4.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Jahody sú jedným z najobľúbenejších a najchutnejších letných plodov. Ak si chceme vychutnať ich chuť aj mimo sezóny, môžeme ich zamraziť. Treba však pri tom dodržiavať určité pravidlá – inak sa môžeme po rozmrazení cítiť sklamaní.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Leto má svoje vlastné pravidlá. Mnohí ľudia ho oceňujú pre dlhé slnečné dni. Iní milujú toto obdobie pre čerstvé, sladké ovocie. A aj keď si počasie nedokážeme uchovať napríklad v pohári, s potravinami si poradíme. Nie je nič lepšie, ako keď si uprostred zimy môžeme dopriať jahody. Niekomu sa to môže zdať ako dosť kontroverzný nápad, ale verte mi, že ak ovocie zmrazíte správnym spôsobom, bude chutiť rovnako dobre ako v lete. Povieme vám, ako by mal tento proces vyzerať.
Ako sa zmrazujú jahody? Umývate jahody pred mrazením? Dodržiavajte tieto tri pravidlá
Mrazenie potravín je okrem iného vynikajúci spôsob, ako predĺžiť čerstvosť výrobku. V prípade ovocia nám táto metóda navyše umožňuje vychutnať si jeho sladkosť aj mimo sezóny. Bohužiaľ, zle pripravený výrobok môže po rozmrazení stratiť svoju chuť. V prípade jahôd to veľmi často vedie k ich rozriedeniu, čo v konečnom dôsledku vedie k tomu, že namiesto pevného ovocia vznikne dužina. Ako by ste teda mali zamraziť červenú letnú úrodu? Existujú tri pravidlá, ktorými sa treba riadiť.
- Prvým a najdôležitejším krokom pri zmrazovaní je výber správnych vzoriek. Poškodené, mäkké a prezreté jahody by sa mali použiť napríklad na výrobu džemu alebo kompótu, alebo by sa mali skonzumovať v krátkom čase. Do mrazničky by sa mali ukladať len čerstvé a pevné exempláre.

Foto: shutterstock/bubutu
- Druhé pravidlo sa týka prípravy ovocia. Mnohí ľudia sa rozhodnú odrezať stopky ešte pred umytím. Je to zásadná chyba, pretože pri oplachovaní sa do jahôd dostane voda, ktorá po rozmrazení zničí štruktúru letnej úrody. Vybranú úrodu, ktorú chcete zamraziť, umyte v studenej vode a jemne ju otočte dlaňou (vyhnite sa prudkému drhnutiu).
Ako zmraziť čerstvé jahody?
- Posledným krokom je vloženie ovocia do vreciek do mrazničky. Pred nasypaním každej pochúťky do vrecka však najprv jahody jednotlivo položte na podnos tak, aby sa nedotýkali. Potom ich približne 1 – 2 hodiny chladíme v mrazničke. Po tomto čase, keď sú plody mierne zmrznuté, ich môžeme vložiť do vreciek. Zabránime tak ich rozdrveniu a uvoľneniu šťavy.
Takto pripravené rastliny si zachovajú plnú chuť. Aj počas rozmrazovania však s nimi treba zaobchádzať opatrne. Pozrite sa, čo musíte urobiť, aby všetka vaša snaha o zmrazenie nebola zbytočná.
Ako rozmraziť jahody? Rýchlo nie je dobré
Aj keď sa rozmrazovanie produktov môže na prvý pohľad zdať ako jednoduchá úloha, v skutočnosti, ak ho chceme vykonať správne, musíme urobiť trochu viac práce, než len vybrať potraviny z chladničky.
Zvyčajne v zhone zohrievame zmrazené potraviny mimo chladničky, aby sme proces urýchlili. To je chyba, pretože daná položka môže týmto spôsobom stratiť veľkú časť svojej výživovej hodnoty.
- Najlepšou metódou je pomalé zvyšovanie teploty, t. j. premiestnenie jahôd z mrazničky do chladničky.
- Dobrým zvykom je posypať ich cukrom, ktorý ešte viac ochráni ovocie pred nadmerným pôsobením kyslíka.
Pri plánovaní jahodových hodov v zime je najlepšie začať s rozmrazovaním deň vopred.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chcete zamraziť špargľu? Zapamätajte si toto pravidlo, inak bude nechutná
Jahody sa na druhý deň pokazia? Pravdepodobne robíte túto častú chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.