10.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).
Jún – čas, keď sa hubári môžu tešiť, pretože vtedy sa v lesoch začínajú nesmelo objavovať prvé huby. Medzi najchutnejšie patria, samozrejme, kuriatka (nazývané aj líška jedlá). Pri troche šťastia sa môžeme vrátiť domov s plným košíkom hríbov. Ak budete mať veľké šťastie, pripravte si nasledovnú omáčku z kuriatok. Poradíme vám, ako docieliť maximum chuti.

Foto: shutterstock/hlphoto
Kuriatka sú nepochybne jedny z najchutnejších húb a je šťastím, že sezóna sa začína už v júni. Samozrejme, sa dajú nájsť aj iné huby, ako napríklad hríb obyčajný a v niektorých regiónoch aj kuriatka. Práve výskyt kuriatok nám vyčarí úsmev na tvári.
S týmito hubami sa dá robiť veľa chutných receptov, ale najlepšia je, samozrejme, omáčka z kuriatok. Mala by byť krémová, jemná, aromatická a jednoducho najlepšia na svete. Recept je jednoduchý, ale všetko závisí od smotany. Na túto omáčku sa hodí sladká 30% smotana. Zvyšok je jednoduchý.
Omáčka z kuriatok. Recept je ideálny k mäsu, ale aj cestovinám
Ingrediencie:
- Približne 600-700 g kuriatok,
- 2 malé cibule, odporúčam šalotku,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- cca 200-300 ml 30% smotany,
- maslo,
- soľ, korenie, muškátový oriešok podľa chuti,
- prípadne nasekanú petržlenovú vňať.
Zamatová a krémová omáčka – ako ju pripraviť?
Postup:
Na začiatku dôkladne očistite hríby. Najlepšie je to urobiť mäkkou kefkou. Môžete ich tiež na chvíľu namočiť do vody so soľou. Ale pozor! Nenamáčajte ich príliš dlho. Očistené huby nakrájajte na menšie kúsky. Nakrájajte cibuľu a prelisujte cesnak.
Na panvici rozohrejte vrchovatú lyžicu masla a orestujte cibuľu. Pridajte nakrájané huby a smažte na vyššom plameni, kým sa neodparí prebytočná voda a huby nezhnednú. K orestovaným hubám pridajte cesnak, jemne ich osoľte a zalejte smotanou. Potom znížte teplotu a prikryte panvicu pokrievkou.

Dusíme na miernom ohni približne 15 minút, kým omáčka mierne nezhustne. Potom pridajte korenie a muškátový oriešok. Odstráňte pokrievku a varte ďalších 5 minút. Podávajte na obľúbený spôsob. Prajeme dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.