11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe ().
Čím sme starší, tým viac sa musíme starať o svoje telo a celkové zdravie. K tomu nám môže pomôcť správne zostavená strava. Preto sa oplatí vylúčiť niektoré produkty, ktoré nám môžu škodiť, a zaradiť tie, ktoré náš organizmus podporia. Navrhujeme, čo nejesť po 40-tke a čo by nemalo chýbať na našom tanieri.

Foto: shutterstock/stockfour
Ak sa chceme tešiť dobrému zdraviu a krásnej postave v akomkoľvek veku, musíme si uvedomiť, že po 40. roku života sa náš metabolizmus spomaľuje a pri zostavovaní jedál musíme byť obozretnejší.
Predovšetkým sa vyhýbajte potravinám, ktoré nám škodia. Okrem toho sa oplatí dať si na tanier to, čo podporí váš organizmus.
Ktoré produkty by ste mali po 40-tke obmedziť alebo sa ich úplne vzdať? Tu je zoznam
Po 40. roku života, keď už naše telo funguje trochu inak a náš metabolizmus sa výrazne spomaľuje, sa oplatí vylúčiť zo stravy niekoľko produktov, ktoré môžu negatívne ovplyvniť náš organizmus.
Tu sú:
- Sladidlá – výrobky bez cukru alebo bez kalórií sa stali stálicou v obchodoch. Obsahujú však umelé sladidlá, ktoré môžu zvýšiť chuť na sladké. Okrem toho sú 200 až 600-krát sladšie ako cukor, takže vedú k nadmernej produkcii inzulínu.
- Bezlepkové výrobky – vylúčenie lepku zo stravy, by sa mali používať na odporúčanie lekára. V ostatných prípadoch jeho vylúčenie alebo výrazné obmedzenie nemusí byť prospešné. Okrem toho sú celozrnné obilné výrobky, ktoré sú bohaté na vlákninu, užitočné, keď sa náš metabolizmus spomaľuje.
- Niektoré ryby – vyhýbajte sa rybám, ako je basa alebo tilapia, ktoré môžu byť zdrojom ťažkých kovov a toxínov. Nezabúdajme tiež, že menej hodnotné sú aj ryby chované na farmách. Aby toho nebolo málo, majú viac prozápalových omega-6 mastných kyselín, ktoré môžu okrem iných ochorení zvyšovať riziko aterosklerózy.

Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina
- Grilované pochúťky – grilované jedlá, vrátane napríklad špízov a klobás, by mali obmedziť ľudia nad 40 rokov. Látky, ktoré vznikajú pri spaľovaní tukov a bielkovín pri vysokých teplotách, môžu spôsobiť rôzne druhy ochorení. Okrem toho grilované mäso neprospieva zdraviu srdca a ciev.
Ako schudnúť po štyridsiatke? Zahrňte ho do svojho jedálneho lístka
Ak chcete po 40-tke schudnúť, je dobré znížiť energetickú hustotu toho, čo jete, bez toho, aby ste znížili objem pripravovaných jedál. Preto je dobré do každého jedla pridať veľa zeleniny. Týmto spôsobom dodáme nášmu telu aj protizápalové látky.
- Okrem iného sa do nášho jedálnička oplatí zaradiť zelenú listovú zeleninu, napríklad šalát, špenát a kel, ktoré nám poskytujú vápnik a betakarotén.
- A nezabúdajme ani na paradajky a papriky, ktoré obsahujú veľa lykopénu, ktorý je pre telo cenný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedna z najstarších druhov zeleniny na svete. Odstraňuje toxíny a chráni črevá
Čo jesť na chudnutie? Stačí zvýšiť príjem jednej zložky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.