28.5. 2025 Redakcia Vášeň v tebe
Niektorí ju poznajú iba z krížoviek, iní na nej vyrástli. Žinčica, tradičný nápoj pastierov z ovčieho mlieka, nie je len spomienkou na salaš. Tento jedinečný mliečny elixír má liečivé účinky, výnimočnú chuť a miesto aj v modernej kuchyni.

Foto: shutterstock/Iness_la_luz
Čo je žinčica? Viac než len „odpad“ z mlieka
Žinčica (nárečovo žintica, žentyca) je mliečny nápoj, ktorý vzniká z prevarenej srvátky z ovčieho mlieka – teda z tekutiny, ktorá ostane po výrobe ovčieho syra, ako je bryndza či oštiepok.
Keď sa srvátka v medených kotlíkoch zohriala, na hladine sa vytvorila hustá vrstva nazývaná urda, ktorá sa varechou pozbierala a dochladila v inej nádobe. Tak vznikala jemná, mierne kyslá žinčica. V niektorých regiónoch (napr. na Šariši či Spiši) sa urda neodoberala a vznikla tzv. seknutá žinčica – hustejšia, sýtejšia, doslova „zubatá“.
Tradične sa pila z črpákov na salašoch a slúžila nielen ako nápoj, ale aj ako liek na žalúdočné či pľúcne ťažkosti.
Prečo je žinčica zdravá?
Obsahuje množstvo dôležitých minerálov ako:
- vápnik – posilňuje kosti a zuby,
- fosfor – nevyhnutný pre bunkovú energiu a nervový systém,
- jód – podporuje činnosť štítnej žľazy.
Zároveň ide o ľahko stráviteľný nápoj s nízkym obsahom tuku, ale bohatý na bielkoviny a enzýmy, ktoré podporujú trávenie.
Jej účinky si cenili už naši predkovia – verili, že má afrodiziakálne vlastnosti a dodáva silu po náročnej fyzickej práci v horách.
Ako si žinčicu najlepšie vychutnať?
Najčastejšie sa pije chladená, ideálne počas letných horúčav – osviežujúca, kyselkavá, s jemnou penovou konzistenciou. No to nie je všetko.
V kuchyni využijete žinčicu takto:
- ako marinádu na bravčové či baranie mäso – zmäkčí ho a dodá mu jemnú kyslastú chuť,
- v zemiakoch a polievkach – namiesto vývaru či mlieka,
- do palaciniek a koláčov – nahrádza kefír alebo cmar,
- do duseného mäsa – ako základná tekutina na podliatie.
Žinčica je teda všestranný pomocník do tradičnej aj modernej kuchyne.
Kde sa s ňou môžete stretnúť?
- Na salašoch a horských chatách – ako súčasť halušiek, syrových tanierov a tradičných jedál.
- Na trhoch a festivaloch – niektorí výrobcovia ju ponúkajú v plastových fľašiach.
- V regióne Liptova, Oravy, Spiša – patrí medzi kultúrne dedičstvo pastierskej kuchyne.
Záver: Nápoj, ktorý spája minulosť s budúcnosťou

Foto: shutterstock/Tomas Mikl
Žinčica nie je len kuriozita z hôr – je to živý symbol slovenského dedičstva, ktorý má vďaka svojmu zloženiu a univerzálnosti potenciál získať miesto aj v modernom jedálničku. Či už si ju nalejete do črpáka, pohára, alebo primiešate do palaciniek – robíte niečo dobré pre chuť aj zdravie.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Grécky Jogurt: Prečo by nemal chýbať vo vašom jedálničku?
Ako skontrolujete, či sú vajcia čerstvé? Existujú tri spôsoby
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.