Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Jedzte, keď máte črevné problémy alebo držíte diétu. Môžete si pripraviť základ na pizzu alebo sýtu omeletu

11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova). Otruby sú už roky cenené ako zdravý (často fit) doplnok stravy, ale aj ako chuťovo zaujímavá prísada do mnohých jedál. Sú mimoriadne...

11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova).

Otruby sú už roky cenené ako zdravý (často fit) doplnok stravy, ale aj ako chuťovo zaujímavá prísada do mnohých jedál. Sú mimoriadne cennou súčasťou ražného zrna, obohatenou o vlákninu, vitamíny skupiny B, železo a ďalšie živiny. Práve vďaka svojej charakteristickej štruktúre a jedinečnej chuti dodávajú ražné otruby jedlám jedinečnú arómu, vďaka ktorej sú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie a kulinársky atraktívnejšie.

Práve vďaka svojej charakteristickej štruktúre a jedinečnej chuti dodávajú ražné otruby jedlám jedinečnú arómu, vďaka ktorej sú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.
Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova

Ražné otruby sa vyznačujú vysokým obsahom vlákniny, ktorá je prospešná pre tráviaci systém. Považujú sa za jednu z najstráviteľnejších foriem otrúb, vďaka čomu ich telo ľahko vstrebáva. Z tohto dôvodu sa odporúčajú ako súčasť stravy v boji proti nadváhe a problémom s hypertenziou. Zistite, ako sa vyrábajú ražné otruby, v čom ešte pomáhajú a či sa môžu konzumovať surové. Máme pre vás aj niekoľko zaujímavých receptov s touto zložkou v hlavnej úlohe.

Ako sa vyrábajú ražné otruby?

Otruby sú vedľajším produktom spracovania zŕn rôznych obilnín na múku alebo krúpy. Vznikajú čistením zrna, t. j. oddelením častí zrna od zrna.

@nutritionwithrama

Bran is not talked about enough…. It has so many health benefits that we may be missing out on! Remember it’s all about the balance! We don’t have to be eating whole grains all the time. Try to make half the grains you eat in a day whole grains. This way you’re including more fiber, vitamins and minerals into your diet! Did you know what Bran is? #oatmeal #bran #wholegrain #oats #protien #dietitiansoftiktok #dietitian #nutrition

♬ original sound – Rama Kattan MS, RDN, LDN |راما

Ide o úlomky plodu a obalu semien, ktoré obsahujú obilné zrno. Po spracovaní, pri ktorom sa zrno premení na múku alebo krúpy, sa otruby balia na predaj ako samostatný výrobok.

Na čo pomáhajú ražné otruby?

  • Známe sú predovšetkým pre svoju podporu pri udržiavaní zdravej hmotnosti alebo pri zlepšovaní činnosti tráviaceho systému.
Na čo pomáhajú ražné otruby?
Foto: shutterstock/Alexey Borodin

To nie sú ich jediné prospešné vlastnosti.

  • Ražné otruby sa odporúčajú najmä ľuďom, ktorí bojujú s tráviacimi problémami, ako je zápcha alebo hemoroidy. Aj malé množstvo otrúb môže výrazne zlepšiť peristaltiku čriev.
  • Pri ich konzumácii však netreba zabúdať na dostatočný príjem tekutín. Je to nevyhnutné, aby vláknina správne pôsobila a predišlo sa nepríjemným účinkom.
  • Pre priaznivcov ražných otrúb je dôležité aj to, že po konzumácii jedla poskytujú pocit sýtosti na dlhšiu dobu, čo pomáha kontrolovať hmotnosť a udržiavať diétu.
  • Vláknina v otrubách vytvára v žalúdku „gél“, ktorý spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a znižuje nutkanie na občerstvenie. Okrem toho absorbovaním časti tukov napomáha znižovaniu hmotnosti.
  • Treba tiež poznamenať, že ražné otruby sa v tele vstrebávajú pomalšie ako napríklad pšeničné otruby, čo zabraňuje prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi a inzulínu. To je dôležité najmä pre ľudí s cukrovkou alebo s rizikom jej vzniku.
  • Aj keď nemáme problémy s hmotnosťou alebo trávením, o ražné otruby sa oplatí zaujímať, pretože sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné na udržanie zdravia.
  • Netreba zabúdať ani na to, že ich konzumácia môže mať priaznivý vplyv na prevenciu rakoviny.

Môžu sa ražné otruby jesť surové?

Ražné otruby sú vedľajším produktom spracovania ražných zŕn a zvyčajne sa konzumujú po predchádzajúcej tepelnej úprave, ako je varenie, pečenie alebo varenie v pare.

