13.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dusan Petkovic).
Sezóna jahôd je v plnom prúde. Ovocie možno využiť v rôznych kulinárskych receptoch alebo konzumovať len tak ako zdravú desiatu. Ukazuje sa však, že jahody môžu byť ošetrené pesticídmi, ktoré ich chránia pred škodcami. Ako zistiť, či boli kúpené plody postrekované? Existuje jeden šikovný spôsob.

Foto: shutterstock/Dusan Petkovic
Ako rozoznať postrekované jahody? Takto ich možno umyť
V mnohých prípadoch sú jahody predávané v obchodoch predtým ošetrené prípravkami na ochranu rastlín. Ukazuje sa, že bez pesticídov sú len plody pochádzajúce z ekologických fariem, no nie vždy máme možnosť ich kúpiť.
Ako teda rozpoznať postrekované jahody? Stačí urobiť jednoduchý test s použitím octu a sódy bikarbóny.
- Najskôr si pripravte väčšiu misu alebo hrniec.
- Nalejte do nádoby roztok vody a octu (v pomere 3:1, teda 3 diely vody a 1 diel octu).
- Do tohto roztoku vložte jahody.
- Nechajte ich namočené 5 minút.
- Po uplynutí uvedeného času jahody preložte do druhého roztoku – tentoraz z vody a jednej čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Opäť nechajte jahody 5 minút.
- Ak počas máčania jahôd v octovom alebo sódovom roztoku voda zmení farbu alebo sa zakalí, existuje veľká pravdepodobnosť, že boli postrekované. Na záver je potrebné jahody dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou.
@neat.caroline The correct way to wash your strawberries! #kitchentips #strawberries #bakingsoda #vinegar #kitchenhacks @ARM & HAMMER ♬ original sound – Neat Caroline
Môžeme jesť postrekované jahody?
Mnohé prípravky používané na postrekovanie jahôd môžu mať negatívny vplyv na zdravie. Hoci pesticídy pomáhajú bojovať proti škodcom, môžu byť škodlivé aj pre ľudí, ak sa konzumujú spolu s ovocím. Ich nadbytok môže spôsobiť nepríjemné príznaky a pri dlhodobom pôsobení existuje riziko vzniku rôznych ochorení.
Preto sa odporúča dôkladne umývať jahody pod tečúcou vodou. Oplatí sa použiť vyššie opísaný spôsob (máčanie v octovom roztoku a vo vode so sódou bikarbónou), ktorý môže pomôcť odstrániť časť škodlivých látok nahromadených na povrchu jahôd.
Treba tiež zdôrazniť, že absolútne nevhodné je konzumovať plesnivé jahody. V tomto prípade nepomôže ani odstránenie zhnitého kúsku ovocia. Mykotoxíny produkované plesňami sú prítomné aj v častiach jahôd, ktoré na pohľad vyzerajú nepoškodené. Tieto látky sú nebezpečné pre zdravie a môžu spôsobiť otravu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedzte plody a varte čaj z listov. Pomôže vám schudnúť
Podporuje črevá a mozog, chráni pred obezitou a hypertenziou. Jedzte aj každý deň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.