4.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bondareva Elena).
Jedným z produktov, po ktorých často siahame, je tvaroh. Okrem iného je spojencom športovcov a ľudí s vysokobielkovinovou diétou. Ak však z neho chcete vyžmýkať ešte viac benefitov, oplatí sa ho zmiešať s určitými prísadami a vytvoriť z neho superpotravinu. Zistite, s čím tvaroh kombinovať.

Foto: shutterstock/Bondareva Elena
Častou voľbou je tvaroh v klasickej a plnotučnej verzii. Má príjemnú krémovú chuť a dobrú vstrebateľnosť vitamínov. Jeho konzumáciu však môžeme urobiť ešte prospešnejšou pre naše zdravie, ak do neho pridáme určitú prísadu. Navyše ho môžeme použiť ako základ pre lahodnú omáčku, ktorá je ideálna ku grilovaným pokrmom.
S čím by som mal tvaroh kombinovať? Toto duo je pre vaše telo prospešné
Mnoho ľudí používa tvaroh na dennej báze. Ak však chcete, aby bol pre vaše telo ešte prospešnejší, skombinujte ho s určitým produktom a vytvorte duo, ktoré je skutočnou superpotravinou.

Foto: shutterstock/Woodpond
- Zmiešaním vlašských orechov s tvarohom sa stane nielen bohatým na vápnik a bielkoviny, ale aj zdrojom mnohých cenných minerálov, vitamínov a omega-3 mastných kyselín. Okrem toho zvyšuje vstrebávanie vitamínov A a D, ktoré sú obsiahnuté v tvarohu. Kombinácia tvarohu a orechov je preto pre organizmus mimoriadne prospešná.
- Spomínaný vápnik a bielkoviny z tvarohu pomáhajú podporovať svaly a kosti. Okrem toho obsahuje aj prírodné kultúry baktérií, ktoré podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry.
- Na druhej strane sú orechy bohaté na vlákninu, ktorá pôsobí ako „potrava“ pre dobré črevné baktérie, podporuje trávenie a zlepšuje činnosť čriev.
- Tvaroh s vlašskými orechmi môže byť ideálnou kombináciou aj pre ľudí, ktorí držia redukčnú diétu. Bielkoviny z tvarohu v kombinácii s vlákninou a zdravými tukmi z vlašských orechov totiž zabezpečia dlhotrvajúci pocit sýtosti, ktorý pomáha eliminovať chuť na občerstvenie medzi jednotlivými jedlami.
Ako si pripraviť chutnú tvarohovú omáčku? Tento recept sa oplatí poznať
Tvaroh s orechmi bude dobre fungovať ako samostatné občerstvenie. Tieto ingrediencie však môžete použiť aj v zmesi s inými produktmi a vytvoriť tak lahodnú omáčku, ktorá sa hodí napríklad ku grilovanej zelenine.
Na jej prípravu potrebujeme:
- 50 g vlašských orechov
- 150 g tvarohu
- 1 hlavičku cesnaku
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- hrsť čerstvých obľúbených byliniek
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom k príprave chutnej omáčky je opečenie cesnaku. Na tento účel odrežeme vrchnú časť cibuľky. Zalejeme ju lyžicou olivového oleja, posypeme soľou a zabalíme do alobalu.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia na približne pol hodiny. Po tomto čase cesnak vyberieme a rozbalíme ho z fólie. Po vychladnutí vytlačíme mäkkú dužinu do misky.
- Potom na panvici opražíme vlašské orechy, pričom ich každú chvíľu premiešame, aby sa nepripálili.
- Keď začnú vydávať príjemnú vôňu, vyberte ich z panvice a po vychladnutí ich zomelieme na jemnú zmes.
- Pražený cesnak zmiešame v miske s orechmi, tvarohom a citrónovou šťavou. Celú zmes ochutíme a pridáme nasekané čerstvé bylinky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Skvelá alternatíva k tvarohu. Srdce, imunita a mozog budú pracovať ako nikdy
Jedzte ho každý deň a pocítite rozdiel. Voľnejšie nohavice sú len začiatkom výhod
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.