Môžu sa ražné otruby jesť surové?
Foto: shutterstock/Life morning

Áno aj nie – surové obilné zrná sú ťažko stráviteľné a môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti.

  • Tepelná úprava pomáha otruby zmäkčiť, takže sú pre tráviaci systém šetrnejšie.
  • Zdraví ľudia, ktorí túto zložku zavádzajú do svojho jedálnička postupne, by sa však nemali báť konzumovať ju v surovej forme.

Čo si môžete pripraviť z ražných otrúb?

Chcete zaviesť ražné otruby do svojho jedálnička? Skvelý nápad! Môžete ich (najlepšie namočené) pridávať do jogurtov a dokonca aj do šalátov. A čo môžete urobiť s ražnými otrubami, keď ide o zdravé jedlá, napríklad večeru? Máme pre vás niekoľko skvelých receptov.

Pizza z ražných otrúb

    Pripravte si:

    • 1 lyžičku sušeného droždia
    • 1 lyžičku cukru
    • 1 šálku teplej vody
    • 2 šálky celozrnnej múky
    • 1 šálku ražných otrúb
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 lyžička soli
    • ďalšie prísady na prípravu pizze podľa vašich preferencií – napríklad paradajková omáčka, syr, zelenina, mäso
    Pizza z ražných otrúb je skvelý nápad.
    Foto: shutterstock.com/smspsy

    Spôsob prípravy:

    1. Zmiešajte droždie, teplú vodu a cukor. Zmes nechajte niekoľko minút odstáť, kým sa droždie neaktivuje a nezačne peniť.
    2. Vo veľkej miske zmiešajte pšeničnú múku, ražné otruby a soľ.
    3. Do zmesi múky pridajte aktivované droždie a olej. Zmes dôkladne premieste. V prípade potreby pridajte vodu alebo múku.
    4. Cesto preneste na mierne pomúčenú plochu a vytvarujte guľu. Vložte ho do veľkej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
    5. Keď cesto vykysne, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na tenký plát. Cesto preneste na plech.
    6. Na cesto rozotrite obľúbené prísady, napríklad paradajkovú omáčku, syr, zeleninu, mäso atď.
    7. Pizzu pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C približne 15 – 20 minút.
    8. Pizzu vyberte z rúry, nakrájajte na kúsky a podávajte horúcu.

    Omeleta s ražnými otrubami

    Ingrediencie:

    • 3 vajcia
    • 2 lyžice ražných otrúb
    • 2 lyžice mlieka
    • soľ a korenie podľa chuti
    • lyžica masla alebo olivového oleja
    • ďalšie prísady podľa chuti, napr. čerstvé bylinky, syr, zelenina, šunka, huby
    Omeletu môžete ozdobiť ďalšími bylinkami alebo strúhaným syrom.
    Foto: shutterstock/Stepanek Photography

    Postup:

    1. V miske rozmiešajte vajcia, pridajte ražné otruby a mlieko. Všetko premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili. Osoľte a okoreňte.
    2. Rozpáľte panvicu na strednom ohni a pridajte maslo alebo olej.
    3. Keď je tuk rozpálený, nalejte do panvice vaječnú zmes.
    4. Keď sa omeleta začne na okrajoch zrážať a spodok je ľahko opečený, pridajte na jednu polovicu omelety obľúbené prísady, napríklad čerstvé bylinky, strúhaný syr, nakrájanú zeleninu alebo kúsky šunky.
    5. Druhú polovicu omelety opatrne preklopte na náplň pomocou špachtle.
    6. Keď je omeleta hotová, preložte ju na tanier a ihneď podávajte. Môžete ju ozdobiť ďalšími bylinkami alebo strúhaným syrom.

    Chrumkavé ražné otrubové žemle

    Ingrediencie:

    • 2 šálky celozrnnej múky
    • šálka ražných otrúb
    • lyžička soli
    • lyžička cukru
    • lyžica sušeného droždia
    • šálka teplej vody
    • 2 lyžice rastlinného oleja
    Chrumkavé ražné otrubové žemle chutia výborne.
    Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

    Ako na to:

    1. V miske zmiešajte múku, ražné otruby, soľ, cukor a droždie.
    2. Postupne pridávajte teplú vodu k suchým prísadám a neustále miešajte, kým sa nevytvorí pružné cesto.
    3. Pridajte rastlinný olej a pokračujte v miesení cesta približne 5-7 minút, kým nie je hotové.
    4. Cesto vložte do misy, prikryte a nechajte kysnúť minimálne jednu hodinu.
    5. Vykysnuté cesto vyberte z misy, rozdeľte ho na menšie kúsky a vytvarujte z nich žemle.
    6. Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie od seba.
    7. Nechajte opäť kysnúť približne 30 – 40 minút.
    8. Medzitým predhrejte rúru na 200 °C.
    9. Keď žemle vykysnú, vložte ich do rúry a pečte približne 20 – 25 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Nechajte vychladnúť na mriežke.

