10.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nataliia Sirobaba).
Čokoláda, veľa čokolády. Takto by sa dal v skratke opísať torta Marcello. A keďže je taká čokoládová, je nepravdepodobné, že by ju niekto prešiel ľahostajne a ohrnul nad ňou nos. Na prípravu tohto dezertu však musíte byť trpezliví. Ale verte, že za to stojí.

Foto: shutterstock/Nataliia Sirobaba
Torta Marcello očarí a vyrazí dych každému milovníkovi čokolády. Všetko je v nej čokoládové – piškóta, krém a poleva alebo strúhaná čokoláda. Okrem toho má veľmi nápadný vzhľad vďaka vrstvám, z ktorých sa skladá. V závislosti od receptu môže byť vyrobená až z 11 vrstiev piškót, z ktorých každá je preliata čokoládovým krémom. Tá naša má len tri.
Dôležitou zložkou torty Marcello je čerešňový likér alebo likér (alebo rum), ktorým sa piškóta napustí. Ak však nechcete pripravovať dezert s alkoholom, môžete ho nahradiť napríklad kompótom alebo višňovou šťavou. Ako pripraviť tortu Marcello? Tu sú všetky pokyny krok za krokom.
Torta Marcello alebo najčokoládovejšia torta na svete
Suroviny na piškótu:
- 6 vajec
- 3/4 šálky cukru
- pol šálky celozrnnej múky
- 1/3 šálky zemiakovej múky alebo škrobu
- 6 lyžíc pravého kakaa
- 70 g horkej čokolády
Prísady na čokoládový krém:
- 250 g masla
- 240 g horkej čokolády
- 3/4 šálky práškového cukru
- 120 ml mlieka
Okrem toho:
- 250 g čerešní bez jadierok
- 100 g strúhanej horkej čokolády na ozdobu
- višňový likér zmiešaný s vodou alebo kompótom na namáčanie piškót
Spôsob prípravy:
Samozrejme, začneme prípravou cesta na piškótu.
- Do misy preosejeme múku, potom cez sito pridáme aj zemiakovú múku a kakao. To by malo zabrániť tomu, aby sa v cestíčku vytvorili hrudky.
- Oddelíme bielky od žĺtkov a tie vyšľaháme do tuhej, lesklej peny a postupne pridávame cukor, pričom stále šľaháme. Potom pridáme žĺtky a ešte chvíľu šľaháme.
- Čokoládu nastrúhame a zmiešame s vopred preosiatymi suchými prísadami. Tie primiešame do vyšľahaných vajec a opatrne premiešame.
- Zmes môžete ihneď rozdeliť na niekoľko častí, ktoré budú zodpovedať jednotlivým dielom torty, alebo ju môžete upiecť celú a po upečení ju rozdeliť na rovnaké diely. Malo by sa vám podariť pripraviť 3 vrstvy. Pečte pri teplote 180 stupňov, kým nie je piškóta hotová.
Medzitým pripravte krém:
- Čokoládu nakrájame nadrobno a zahrejeme ju v mlieku na miernom ohni, aby sa úplne roztopila.
- Mäkké maslo nakrájame na kúsky a zmiešame s cukrom, aby vznikla hladká hmota. Pridáme vychladnutú čokoládu a premiešame.
- Necháme niekoľko minút v chladničke, aby krém dobre zhustol.
Čerešne vykôstkujte a rozrežte na polovicu. Niektoré môžete nechať celé na ozdobu. Ak používate likér, zrieďte ho vodou. Ak používate kompót, nie je potrebné ho s ničím miešať.
Ako zostaviť tortu:
- Upečené časti piškóty namočíme vo vyšňovom likéri zmiešanom s vodou alebo šťavou z kompótu.
- Na jeden tortový plát natrieme časť krému a pridáme čerešne, potom naň položíme ďalší tortový plát, opäť natrieme a pridáme čerešne a s posledným plátom urobíme to isté až na to, že vrch by mal tvoriť len samotný krém.
- Vrch posypeme roztopenou alebo nahrubo nastrúhanou čokoládou a ozdobíme čerešňami.
- Tortu Marcello vložíme na noc do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto torta je hitom na narodeninových oslavách. Je neuveriteľné, aká je chutná a nadýchaná.
Keď sa hostia objavia pri dverách, skombinujte jogurt s kávou. Budú nadšení
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.