1.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Vajcia sú jedným z najobľúbenejších produktov, ktoré si ľudia vychutnávajú na raňajky. Okrem iného sa z nich dajú pripraviť vyprážané vajcia, vajcia uvarené natvrdo, vajcia uvarené na mäkko alebo známe miešané vajcia. Počas pobytu na Kréte som ochutnal miešané vajíčka, aké som ešte nikdy nejedol. Boli vynikajúce a pol dňa som necítil hlad.

Foto: shutterstock/from my point of view
Strapatsada – miešané vajíčka na grécky spôsob
Miešané vajcia strapatsada sú v Grécku veľmi obľúbené raňajky. Tradične ide o kombináciu vajec, šťavnatých sladkých paradajok a domáceho syra feta. Jej súčasťou sú aj aromatické bylinky ako oregano, mäta a tymián. Nie všade však budeme jesť tradičnú strapatsadu. Napríklad v oblasti Peloponézu sa pridáva solené bravčové mäso alebo miestny syr sfela. V závislosti od regiónu môže byť pokrm upravený miestnymi prísadami. Okrem toho sa môžu líšiť nielen prísady, ale aj názvy. V niektorých častiach Grécka sa takéto miešané vajíčka budú nazývať kajanas alebo koskosela.
Grécke miešané vajíčka – recept
Tradičnú, najzákladnejšiu strapatsadu alebo miešané vajcia na grécky spôsob nájdete na ostrovoch. Je lahodná a krémová a vďaka pridanému syru zasýti na celé hodiny.
Zloženie:
- 2 paradajky,
- 100 g syra feta,
- 4 vajcia,
- 2 lyžice olivového oleja,
- soľ a korenie,
- 1/2 lyžičky sušeného oregana.
Postup:
Vajíčka rozbijeme do misky, pridáme oregano, štipku soli a korenia a vidličkou ich rozmiešame. K nim rozdrobte v rukách polovicu syra feta. Paradajky sparíme vo vriacej vode, olúpeme zo šupky a nakrájame na malé kocky. Na panvici rozohrejte olivový olej a keď sa tuk rozpáli, prihoďte nakrájané paradajky a smažte ich, kým sa neodparí prebytočná voda.

Foto: shutterstock/Sergii Koval
Do teplej panvice s paradajkami nalejte vaječnú a syrovú zmes. Všetko smažte, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu a nezhustne. Strapatsadu podávajte posypanú zvyšným rozdrobeným syrom feta. Jedzte ju s hriankou z vášho obľúbeného chleba.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ak palacinky, tak len na grécky spôsob. Robím hneď dvojitú dávku. Prvá rýchlo zmizne
Taký chutný pokrm som jedla len v Gruzínsku. Stokrát lepšie ako pizza
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.