10.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zaitsava Olga).
Maliny patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie. Niet divu, veď sa perfektne hodia k jogurtom alebo ovseným vločkám. Oplatí sa ich však jesť nielen kvôli ich chuti. Naše črevá sa nám za to určite poďakujú.

Foto: shutterstock/Zaitsava Olga
Maliny sú dobré pre vaše zdravie a chuťové poháriky. Ako toto ovocie pôsobí na črevá?
Kto z nás si nerád dopraje malinový sorbet alebo si v horúci deň nepije malinové smoothie?
Maliny kraľujú na našich stoloch v lete a niet divu – sú sladké, osviežujúce a perfektne sa hodia k letným dezertom.
Sú tiež skutočnou zdravotnou bombou, takže v nich nezáleží len na chuti. Sú mimoriadne cenné najmä pre náš tráviaci systém.
Maliny, bohaté na vlákninu, antioxidanty a bioaktívne zlúčeniny, majú preukázateľne pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru, gastrointestinálnu motilitu a celkové zdravie čriev.
Ukazuje sa, že jedna šálka malín (cca 120 g) obsahuje až 8 gramov vlákniny – približne 30 % dennej potreby vlákniny dospelého človeka. Hrá takmer kľúčovú úlohu v našom tráviacom systéme.
Vláknina reguluje vyprázdňovanie čriev, čím zabraňuje zápche, vyživuje dobré črevné baktérie (pôsobí ako prebiotikum) a pomáha udržiavať tesnosť črevnej bariéry, čím zabraňuje tzv. syndrómu deravého čreva.
Črevná mikroflóra a maliny
Nie je však kľúčová len vláknina obsiahnutá v malinách. Toto ovocie obsahuje polyfenoly, ktoré pôsobia na črevnú mikroflóru.
Majú protizápalové účinky – znižujú zápal v črevách, čo môže pomôcť ľuďom trpiacim syndrómom dráždivého čreva (IBS) alebo zápalovým ochorením čriev (IBD), a tiež modulujú mikrobióm – podporujú rast prospešných baktérií, ako sú Lactobacillus a Bifidobacterium, a zároveň inhibujú rozvoj patogénov.
Tiež vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antokyanov neutralizujú oxidačný stres v črevách. Vplyv stresu na črevá bol široko preukázaný vo vedeckých štúdiách a v súčasnosti je to fakt.
Preto neprekvapuje, že konzumácia produktov bohatých na antokyány podporuje regeneráciu sliznice a znižuje riziko zápalových ochorení a rakoviny hrubého čreva.

Foto: shutterstock/PawelKacperek
Aká by mala byť denná dávka malín? Pocítite rozdiel
- Pre skutočný vplyv na zdravie čriev sa oplatí zjesť približne 1 pohár čerstvých malín denne (120 – 150 g) alebo 3 – 4-krát týždenne väčšiu porciu (200 g).
Pravidelnosť je dôležitá, pretože práve neustály prísun vlákniny a polyfenolov umožňuje priaznivé zmeny v mikrobióme a zlepšenie funkcie čriev.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnutá rastlina sa vracia do priazne. Konzumujte pred jedlom, aby ste regenerovali pečeň
Poloha počas spánku veľa prezrádza o vašom zdraví. Dajte si pozor na tieto signály
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.