29.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/OlgaBombologna).
Baklažán, ktorý mnohí obchádzajú v obchode, je skutočným pokladom pre vaše zdravie. Vedci odhalili, že táto fialová zelenina obsahuje unikátne látky, ktoré nielen pomáhajú pri chudnutí, ale aj chránia srdce a podporujú zdravé trávenie. Prečo by ste mali zaradiť baklažán do svojho jedálnička už dnes?

Foto: shutterstock.com/OlgaBombologna
Baklažán, známy aj ako ľuľok baklažánový, sa na slovenských stoloch objavuje najmä počas grilovacej sezóny. Táto fialová zelenina si však zaslúži miesto vo vašom jedálničku po celý rok. Jej výnimočné zdravotné benefity prekvapili aj vedcov, ktorí neustále objavujú nové dôvody, prečo by sme mali baklažán konzumovať častejšie.
Tajomstvo fialovej šupky: Mocný bojovník proti starnutiu
Charakteristická fialová šupka baklažánu ukrýva nasunín – silný antioxidant, ktorý chráni bunky mozgu pred oxidačným stresom a podporuje zdravie nervového systému. Intenzívna farba šupky svedčí o vysokom obsahu antokyánov, ktoré nie sú len farbivami, ale predovšetkým mimoriadne účinnými antioxidantmi.
Tieto látky efektívne chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čím spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko vzniku chronických ochorení. Pravidelná konzumácia baklažánu tak predstavuje jednoduchý spôsob, ako prirodzene podporiť obranyschopnosť vášho tela a zachovať si mladistvý vzhľad aj vitalitu.
Strážca vášho srdca: Ako baklažán znižuje krvný tlak a cholesterol
Baklažán obsahuje bohaté množstvo draslíka, ktorý účinne neutralizuje pôsobenie sodíka – jednej z hlavných príčin vysokého krvného tlaku. Okrem toho niektoré zlúčeniny prítomné v baklažáne pôsobia podobne ako inhibítory enzýmu konvertujúceho angiotenzín (ACE), čo prispieva k rozšíreniu ciev a zníženiu krvného tlaku.
Pre zdravie srdca sú kľúčové aj hladiny cholesterolu. Baklažán obsahuje kyselinu chlorogénovú, ktorá preukázateľne znižuje hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), známych ako „zlý“ cholesterol. Vysoká hladina LDL predstavuje rizikový faktor pre aterosklerózu a srdcové ochorenia.

Foto: shutterstock.com/sadecestock
Tajný pomocník pri chudnutí: Prečo baklažán milujú výživoví poradcovia
Snažíte sa zhodiť pár kilogramov? Baklažán by sa mal stať vašim najlepším priateľom! Táto zelenina obsahuje málo kalórií a veľa vody, vďaka čomu zvyšuje objem jedla bez zvýšenia jeho kalorickej hodnoty – čo je kľúčový prvok v redukčných diétach.
Vysoký obsah vlákniny v baklažáne navyše spomaľuje tempo trávenia a vstrebávania cukru v organizme, čo pomáha predchádzať náhlym výkyvom hladiny glukózy v krvi. Vďaka nízkemu glykemickému indexu (GI) baklažán nespôsobuje prudký nárast hladiny cukru po jedle, preto sa nachádza na zozname potravín odporúčaných v diéte pre diabetikov.
Zbraň proti rakovine: Čo vedci objavili v baklažáne
Baklažán obsahuje solasodinové ramnozylové glykozidy (SRG), ako sú solamargín a solasonín, ktoré vykazujú selektívnu cytotoxicitu voči nádorovým bunkám. Štúdie in vitro a in vivo naznačujú, že SRG môžu indukovať apoptózu (programovanú bunkovú smrť) a nekrózu v nádorových bunkách, pričom šetria zdravé bunky.
Tento mechanizmus je založený na viazaní SRG na ramnozové receptory, ktoré sú nadmerne exprimované na povrchu nádorových buniek. Extrakty z baklažánu preukázali schopnosť chrániť pred poškodením DNA v laboratórnych štúdiách, čo naznačuje ich potenciálnu úlohu v prevencii rakoviny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Podceňovaný, ale plný zdravia. 5 dôvodov, prečo jesť baklažán
Čo robiť pre zdravé črevá? Jedzte ho a prečistíte si črevá, žily a pečeň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.