2.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/elisetta).
Chrumkavé francúzske palacinky sa spájajú s tenkou palacinkou podávanou so sladkou polevou. V Bretónsku sa však podávajú suché, s vajíčkami, šunkou, syrom a inými chutnými výrobkami. Keď si ich pripravíte po prvýkrát, prekvapia vás svojou chuťou a spôsobom podávania.

Foto: shutterstock/elisetta
Príbeh galette bretonne palaciniek sa začína v drsnom a veternom regióne Francúska – Bretónsku. Tam sa v stredoveku začala pestovať pohánka. Táto rastlina bola ideálna pre tamojšie podmienky, rýchlo rástla, mala malé nároky a dávala úrodu aj na slabšej pôde. Z pohánkovej múky sa vyrábali tenké palacinky, ktoré sa smažili bez droždia, mlieka a cukru, len s vodou a trochou soli. Pre mnohých to bola jednoduchá každodenná večera podávaná s vajíčkom, kúskom šunky alebo syra.
Galette bretonne. Najlepšie francúzske chute
Galette bretonne sú bezlepkové, suché a majú výraznú, mierne orieškovú chuť. Zvyčajne sa podávajú so šunkou, syrom a vajíčkami, ale možnosti sú takmer nekonečné. Po ich príprave ich môžete pokojne posypať nakrájanou paprikou alebo pažítkou.
Prísady na cesto:
- 250 g pohánkovej múky
- 500 ml studenej vody
- vajce
- pol čajovej lyžičky soli
- vyčistené maslo alebo olej na vyprážanie
Prísady na klasickú náplň:
- 150 g strúhaného syra
- 100 g kvalitnej šunky
- 4-6 vajec – jedno na palacinku
S čím podávať galette bretonne palacinky? Klasika je len začiatok
Palacinky môžete naplniť takmer čímkoľvek – duseným špenátom s cesnakom, hubami a smotanou, údeným lososom, syrom s modrou plesňou, karamelizovanou cibuľkou alebo dokonca grilovanou zeleninou. Hodia sa aj na sladko, napríklad s kozím syrom a medom alebo jablkami opečenými na masle.
Spôsob prípravy:
- Vo veľkej miske zmiešajte pohánkovú múku a soľ. Postupne prilievajte vodu za stáleho miešania metličkou, aby ste zabránili vzniku hrudiek. Keď je zmes hladká, pridáme vajce a opäť premiešame.
- Rozohrejte veľkú panvicu a zľahka ju vymažte vyčisteným maslom alebo olejom.
- Nalejte tenkú vrstvu cesta, rovnomerne ho rozotrite a smažte 1 – 2 minúty, kým okraje nezačnú mierne hnednúť.
- Palacinku obráťte a do stredu naaranžujte strúhaný syr, plátky šunky a vajíčko. Znížte teplotu, prikryte pokrievkou a smažte, kým sa bielok nezrazí a žĺtok nezostane tekutý.
- Nakoniec ohnite okraje palacinky dovnútra, aby vznikol charakteristický štvorec, v ktorého strede je viditeľný žĺtok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Palacinky bez múky? Nahraďte ju týmto a budú ešte chutnejšie
Pridávam ho do základu miešaných vajec. Vzniknú perfektne krémové
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.