      Redakcia Vášeň v tebe.

      Súvisiace články:

      Na internete sa objavuje nezvyčajné použitie tvarohu. Na múku môžete zabudnúť

      Nahraďte tým ovsené vločky. Sú ako metla na črevá. Zasýtia vás na dlhú dobu


      Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


      Varovanie

      Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



      Odporúčame

      Zbavte sa suchej a popraskanej kože na nohách: Kúpeľ, ktorý by ste mali dopriať svojim chodidlám dvakrát týždenne

      13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InFocus.ee). Unavené, suché a popraskané chodidlá? Zabudnite na drahé procedúry v salónoch. Tento domáci kúpeľ premení vaše chodidlá na…

      Upchatý odtok? Zabudnite na inštalatéra, táto fľaša vám ušetrí stovky eur!

      13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/I AM CONTRIBUTOR). Jednoduchý trik s plastovou fľašou, ktorý za 10 sekúnd vyrieši problém s upchatým odtokom. Nepotrebujete drahé…

      Urobila som ju na oslavu, všetci moji priatelia chceli recept. Táto torta chutí rovnako dobre, ako vyzerá

      13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511). Ak hľadáte dezert na elegantný večierok, táto pékanová ovocná torta sa bude perfektne hodiť. Takýto mix jedinečných ingrediencií…

      Kliešte neznášajú túto vôňu. Nasprejujte sa ňou pred odchodom do lesa

      13.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mirko Graul). V lese, ale aj v krovinách na záhrade číhajú na nás kliešte. Títo malí pavúkovce môžu vážne…

      Zázračná lyžica denne: Olej, ktorý zachráni vaše srdce

      13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Halil ibrahim mescioglu). Obyčajná lyžička rastlinného oleja môže výrazne znížiť krvný tlak a cholesterol. Odborníci odhalili, ktorý druh je…

      Auto Trendy

      USA odhaľujú informácie o stíhačke budúcnosti F-47

      13.06.2025 | Redakcia Auto trendy - Koncom marca tohto roku Donald Trump oznámil stavbu futuristickej stíhačky 6. generácie s názvom F-47. Tento stroj má prekonať pokročilými technológiami lietadlá F-35 či…

      Opel Grandland dostáva najsilnejšiu elektrickú verziu. Nový model má 325 koní a pohon všetkých kolies

      13.06.2025 | Redakcia Auto trendy - Opel spustil novú elektrickú verziu pre druhú generáciu Grandland. Najsilnejší model, ktorý si môžete kúpiť, má 325 koní. Nemecký výrobca predstavil prvý plne elektrický…

      Audi rozširuje Q5 o dva plug-in hybridné pohony

      13.06.2025 | Redakcia Auto trendy - Audi spustilo hybridné verzie s nabíjaním zo zásuvky pre SUV Q5. Výrobca tvrdí, že ponúka čisto elektrický dojazd až 100 kilometrov. Nové plug-in hybridné…

      Uber spúšťa revolúciu. Taxíky bez vodiča prídu do Európy už budúci rok

      13.06.2025 | Redakcia Auto trendy - Technologické firmy v predchádzajúcom desaťročí zrevolucionizovali mestskú dopravu. Ich riešenia eliminovali veľkú časť problémov a nákladov, ktoré charakterizujú tradičné taxíky. Uber nezaostáva v úsilí…

      Veľkosť batožinového priestoru rozhoduje o pohodlí. Prečo niekedy menej znamená viac

      13.06.2025 | Redakcia Auto trendy - Veľkosť a tvar batožinového priestoru dokážu rozhodnúť o tom, či bude osobné auto pohodlné v každodennom používaní. Príliš malý "kufor" sťaží balenie na dovolenku,…

      Neuveríte, aký príbeh sa skrýva za týmto kostolom na hraniciach Česka!

      13.06.2025, Redakcia Auto trendy Keď sa povie Nórsko, väčšina z nás si predstaví fjordy, polárnu žiaru a moderné mestá. Ale vedeli ste, že kúsok nórskeho dedičstva nájdete aj na hraniciach…

      Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

      Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
      Nemám nad 18 rokov