8.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nnattalli:).
Hľadáte prírodný liek na problémy s trávením, stres a oslabenú imunitu? Zabudnite na drahé výživové doplnky! Táto nenápadná zelenina, ktorú väčšina z nás prechádza bez povšimnutia, skrýva neuveriteľné liečivé vlastnosti.

Foto: shutterstock/nnattalli
Feniklová hľuza, známa aj ako sladký kôpor, nepatrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny na Slovensku. Na trhoch ju síce nájdete takmer všade, no málokto po nej siahne. Je to veľká škoda, pretože táto výnimočná zelenina nielen dodáva jedlám jedinečnú chuť, ale tiež podporuje správne fungovanie organizmu.
Feniklová hľuza – zásobáreň vitamínov pre vaše zdravie
Fenikel pochádza z oblasti Stredozemného mora a v krajinách ako Taliansko či Francúzsko sa bežne používa ako základ mnohých jedál. Jedlou časťou je zhrubnutá, biela hľuza, ktorá trochu pripomína zeler. Vyznačuje sa výraznou, mierne sladkastou chuťou s nádychom anízu.
„Fenikel je skutočná pokladnica zdravia,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Mária Nováková. „Obsahuje vitamíny C, D, E, K a vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej, ktorá je mimoriadne dôležitá pre tehotné ženy.“
Kto by mal zaradiť fenikel do svojho jedálnička?
Už jedna stredne veľká hľuza úplne pokryje dennú potrebu vitamínu C. Vďaka éterickým olejom má tiež potopudné a protikašľové vlastnosti. Nechýba v ňom draslík, vápnik, fosfor a železo. Obsahuje aj vlákninu, ktorá podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.
„Fenikel je ideálny pre ľudí trpiacich tráviacimi problémami,“ „Jeho prirodzené látky uvoľňujú svalstvo tráviaceho traktu a zmierňujú nadúvanie či pálenie záhy.“
Navyše je táto zelenina nízkokalorická (približne 31 kcal v 100 g), preto sa výborne hodí do jedálnička ľudí, ktorí dbajú o líniu.

Foto: shutterstock.com/pilipphoto
Ako využiť fenikel v kuchyni?
Fenikel môžete jesť surový – je chrumkavý a osviežujúci. Tenko nakrájané plátky sa výborne hodia do šalátov s citrusmi a olivovým olejom. Po upečení získava jemnejšiu chuť. V talianskej kuchyni je pečený fenikel s parmezánom klasikou.
Zelenina sa výborne hodí aj do polievok, rizota či cestovín. Hodí sa k rybám a mäsu, najmä k hydine. Semená fenikla môžete použiť ako koreninu a ich žuvanie účinne osviežuje dych. Zelené listy sa hodia do omáčok, polievok či šalátov.
„Fenikel je v kuchyni neuveriteľne všestranný,“ odporúča šéfkuchár Tomáš Horák. „Skúste ho opiecť v rúre s olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Získate prílohu, ktorá prekvapí aj náročných gurmánov.“
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Fenikel prinesie úľavu črevám a žalúdku. Táto infúzia je ako balzam
Držíte diétu? Táto zelenina dokáže zázraky pri chudnutí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.