2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alessio Orru).
Táto pradávna obilnina je skutočným pokladom pre vaše zdravie. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré podporujú správne fungovanie organizmu. Napriek tomu ju Slováci stále zaraďujú do jedálnička príliš zriedka. Odborníci odporúčajú konzumovať ju minimálne dvakrát do týždňa.

Foto: shutterstock.com/Alessio Orru
Z akého zrna je špaldová kaša?
Špaldová kaša sa vyrába zo špaldy – pradávneho druhu pšenice, ktorý sa pestoval už pred tisíckami rokov. Zaujímavosťou je, že špalta tvorila základ stravy starých Rimanov. Veľmi radi po tejto obilnine siahali napríklad aj športovci na olympijských hrách. Vedeli, že špalta dodáva silu a vitalitu.
Zrná špaldy sú menej spracované ako v prípade moderných obilnín, čo súvisí s vyšším obsahom cenných vitamínov a minerálov. Smelo môžeme konštatovať, že dnes špalta zažíva svoju renesanciu v dietetike. Odborníci ju čoraz viac oceňujú pre jej výživové hodnoty a ľahkú stráviteľnosť. Dôvodov, prečo po nej siahnuť, je skutočne mnoho.
Prečo sa oplatí jesť špaldovú kašu?
Povedzme si teda, prečo sa oplatí jesť špaldovú kašu. Čo spôsobuje, že práve ona je taká prospešná pre náš organizmus? Už spomínaná ľahká stráviteľnosť je určite veľmi dôležitá, rovnako ako nízky glykemický index a menší obsah lepku v porovnaní s mnohými inými kašami. Všetky tieto vlastnosti určite zaujmú ľudí, ktorí dbajú na svoju kondíciu.
Špaldová kaša je skutočnou pokladnicou zdravia. Obsahuje veľa bielkovín – viac než iné kaše. Pozornosť si zaslúži aj vysoký obsah vlákniny, vďaka čomu špaldová kaša podporuje trávenie, poskytuje pocit sýtosti a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Odborníci na výživu zdôrazňujú, že tento produkt pomáha tiež znižovať cholesterol, podporuje nervový systém a predchádza anémii.

Foto: shutterstock/Moving Moment
S čím jesť špaldovú kašu?
Premýšľate, s čím jesť špaldovú kašu? Možností je mnoho.
Výborne sa hodí predovšetkým na teplé jedlá, ako príloha k zelenine či mäsu, napríklad ku gulášu. Smelo môže nahradiť zemiaky v mnohých obedových jedlách.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tri najhoršie raňajky pre ľudí so zvýšenou hladinou cukru. Radšej sa im vyhnite
Otravné zášklby očných viečok. Je to dôvod na obavy o vaše zdravie?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.