11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova).
Otruby sú už roky cenené ako zdravý (často fit) doplnok stravy, ale aj ako chuťovo zaujímavá prísada do mnohých jedál. Sú mimoriadne cennou súčasťou ražného zrna, obohatenou o vlákninu, vitamíny skupiny B, železo a ďalšie živiny. Práve vďaka svojej charakteristickej štruktúre a jedinečnej chuti dodávajú ražné otruby jedlám jedinečnú arómu, vďaka ktorej sú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie a kulinársky atraktívnejšie.

Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova
Ražné otruby sa vyznačujú vysokým obsahom vlákniny, ktorá je prospešná pre tráviaci systém. Považujú sa za jednu z najstráviteľnejších foriem otrúb, vďaka čomu ich telo ľahko vstrebáva. Z tohto dôvodu sa odporúčajú ako súčasť stravy v boji proti nadváhe a problémom s hypertenziou. Zistite, ako sa vyrábajú ražné otruby, v čom ešte pomáhajú a či sa môžu konzumovať surové. Máme pre vás aj niekoľko zaujímavých receptov s touto zložkou v hlavnej úlohe.
Ako sa vyrábajú ražné otruby?
Otruby sú vedľajším produktom spracovania zŕn rôznych obilnín na múku alebo krúpy. Vznikajú čistením zrna, t. j. oddelením častí zrna od zrna.
Ide o úlomky plodu a obalu semien, ktoré obsahujú obilné zrno. Po spracovaní, pri ktorom sa zrno premení na múku alebo krúpy, sa otruby balia na predaj ako samostatný výrobok.
Na čo pomáhajú ražné otruby?
- Známe sú predovšetkým pre svoju podporu pri udržiavaní zdravej hmotnosti alebo pri zlepšovaní činnosti tráviaceho systému.

Foto: shutterstock/Alexey Borodin
To nie sú ich jediné prospešné vlastnosti.
- Ražné otruby sa odporúčajú najmä ľuďom, ktorí bojujú s tráviacimi problémami, ako je zápcha alebo hemoroidy. Aj malé množstvo otrúb môže výrazne zlepšiť peristaltiku čriev.
- Pri ich konzumácii však netreba zabúdať na dostatočný príjem tekutín. Je to nevyhnutné, aby vláknina správne pôsobila a predišlo sa nepríjemným účinkom.
- Pre priaznivcov ražných otrúb je dôležité aj to, že po konzumácii jedla poskytujú pocit sýtosti na dlhšiu dobu, čo pomáha kontrolovať hmotnosť a udržiavať diétu.
- Vláknina v otrubách vytvára v žalúdku „gél“, ktorý spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a znižuje nutkanie na občerstvenie. Okrem toho absorbovaním časti tukov napomáha znižovaniu hmotnosti.
- Treba tiež poznamenať, že ražné otruby sa v tele vstrebávajú pomalšie ako napríklad pšeničné otruby, čo zabraňuje prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi a inzulínu. To je dôležité najmä pre ľudí s cukrovkou alebo s rizikom jej vzniku.
- Aj keď nemáme problémy s hmotnosťou alebo trávením, o ražné otruby sa oplatí zaujímať, pretože sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné na udržanie zdravia.
- Netreba zabúdať ani na to, že ich konzumácia môže mať priaznivý vplyv na prevenciu rakoviny.
Môžu sa ražné otruby jesť surové?
Ražné otruby sú vedľajším produktom spracovania ražných zŕn a zvyčajne sa konzumujú po predchádzajúcej tepelnej úprave, ako je varenie, pečenie alebo varenie v pare.

