7.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Moving Moment).
Ešte pred stáročiami bola špalda dôležitou súčasťou stravy. Časom ju však vytlačila pšenica obyčajná a dnes si na ňu spomenie už len málokto. Stojí však za to ju oceniť, najmä vo forme kaše. Môže byť hlavným prvkom jedla alebo chutnou prílohou k večeri. Prečítajte si o vlastnostiach špaldových krúp a o tom, prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/Moving Moment
Špaldové krúpy. Aké sú ich vlastnosti?
Špalda bola známa už v staroveku. Pôvodne sa pestovala na území dnešného Iránu už 6 000 rokov pred naším letopočtom. Ide o druh obilniny, ktorý si nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť a je nenáročný na pestovanie, vďaka čomu bol po stáročia lacnou a ľahko dostupnou surovinou. Dnes už upadla do zabudnutia, ale v dôsledku dôrazu na zdravé stravovanie sa pomaly vracia do obľuby. Špaldové krúpy sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, ako aj vitamíny A, D, E, PP a vitamíny skupiny B. Okrem toho obsahuje aj minerálne látky, ako sú železo, zinok, fosfor, selén, horčík, meď a vápnik. Môže byť aj zdrojom zdravých nenasýtených mastných kyselín. Vďaka tomu sú jej účinky na náš organizmus veľmi široké.
Špaldové krúpy majú priaznivý vplyv predovšetkým na náš tráviaci systém. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje normálnu činnosť čriev a zlepšuje metabolizmus. Ocenia ju ľudia držiaci diétu, pretože vláknina v kombinácii s bielkovinami zasýti na dlhú dobu a zabráni náhlym záchvatom hladu.
Špaldové krúpy majú pozitívny vplyv aj na srdce a obehový systém. Pravidelná konzumácia výrobku môže pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi, ako aj bojovať proti hypertenzii. Znižuje tiež riziko vzniku aterosklerózy a srdcových ochorení.
V špaldových krúpach sa nachádzajú cenné látky, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky. Vďaka tomu dokáže posilňovať náš imunitný systém, zmierňovať zápaly v tele, predchádzať rakovine a spomaľovať proces starnutia. Okrem toho vitamíny a minerály, ktoré obsahuje, pomáhajú udržiavať našu pokožku, vlasy a nechty v dobrom stave. Špalda má tiež pozitívny vplyv na nervový systém. Zlepšuje činnosť mozgu a pomáha udržiavať dobrú náladu.
Kto by nemal jesť špaldové krúpy?
Predovšetkým ľudia s celiakiou a neznášanlivosťou lepku sa musia vzdať špaldových krúp. Keďže špalda je odroda pšenice, bielkovina, ktorú obsahuje, je lepok. Okrem toho sa musia mať na pozore pred krúpami ľudia s citlivým tráviacim systémom, ktorí často trpia tráviacimi ťažkosťami. Špaldové krúpy majú vysoký obsah vlákniny, takže ich konzumácia vo veľkom množstve môže viesť k nadúvaniu, črevným problémom a bolestiam brucha.

Foto: shutterstock.com/Alessio Orru
Ako variť špaldové krúpy? Zdravý doplnok k jedálenskému stolu
Príprava špaldových krúp je detsky jednoduchá a v zásade sa nelíši od prípravy iných druhov krúp. Na jednu šálku kaše potrebujeme približne dve šálky vody. Výrobok nasypeme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni 15-30 minút, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu.
Takto pripravené krúpy možno použiť na rôzne spôsoby. Môžete ich pridať k večeri ako zdroj komplexných sacharidov, pripraviť z nich zdravý šalát alebo z nej pripraviť chutné a aromatické zeleninové mäsové guľky. Vďaka svojej jemnej chuti sa hodí prakticky ku všetkému, takže môžete experimentovať a kombinovať ju so svojimi obľúbenými surovinami.
Špaldové krúpy a kurací šalát
Ingrediencie:
- 0,5 šálky špaldových krúpov,
- 80 g rukoly,
- 0,5 papriky,
- 4 PL mandľových vločiek alebo arašidov,
- 2 PL olivového oleja,
- 1 PL citrónovej šťavy,
- soľ a korenie,
- navyše: olej na vyprážanie, obľúbené korenie.
Spôsob príprava:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na hrubé kocky. Mäso osolíme a okoreníme. Môžete pridať aj obľúbené korenie, napr. provensálske bylinky alebo sladkú papriku. Na panvici rozohrejte olej a prihoďte kuracie mäso. Smažte, kým nie je pekne opečené. Do misky vložte umytú rukolu a na kocky nakrájanú papriku. V samostatnej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu a dresing ochuťte soľou a korením. Na zeleninu položte kuracie mäso a zalejte ho dresingom. Nakoniec posypte nasekanými arašidmi alebo mandľovými lupienkami.
Placky zo špaldových krúpov
Ingrediencie:
- 100 g špaldových krúp,
- cibuľa,
- majoránka,
- cuketa,
- 100 g múky,
- 1 vajce,
- olej na vyprážanie.

Foto: shutterstock/Moving Moment
Príprava:
Krúpy uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť. Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle a cibuľu nakrájame na jemné kocky. Všetky prísady vložte do veľkej misy. Pridáme vajce, múku, soľ a korenie. Všetko miešajte, kým nedosiahnete hustú konzistenciu. Ak je cesto príliš riedke, môžete pridať ďalšiu polievkovú lyžicu múky. Vo veľkej panvici rozohrejte olej a lyžicou do nej nalejte cesto. Palacinky smažte z oboch strán, kým nie sú pekne hnedé. Vyberte ich z panvice na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Podávajte s lyžicou kyslej smotany alebo s pečenou či hubovou omáčkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Celozrnný alebo špaldový chlieb? Ktorý je pre naše telo najlepší?
Takto „prebudíte“ lenivé črevá: Stačí lyžička do vody a pite!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.