10.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/anotherwork91).
Pre niektorých luxusná lahôdka v hodnote desiatok eur za šálku, pre iných eticky otázna kuriozita. Čo sa skutočne skrýva za najdrahšou kávou na svete? Ide výnimočná chuť ruka v ruke s výnimočnými vlastnosťami? Čo presne robí túto kávu takou drahou?

Foto: shutterstock/anotherwork91
Z čoho sa vyrába najdrahšia káva sveta – kopi luwak?
Kopi luwak je káva, ktorá prechádza tráviacim traktom cibetky, zvieraťa pripomínajúceho lasicu, ktoré sa vyskytuje prevažne v Indonézii (lokálne nazývaná luwak). Cibetka požiera kávové plody, ale trávi iba dužinu – kávové zrná sa vylúčia, potom sa zozbierajú, premyjú, sušia a pražia.
Zaujímavé je, že luwak si vyberá iba najzrelšie a najchutnejšie plody. Proces trávenia jemne upravuje štruktúru zŕn, zbavuje ich horkosti a dáva budúcej káve jemnejšiu, jemnejšiu arómu. Po vylúčení sa zrná starostlivo čistia a ďalej spracovávajú podľa štandardných metód výroby kávy. Reklama
Prečo je kopi luwak taká drahá?
Vysokú cenu kávy kopi luwak ovplyvňuje niekoľko dôležitých faktorov.
- V prvom rade je to jej jedinečná metóda extrakcie a obmedzená dostupnosť – tradične sa zrná zbierajú ručne z exkrementov divých cibetiek, čo si vyžaduje veľa práce a času.
- Proces získavania zŕn a ich ďalšie spracovanie – fermentácia, sušenie a praženie – sa vykonáva prevažne manuálne, čo zvyšuje náklady.
- Okrem toho počas trávenia v tráviacom trakte cibetky dochádza k čiastočnej fermentácii zŕn, ktorá mení ich chemickú štruktúru a ovplyvňuje chuť – káva sa stáva jemnejšou, menej horkou a aromatickejšou.
- Obmedzená dostupnosť a legendárny status kopi luwaku z nej robia luxusný produkt. Cenu zvyšuje aj dopyt zo strany znalcov a turistov navštevujúcich plantáže v Indonézii, Vietname a na Filipínach.
Má kopi luwak aj jedinečné zdravotné vlastnosti?

Foto: shutterstock/Shemyakina Tatiana
Čo hovoria vedecké štúdie?
Chemické analýzy, ktoré okrem iného vykonal Marcone (2004, Food Research International), naznačujú, že proces trávenia mení obsah niektorých fenolických zlúčenín a bielkovín v zrnách, čo ovplyvňuje chuť, ale nie nevyhnutne zdravotnú hodnotu.
Jedným z najzaujímavejších objavov vedcov je fakt, že zrná spracované cibetkami obsahujú menej celkových bielkovín ako bežné kávové zrná. Čo to znamená v praxi? Tráviace enzýmy zvieraťa nielen čiastočne rozkladajú bielkoviny, ale ich počas procesu trávenia aj vyplavujú zo zŕn.
Prečo je to dôležité? Pretože bielkoviny sú prekurzormi mnohých horkých zlúčenín, ktoré vznikajú počas praženia kávy. Menej bielkovín znamená menej horkosti, čo môže vysvetľovať, prečo sa kopi luwak považuje za mimoriadne jemnú a delikátnu kávu, čo si spotrebitelia často všimnú pri porovnávaní s klasickou arabikou.
Je zaujímavé, že štúdie nepreukázali žiadne väčšie rozdiely v minerálnom zložení alebo obsahu iných látok medzi kávou z cibetiek a bežnými kávami, okrem obsahu bielkovín.
Okrem toho:
Obsah kofeínu v kopi luwak sa výrazne nelíši od iných káv. Antioxidanty, ako sú polyfenoly, zostávajú tiež na podobnej úrovni.

Foto: shutterstock/Digital Genetics
Koľko stojí najdrahšia káva sveta – kopi luwak?
Na Slovensku môže kilogram certifikovanej kávy kopi luwak stáť až 400 – 500 EUR. 100-gramové balenie kávy stojí okolo 70-100 EUR. V kaviarni sa ceny tiež líšia v závislosti od druhu kávy. Zvyčajne však jedna šálka stojí 10 – 25 EUR.
Kopi luwak. Kontroverzie a etické otázky
Spočiatku bola kopi luwak vedľajším produktom prirodzeného správania divých cibetiek. Dnes sa však mnoho produkcií uskutočňuje na priemyselných farmách, kde sú zvieratá chované v klietkach, často v zlých hygienických a nutričných podmienkach. Správy organizácií ako World Animal Protection a PETA dokumentujú početné prípady zneužívania cibetiek, vrátane núteného kŕmenia iba kávovými bobuľami a nedostatočného prístupu k prirodzenému správaniu.
Produkcia z voľne žijúcich zvierat (z divých zvierat) je možná, ale niekedy je ťažké ju overiť.
Kopi luwak. Oplatí sa teda?
Pokiaľ ide o chuť, je to samozrejme otázka vkusu. Odborníci sú rozdelení – niektorí chvália jemnosť a komplexnosť arómy, iní tvrdia, že rozdiely sú minimálne a nestoja za tú cenu. Z hľadiska zdravia však kopi luwak nemá žiadnu výhodu oproti kvalitnej, čerstvo praženej káve Arabica.
Z etického a ekologického hľadiska však najdrahšia káva nemusí byť tou najlepšou voľbou. Oplatí sa byť veľmi opatrný a vyberať si iba produkty z certifikovaných zdrojov, ktoré nepodporujú veľkochovy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je zdravšia ako olivový olej. Takto ju pripravoval môj starý otec a mám ju stále v chladničke
Zázračné bobule, ktoré liečia reumu, zlepšujú trávenie a ničia baktérie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.