Foto: shutterstock/Life morning
Áno aj nie – surové obilné zrná sú ťažko stráviteľné a môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
- Tepelná úprava pomáha otruby zmäkčiť, takže sú pre tráviaci systém šetrnejšie.
- Zdraví ľudia, ktorí túto zložku zavádzajú do svojho jedálnička postupne, by sa však nemali báť konzumovať ju v surovej forme.
Čo si môžete pripraviť z ražných otrúb?
Chcete zaviesť ražné otruby do svojho jedálnička? Skvelý nápad! Môžete ich (najlepšie namočené) pridávať do jogurtov a dokonca aj do šalátov. A čo môžete urobiť s ražnými otrubami, keď ide o zdravé jedlá, napríklad večeru? Máme pre vás niekoľko skvelých receptov.
Pizza z ražných otrúb
Pripravte si:
- 1 lyžičku sušeného droždia
- 1 lyžičku cukru
- 1 šálku teplej vody
- 2 šálky celozrnnej múky
- 1 šálku ražných otrúb
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- ďalšie prísady na prípravu pizze podľa vašich preferencií – napríklad paradajková omáčka, syr, zelenina, mäso

Foto: shutterstock.com/smspsy
Spôsob prípravy:
- Zmiešajte droždie, teplú vodu a cukor. Zmes nechajte niekoľko minút odstáť, kým sa droždie neaktivuje a nezačne peniť.
- Vo veľkej miske zmiešajte pšeničnú múku, ražné otruby a soľ.
- Do zmesi múky pridajte aktivované droždie a olej. Zmes dôkladne premieste. V prípade potreby pridajte vodu alebo múku.
- Cesto preneste na mierne pomúčenú plochu a vytvarujte guľu. Vložte ho do veľkej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Keď cesto vykysne, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na tenký plát. Cesto preneste na plech.
- Na cesto rozotrite obľúbené prísady, napríklad paradajkovú omáčku, syr, zeleninu, mäso atď.
- Pizzu pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C približne 15 – 20 minút.
- Pizzu vyberte z rúry, nakrájajte na kúsky a podávajte horúcu.
Omeleta s ražnými otrubami
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 2 lyžice ražných otrúb
- 2 lyžice mlieka
- soľ a korenie podľa chuti
- lyžica masla alebo olivového oleja
- ďalšie prísady podľa chuti, napr. čerstvé bylinky, syr, zelenina, šunka, huby

Foto: shutterstock/Stepanek Photography
Postup:
- V miske rozmiešajte vajcia, pridajte ražné otruby a mlieko. Všetko premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili. Osoľte a okoreňte.
- Rozpáľte panvicu na strednom ohni a pridajte maslo alebo olej.
- Keď je tuk rozpálený, nalejte do panvice vaječnú zmes.
- Keď sa omeleta začne na okrajoch zrážať a spodok je ľahko opečený, pridajte na jednu polovicu omelety obľúbené prísady, napríklad čerstvé bylinky, strúhaný syr, nakrájanú zeleninu alebo kúsky šunky.
- Druhú polovicu omelety opatrne preklopte na náplň pomocou špachtle.
- Keď je omeleta hotová, preložte ju na tanier a ihneď podávajte. Môžete ju ozdobiť ďalšími bylinkami alebo strúhaným syrom.
Chrumkavé ražné otrubové žemle
Ingrediencie:
- 2 šálky celozrnnej múky
- šálka ražných otrúb
- lyžička soli
- lyžička cukru
- lyžica sušeného droždia
- šálka teplej vody
- 2 lyžice rastlinného oleja

Foto: shutterstock/Zagorulko Inka
Ako na to:
- V miske zmiešajte múku, ražné otruby, soľ, cukor a droždie.
- Postupne pridávajte teplú vodu k suchým prísadám a neustále miešajte, kým sa nevytvorí pružné cesto.
- Pridajte rastlinný olej a pokračujte v miesení cesta približne 5-7 minút, kým nie je hotové.
- Cesto vložte do misy, prikryte a nechajte kysnúť minimálne jednu hodinu.
- Vykysnuté cesto vyberte z misy, rozdeľte ho na menšie kúsky a vytvarujte z nich žemle.
- Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie od seba.
- Nechajte opäť kysnúť približne 30 – 40 minút.
- Medzitým predhrejte rúru na 200 °C.
- Keď žemle vykysnú, vložte ich do rúry a pečte približne 20 – 25 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Nechajte vychladnúť na mriežke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na internete sa objavuje nezvyčajné použitie tvarohu. Na múku môžete zabudnúť
Nahraďte tým ovsené vločky. Sú ako metla na črevá. Zasýtia vás na dlhú dobu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.