4.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mila Supinskaya Glashchenko).
Hoci sa dnešní štyridsiatnici cítia (a vyzerajú) rozhodne mladšie a nechýba im energia a vitalita, lekári a odborníci na výživu tvrdia, že by sa mali zamerať na svoju stravu a viac sa starať o svoje zdravie. Aké produkty by mali vylúčiť? Zoznam je dlhý.

Foto: shutterstock/Mila Supinskaya Glashchenko
Po 40. roku života sa metabolizmus začína výrazne spomaľovať, čo môže viesť k tráviacim problémom, zápche, kolísaniu hladiny cukru v krvi a k hromadeniu nadváhy.
Preto je také dôležité:
- dodržiavať zdravú stravu
- dodržiavať pravidelný stravovací režim
- vzdanie sa stimulantov
- zdržať sa výrobkov, ktoré môžu byť škodlivé
Treba si uvedomiť, že nepravidelná, nezdravá strava nie je len prvým krokom k nadváhe a horšiemu pocitu – urýchľuje aj proces starnutia a oberá telo o energiu a silu na každodenné výzvy.
Strava ľudí nad 40 rokov – základom sú antioxidanty
Základom stravy ľudí nad 40 rokov by mala byť zelenina, celozrnné výrobky, ovocie, krúpy, ryby a príležitostne chudé mäso.
- Namiesto sladkostí by mali siahnuť po zdravých pochutinách, ako sú orechy, sušené ovocie (bez pridaného cukru), zelené smoothies bohaté na vlákninu a šaláty.
- Vláknina obsiahnutá v ovocí a zelenine má veľký význam pre bezproblémové fungovanie tráviaceho systému a po 40. roku života by sme mali jej prísun výrazne zvýšiť.
- Dôležité sú aj bielkoviny – stavebné kamene buniek a tkanív, z ktorých sa tvoria svaly, kosti, koža, vlasy, nechty, vnútorné orgány a mnohé ďalšie štruktúry. Bielkoviny sa tiež podieľajú na procesoch opravy a regenerácie poškodených alebo opotrebovaných buniek a tkanív, takže ich vplyv na správne fungovanie organizmu je nesporný.
- Počas menopauzy sa u žien zvyšuje riziko osteoporózy a osteopénie. Mali by preto dbať na príjem vápnika.
Po štyridsiatom roku života začínajú mnohé ženy trpieť aj hormonálnymi poruchami a lekári upozorňujú, že mnohé „ženské“ druhy rakoviny sa častejšie vyskytujú u dám v strednom veku, najmä u tých, ktoré majú nadváhu alebo sú obézne. Správna strava má preto v ich prípade značný význam.
Strava ľudí nad 40 rokov by mala byť bohatá na antioxidanty
Tie sa nachádzajú v potravinách, ako sú napr:
- brokolica, špenát, kel, petržlen, mrkva, paprika, paradajky, červená repa, cibuľa, cesnak, pór, švajčiarsky mangold, ružičkový kel, karfiol, kapusta
- čučoriedky, černice, ostružiny, ríbezle, egreše, čerešne, jahody, maliny, višne, pomaranče, grapefruity, kivi, liči, mandarínky, slivky, hrozno, šípky, arónie, brusnice, marhule, jablká, hrušky, mango, papája, broskyne, avokádo a šťavy z týchto plodov
- strukoviny – napr. sója, bôb, fazuľa, šošovica, hrach, cícer
- celozrnné obilné výrobky
- orechy, semená a osivá
- horké kakao a výrobky z neho
- oleje
- bylinky – napr. bazalka, rozmarín, šalvia, oregano, majorán, tymián
- korenie – napr. škorica, kurkuma, zázvor, chilli, čierne korenie, klinčeky
- klíčky
- losos a morské plody
- zelený a červený čaj, čierna káva, bylinkové čaje
Čo nejesť po 40-tke? Vzdanie sa cukru nestačí
Cukor
Jedným z najväčších nepriateľov zdravia, štíhlosti a pohody je cukor a spracované potraviny:
- sladkosti
- sladké a perlivé nápoje
hotové jedlá - rýchle občerstvenie
Tieto výrobky obsahujú obrovské množstvo prísad a konzervačných látok, ktoré predlžujú ich trvanlivosť.
- Ako zistili vedci z Parížskej univerzity, takéto potraviny zvyšujú nielen riziko cukrovky 2. typu, ale aj nebezpečných srdcových ochorení.
- Spracované potraviny obsahujú obrovské množstvo cukru, ktorý zvyšuje riziko depresie, znižuje odolnosť organizmu voči stresu, vedie k poruchám črevnej funkcie a je ideálnou živnou pôdou pre „zlé“ črevné baktérie.
- Cukor je, samozrejme, zodpovedný aj za nárast hmotnosti, takže ľudia, ktorí si chcú udržať nielen zdravie, ale aj štíhlu postavu, by ho mali zo svojho jedálnička natrvalo vylúčiť.
Namiesto cukru sa odporúča konzumovať viac produktov bohatých na antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, chránia telo pred baktériami a vírusmi a opravujú existujúce poškodenia.
Nasýtené tuky
Po 40. roku života je tiež vhodné obmedziť príjem nasýtených tukov.
- Zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a v konečnom dôsledku vedú k nadváhe a obezite.
Nasýtené tuky sú prítomné v živočíšnych produktoch, ako napr:
- maslo
- mlieko
- syry
- smotana
- vajcia
- mäso – najmä červené mäso
Ľudia po štyridsiatke sa, samozrejme, nemusia úplne vzdať týchto tukov – vlastne by sa ich ani nemali vzdávať! Stačí ich mierne obmedziť a nahradiť ich nenasýtenými, ktoré sú obsiahnuté v rybách, orechoch, avokáde, olivách a mastných rastlinách.
Soľ

Foto: shutterstock/goodbishop
- Jej nadmerné konzumovanie spôsobuje zvýšenie krvného tlaku a v konečnom dôsledku môže prispieť k vzniku srdcových ochorení.
- Lekári preto odporúčajú neprekračovať dennú dávku 5 g soli.
Je to ťažké, pretože sa nachádza vo väčšine potravín, ako sú koncentráty, bujónové kocky, hotové omáčky, koreniny a spracované mäsové výrobky. Dodatočná „pridaná soľ“ preto nie je potrebná a nepochybne neprospieva zdraviu a postave.
Energetické nápoje
Štyridsiatnici by sa tiež mali úplne vzdať energetických nápojov.
- Obsahujú veľké množstvo stimulantov, ako je kofeín, taurín alebo guarana.
- Pri pravidelnej a nadmernej konzumácii môžu spôsobiť búšenie srdca, závraty a bolesti hlavy a tras rúk.
- Niekedy sú aj príčinou arytmie myokardu.
Po 40. roku života srdce pomaly začína slabnúť a nadmerná stimulácia mu môže uškodiť.
Alkohol
Po 40. roku života je tiež dobré vzdať sa alkoholu. Ak si však nechcete odoprieť percentá úplne, mali by ste znížiť množstvo.
- Lekári a dietológovia pripomínajú, že kalorická potreba dospelého človeka je v priemere 2000 kcal – len štyri pivá predstavujú viac ako polovicu tohto čísla!
Treba si uvedomiť, že alkohol je jed a ani dúšok nápoja nie je nášmu zdraviu ľahostajný. Preto sa s ním oplatí navždy rozlúčiť, napríklad hneď ako dosiahnete „štyridsiatku“.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
100 g bielkovín denne – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa deje s vaším telom po takejto dávke
Pite ho na raňajky. Je sýte, má veľa vitamínov a uvoľňuje pás
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.