29.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kolpakova Svetlana).
Zdravé črevá sú kľúčom k celkovému zdraviu a pohode. Odborníci ich nazývajú druhým mozgom nášho tela a zohrávajú zásadnú úlohu v imunitnom systéme. Chcete zlepšiť ich funkciu? Stačí vylúčiť tri potraviny, ktoré im najviac škodia, a výsledok pocítite takmer okamžite.

Foto: shutterstock/Kolpakova Svetlana
Najväčší nepriateľ čriev. Toto spôsobuje v tele spúšť
Keď sa pozrieme na zdravie čriev, ktorých máme v tele približne 7-8 metrov, strava sa javí ako kľúčový faktor podporujúci ich správnu funkciu.
Preto je dôležité určiť, čo našim črevám škodí, spomaľuje ich peristaltiku, vedie k zápalom, znižuje vstrebávanie živín a oslabuje imunitu.
Ukazuje sa, že na prvom mieste je cukor. Taký bežný, prítomný takmer v každom produkte, by sme mali čo najviac obmedzovať.
Rafinovaný cukor a glukózo-fruktózový sirup, ktorý sa často nachádza v sýtených nápojoch, sladkostiach a pečive, škodí črevám najviac zo všetkých cukrov. „Kŕmi“ škodlivé baktérie a huby (napr. Candida albicans), ktoré môžu prevziať kontrolu nad mikrobiómom v našich črevách a z dlhodobého hľadiska viesť k skutočnej skaze v našom organizme.
Nadmerné množstvo cukru vedie k dysbióze, teda k narušeniu rovnováhy črevnej flóry, čo môže podporovať zápalové stavy čriev a oslabenie imunity.
Zbohom fast foody. Naše črevá nijako nevyživujú
Okrem cukru môže v črevách spôsobiť veľa škody vysoko spracované jedlo.
Produkty ako chipsy, sladké raňajkové cereálie, tyčinky, hotové instantné jedlá či fast food sú chudobné na vlákninu, ale bohaté na umelé prísady. Nechýbajú v nich konzervačné látky, farbivá, emulgátory a sladidlá.
To rozhodne nie sú zložky, ktoré vyživujú naše črevá, práve naopak.
Výskumy ukazujú, že tieto zložky negatívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru, spôsobujú zníženie počtu prospešných baktérií a zvýšenie tých škodlivých.
Navyše emulgátory, ktoré sa hojne vyskytujú v takýchto potravinách, môžu poškodiť črevnú bariéru a dokonca viesť k zápalu.

Foto: shutterstock/nevodka
Kontroverzné mliečne výrobky. Kvalita tu má veľký význam
V detstve sme často počúvali, že máme piť mlieko, aby sme boli silní a zdraví. Mliečne výrobky potrebujeme pre správne fungovanie organizmu, ale len tie vysokej kvality.
Navyše pre mnohých ľudí môže byť kravské mlieko (najmä UHT a z priemyselných chovov) ťažko stráviteľné kvôli prítomnosti laktózy a bielkoviny kazeínu typu A1.
Intolerancia laktózy vedie k fermentácii v črevách, čo vyvoláva nadúvanie, plynatosť a bolesti brucha.
Okrem toho antibiotiká a hormóny podávané kravám môžu ovplyvniť mikrobióm človeka.
Ak sa už rozhodneme pre takéto produkty, mali by sme si byť istí, že netrpíme intoleranciou laktózy a vyberať len produkty z overených zdrojov.
Vyhýbať by sme sa mali jogurtom s pridaným cukrom a s veľkým množstvom konzervačných látok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo sa stane s tvárou, keď sa na dva týždne vzdáte cukru? Možno sa v zrkadle nespoznáte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.