12.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sham Clicks).
Tento koláč, krémový cheesecake s karamelovou polevou na mimoriadne krehkom dne, je dezert, ktorý si treba vychutnať podľa zásad uvedomelosti. Nikdy ho nejedzte v zhone. Odložte smartfón, uvarte si kávu a vychutnajte si každé sústo karamelovej špeciality.

Foto: shutterstock/Sham Clicks
Krémový cheesecake s karamelovou polevou – čo to je?
Krémový cheesecake s karamelovou polevou už svojím vzhľadom môže vyvolať chuť do jedla – najmä u milovníkov karamelu a čokolády. Elegantné vrstvy – drobivý spodok, zamatový krém a lesklá poleva – vytvárajú dezert, ktorý dokonale spája klasické chute s nádychom modernosti.
Čokoládová poleva príjemne kontrastuje s jemnou tvarohovou zmesou, zatiaľ čo zamatový karamel dodáva torte charakter.
Výborne sa hodí na slávnostný stôl aj ako lahodný doplnok ku každodennej káve. Hoci si jeho príprava vyžaduje chvíľu sústredenia, výsledok stojí za každú minútu strávenú v kuchyni.
Krémový cheesecake s karamelovou polevou – recept
Prísody na cesto:
- 100 g celozrnnej múky
- 50 g krupicovej múky
- 100 g studeného masla
- 50 g práškového cukru
Ingrediencie na karamelovú zmes:
- 25 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 400 g kajmaku (tradičný balkánsky tavený syr)
Prísady na tvarohovú zmes:
- 300 g tvarohu
- čajová lyžička želatíny
Ingrediencie na polevu:
- 100 ml smotany (30 %)
- 100 g horkej čokolády
Spôsob prípravy:
- Pripravte si základ torty. Vymastite tortovú formu s priemerom 20 cm. Dno potom vyložte papierom na pečenie. Predhrejte rúru na 160 °C.
- V miske zmiešajte obe múky. Končekmi prstov zmiešajte múku s nakrájaným maslom (nemiešajte) na prášok s konzistenciou strúhanky. Primiešajte potom práškový cukor. Zmes vysypte do formy. Rovnomerne rozotrite. Zľahka prehnetnite a zarovnajte povrch.
- Tortovú formu vložte do rúry na približne 30-35 minút a pečte, kým nie je základ zlatistý. Nechajte ho potom vo forme úplne vychladnúť.
- Pripravte si karamel. Maslo a trstinový cukor rozpustite v hrnci (na miernom ohni). Pridajte potom kajmak. Ingrediencie zmiešajte a za stáleho miešania niekoľko minút zohrievajte.
- Odložte si asi 100 g karamelu. Zvyšok potom nalejte na vychladnutý koláč. Dajte ho na pol hodiny do chladničky.
- Odložený zvyšok karamelu zmiešajte so 100 ml smotany v hrnci. Zahrejte na miernom ohni. Želatínu rozpustite v malom množstve horúcej vody. Vmiešajte ju potom do zmesi smotany a karamelu.
- Tvaroh (zohriaty na izbovú teplotu) vyšľahajte do hladka. Po častiach do neho pridávajte teplý karamel. Pokračujte v miešaní, kým nie je hladký a aj vláčny.
- Nalejte ho potom do tortovej formy na vrstvu stuhnutého karamelu. Odložte do chladničky aspoň na 2 – 3 hodiny.
- Smotanu na polevu zohrejte v hrnci. Rozdrvte do nej potom čokoládu. Zahrievajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Premiešajte, aby vznikla hladká čokoládová poleva (ganache). Nechajte vychladnúť.
- Nalejte na tvarohovú vrstvu. Koláč vložte na 2 – 3 hodiny opäť do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Exkluzívny dezert ako z najlepšej cukrárne. Francúzsky zákusok chutí šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.