má aj protialergické účinky a pomáha v boji proti vírusom, čím chráni telo pred infekciami. Obsahuje aj melatonín, ktorý je zodpovedný za reguláciu denného cyklu, čím pomáha zabezpečiť kvalitný spánok. Okrem toho prospieva zdraviu očí a je veľmi dobrý aj pre fungovanie nervového systému, zlepšuje pamäť a koncentráciu a znižuje riziko Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Ak sa používa v primeranom množstve, môže prispieť k zníženiu nadmerne vysokej hladiny „zlého“ cholesterolu v krvi.

Foto: shutterstock/svf74
Olej z hroznových jadierok sa môže používať zvonka, napríklad na hydratáciu pokožky a vlasov
Môže nám olej z hroznových jadierok aj škodiť? Je potrebné si uvedomiť, že olej z hroznových jadierok obsahuje nepriaznivý pomer omega-6 a omega-3 kyselín, pričom omega-3 kyseliny sú oveľa početnejšie. Treba však poznamenať, že obe látky by mali byť súčasťou zdravej stravy. V prípade oleja z hroznových jadierok je však pomer omega-6 k omega-3 až 700:1, pričom odporúčaný pomer sa pohybuje od 1:1 do 10:1. Príliš veľa omega-6 kyselín v tele môže viesť k zápalom, zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení a poruchám štítnej žľazy. Preto by sa olej z hroznových jadierok nemal nadužívať.

Foto: shutterstock/New Africa
Na čo používať olej z hroznových jadierok?
Olej z hroznových jadierok má svetložltú farbu a je vhodný do mnohých jedál, pretože je jemný a nemá dominantnú chuť ani vôňu. Mal by sa používať surový a nie je vhodný na vyprážanie. Môžete ho pridávať do šalátov, na zeleninu, zaliať ním pečenú zeleninu alebo ho použiť ako základ na dipy a omáčky. Ak chcete pocítiť jeho pozitívne účinky na svoje zdravie, stačí používať približne jednu polievkovú lyžicu oleja z hroznových jadierok denne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte trochu do kondicionéra. Vaše vlasy budú rásť ako bláznivé
Ide o najlepší olej na olejovanie vlasov. Na vypadávanie vlasov zabudnete. Budú hebké a hydratované
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.