4.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: ZHANGXIAOLI).
Nie sú to ani orechy, ani pravé gaštany, ale v kulinárskom svete robia vlny. Chrumkavé ako čerstvé jablko, ľahké ako pierko a plné zdravia. Zoznámte sa s exotickou pochúťkou, ktorá pomáha znižovať krvný tlak, podporuje trávenie a skvele chutí v kari alebo mangovom šaláte.

Foto: ZHANGXIAOLI
Vodné gaštany – čo to vlastne je?
Nenechajte sa zmiasť názvom – vodné gaštany nemajú nič spoločné s gaštanmi rastúcimi v parkoch. Sú to hľuzy rastliny nazývanej sladký rybník, ktorá rastie v mokradiach najmä v Ázii. plodiny sa vyskytujú v Číne, Indii a na Filipínach. Hľuzy vyzerajú trochu ako tmavé orechy a po olúpaní sa odhalí snehobiely, chrumkavý vnútrajšok. Chuť: sladká, mierne oriešková, s textúrou pripomínajúcou čerstvé jablká alebo kaleráb.
Prečo jesť vodné gaštany?
Pretože sú chrumkavé ako chipsy, ale zdravé – a dôležitý je aj pôžitok z ich konzumácie. Obsahujú draslík, ktorý znižuje krvný tlak. Majú protizápalový účinok a pomáhajú udržiavať správnu činnosť mozgu. Sú ľahko stráviteľné, bezpečné pre alergikov a nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny glukózy v krvi – majú totiž nízky glykemický index.
Sú skvelou voľbou pre:
- ľudí s hypertenziou
- diabetikov
- ľudí na bezlepkovej diéte
- tých, ktorí si radi pochutia na niečom bez výčitiek svedomia
Kde kúpiť vodné gaštany?
Na Slovensku zatiaľ nie sú vodné gaštany veľmi populárne, ale čoraz ľahšie ich nájdete v obchodoch s ázijskými potravinami, vo väčších supermarketoch v sekciách „svetové kuchyne“, v internetových obchodoch s exotickými potravinami. Na Slovensku ich môžete dostať takmer výlučne v konzervách. Skvele sa hodia do:
- (na panvici so zeleninou a sójovou omáčkou)
- jarné závitky a jarné polievky
- kari a orientálnych polievkach
- plnky do ázijských knedlí
- dezerty s kokosovým mliekom

Foto: shutterstock/GW
Exotický šalát s vodnými gaštanmi a mangom
Ingrediencie:
- mango nakrájané na kocky
- 1/2 uhorky
- 5-6 vodných gaštanov (konzervovaných alebo čerstvých), nakrájaných na tenké plátky
- hrsť rukoly
- niekoľko lístkov mäty
- šťava z 1 limetky
- 1 čajová lyžička medu
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 1 PL sezamového oleja (alebo olivového oleja)

Foto: shutterstock/Magdanatka
Príprava:
Všetky prísady zmiešajte v miske. Omáčku pripravte zvlášť z limetky, medu, sójovej omáčky a oleja. Nalejte ju na šalát, premiešajte a máte hotovo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nebesky lepší ako len mrkva s jablkom. Urobte si tento šalát na dnešnú večeru
Chutný a zdravý šalát zo zabudnutej zeleniny. Pripravíte ho za 5 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.